Ismerj meg három gyakori gyümölcsfa betegséget, és hogy hogyan lehetséges ellenük védekezni

hirdetes

Gyakori gyümölcsfa betegségek – ezekre érdemes odafigyelned

TK

Az év minden időszakában fontos, hogy megfelelően odafigyeljünk gyümölcsfaink egészségére – mostani cikkünkből ismerj meg három gyakori gyümölcsfa betegséget, valamint tudd meg azt is, hogyan védekezhetsz majd ellenük!

Gyümölcsfa betegések

Fontos, hogy megfelelően odafigyeljünk gyümölcsfáinkra is – mindegy, hogy az év melyik szakaszában járunk éppen. Ehhez viszont fontos tudni, hogy milyen betegségek, fertőzések veszélyeztethetik – ismerj meg most Te is három jellemző gyümölcsfa betegséget, a moníliát, a tafrinát és a varasodást.


A varasodás


A varasodás elsősorban az almatermésűek megbetegedése – az almafa varasodás a lehullott lombokon könnyedén képes áttelelni. Ezzel ellenben van ugyanakkor egy olyan fajtája is, mely a körtefákat támadja meg előszeretettel – ez a fa vesszőinek kérgén telepszik meg télire. Érdemes időben észrevenni megjelenését – első jelei közé tartozik, hogy a leveleken olajzöld foltok keletkeznek.


Amennyiben már megtörtént a baj, akkor dodin hatóanyagot tudunk bevetni a fertőzés megállítása végett, egyéb esetben kaptán, rézoxiklorid, valamint ciprodinil tartalmú vegyületekkel lehetséges a fertőzés megelőzése. 

hirdetes


Megelőzés szempontjából ugyanakkor fontos az is, hogy az őszi lombot gereblyézzük össze, majd égessük azt el, a körték esetében pedig a megfertőződött ágakat, vesszőket mindenképpen vágjuk le a növényről.


A tafrina


A tafrina szigorúan alacsony hőmérsékleten fertőz – elsősorban az őszibarackot, de más csonthéjasokat is előszeretettel támad meg. Tünetei közé tartozik az eldeformálódott és elszíneződött levelek, hajtások megjelenése.


hirdetes
Amikor már megjelentek az első tünetek, a vegyszerezéssel már elkéstünk – ekkor már csak a fertőzött leveleket, hajtásokat tudjuk csak eltávolítani.

Amennyiben pedig ezt nem tesszük meg, akkor az a nyár végéig is akár a fán maradva képes elszívni annak tápanyagát, ezzel is gyengítve kondícióját.


A monília


Szintén elsősorban csonthéjasokat szokott megtámadni – cseresznyét, meggyet, kajszi-, őszibarackot, szilvát, valamint mandulát. A virágokon fertőz, annak első jellegzetes tünetei közé tartozik a csésze- és sziromlevelek barnulása, aminek következtében a kocsány elhal. A későbbiekben a kórokozó a hajtásban terjed majd tovább, mely majd az ágak elhalásához is vezethet.


Fontos, hogy amennyiben már megjelent a probléma, minél hamarabb távolítsuk el a fertőzött növényi részeket. Ez a fertőzés az ágvégektől halad majd szépen lassan a törzs felé, így ott kell majd végrehajtani a beavatkozást.


Elsősorban nedves időben terjed a legjobban, ciprodinil, penkazol vagy fludioxonil hatóanyagú szerekkel lehetséges ellen védekezni.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2021-11-22

Téli tippek, munkák, elfoglaltságok

Bár nem sokan gondolnák, télen is foglalatoskodhatunk kertünkben – mostani cikkünkben nézzük végig, hogyan várd a tavaszt kerted kapcsán.

2020-11-23

Így használd fel a citrusfélék héját a ház körül! - 20 fantasztikus ötlet, amire nem is gondoltál!

Nem kell semmit sem kidobnunk a szemétbe, ugyanis szinte mindent fel tudunk használni újra, és újra. Mostani cikkünkben azt mutatjuk meg, hogyan használhatjuk fel a citrusfélék héját a házban, és a kertben egyaránt, 20 nagyon szuper, praktikus ötletet láthatsz!

2021-11-22

Így érdemes felkészíteni a télre kertedet

Nem szabad elfelejtened megfelelően felkészíteni kertedet a téli időszakra - mostani cikkünkben mindent megtalálsz, amire szükséged lesz a folyamat során!

2021-11-22

Az őszi zsálya nevelése kertünkben

Az őszi zsálya egy igazán népszerű, évelő növény. Ez a növény nem csak sokoldalú, de egy gyönyörű virágokkal teli időszakot kínál fel termesztőinek.

2021-11-19

10 hiba, amit kertészként elkövethetsz

Néha a legegyszerűbb dolgokat rontjuk el, amikor kedvenc hobbinkkal foglalkozunk. Íme, 10 hiba, melyet kertészként elkövethetünk – hogyan kerüld el őket?

2021-11-22

Az őszi betakarítás zöldségei – mikor érdemes ősszel zöldségeket ültetni

Sokan úgy gondolják, hogy a nyár az egyetlen évszak arra, hogy friss, saját magunk által termesztett salátát fogyasszunk kertünkből, pedig ez nem igaz.

2021-01-15

Hogyan kell betakarítani és felhasználni a csipkebogyót?

A csipkebogyó nem csak szép látvány, de tele van C-vitaminnal is, így nagyon egészséges. De hogyan kell szüretelni, és mire lehet használni? Megmutatom!

2021-02-04

Hogyan gondozz fügefát?

Szeretnél egy saját fügefát nevelni? Házi gyümölcsöt enni reggel? Megmutatom, hogyan gondozd, és akkor hosszú évekig élvezheted a saját termesztésű fügédet!

További cikkek ebben a témában


hörgőgyulladás (bronchitisz, bronchitis)

a tüdő (légzőkészülék) hörgőrendszerében többnyire hurutos gyulladás mutatkozik... Tovább

adenóma (adenoma)

a mirigyhámból kiinduló jóindulatú —> daganat. Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek gyümölcs gyümölcstermesztés Kertészet kertfenntartás