Ismerj meg három gyakori gyümölcsfa betegséget, és hogy hogyan lehetséges ellenük védekezni

hirdetes

Gyakori gyümölcsfa betegségek – ezekre érdemes odafigyelned

TK, ZH
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Az év minden időszakában fontos, hogy megfelelően odafigyeljünk gyümölcsfaink egészségére – mostani cikkünkből ismerj meg három gyakori gyümölcsfa betegséget, valamint tudd meg azt is, hogyan védekezhetsz majd ellenük!

Gyümölcsfa betegések

Fontos, hogy megfelelően odafigyeljünk gyümölcsfáinkra is – mindegy, hogy az év melyik szakaszában járunk éppen. Ehhez viszont fontos tudni, hogy milyen betegségek, fertőzések veszélyeztethetik – ismerj meg most Te is három jellemző gyümölcsfa betegséget, a moníliát, a tafrinát és a varasodást.


A varasodás


A varasodás elsősorban az almatermésűek megbetegedése – az almafa varasodás a lehullott lombokon könnyedén képes áttelelni. Ezzel ellenben van ugyanakkor egy olyan fajtája is, mely a körtefákat támadja meg előszeretettel – ez a fa vesszőinek kérgén telepszik meg télire. Érdemes időben észrevenni megjelenését – első jelei közé tartozik, hogy a leveleken olajzöld foltok keletkeznek.


Amennyiben már megtörtént a baj, akkor dodin hatóanyagot tudunk bevetni a fertőzés megállítása végett, egyéb esetben kaptán, rézoxiklorid, valamint ciprodinil tartalmú vegyületekkel lehetséges a fertőzés megelőzése. 

hirdetes


Megelőzés szempontjából ugyanakkor fontos az is, hogy az őszi lombot gereblyézzük össze, majd égessük azt el, a körték esetében pedig a megfertőződött ágakat, vesszőket mindenképpen vágjuk le a növényről.


A tafrina


A tafrina szigorúan alacsony hőmérsékleten fertőz – elsősorban az őszibarackot, de más csonthéjasokat is előszeretettel támad meg. Tünetei közé tartozik az eldeformálódott és elszíneződött levelek, hajtások megjelenése.


hirdetes
Amikor már megjelentek az első tünetek, a vegyszerezéssel már elkéstünk – ekkor már csak a fertőzött leveleket, hajtásokat tudjuk csak eltávolítani.

Amennyiben pedig ezt nem tesszük meg, akkor az a nyár végéig is akár a fán maradva képes elszívni annak tápanyagát, ezzel is gyengítve kondícióját.


A monília


Szintén elsősorban csonthéjasokat szokott megtámadni – cseresznyét, meggyet, kajszi-, őszibarackot, szilvát, valamint mandulát. A virágokon fertőz, annak első jellegzetes tünetei közé tartozik a csésze- és sziromlevelek barnulása, aminek következtében a kocsány elhal. A későbbiekben a kórokozó a hajtásban terjed majd tovább, mely majd az ágak elhalásához is vezethet.


Fontos, hogy amennyiben már megjelent a probléma, minél hamarabb távolítsuk el a fertőzött növényi részeket. Ez a fertőzés az ágvégektől halad majd szépen lassan a törzs felé, így ott kell majd végrehajtani a beavatkozást.


Elsősorban nedves időben terjed a legjobban, ciprodinil, penkazol vagy fludioxonil hatóanyagú szerekkel lehetséges ellen védekezni.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-12-06

5 Kihagyhatatlan magyar természeti csoda télre

A hideg hónapokban is érdemes felfedezni a természet varázslatait, és Magyarország bővelkedik olyan természeti csodákban és különlegességekben, amik télen is lenyűgözőek.

2023-12-05

Műfenyő vagy vágott fenyő? – Ez egy teljes tévhit!

A Karácsonyfa-vásárlás kapcsán felmerülő dilemmát érintve Kovács Erik, a Klímapolitikai Intézet kutatója cáfolja a műfenyő környezetbarátságával kapcsolatos tévhiteket.

2023-11-28

Felkészültél a több centis hóra? Ilyen hatással lesz a kertben telelő növényeidre!

Készüljünk fel a hóesésre és a hideg hónapokra, hogy tavasszal virágba boruljon a kertünk, és az egész évben élvezhessük a növények szépségét.

2023-12-05

Tudtad hogy ezekben a magyar fürdőkben gyulladáscsökkentő gyógyvízben lehet fürdeni?

Felfedezzük azokat a kivételes fürdőket, ahol nemcsak kellemesen pihenhetünk, de a gyulladáscsökkentő gyógyvíz áldásos hatásaival is gondoskodhatunk egészségünkről.

2023-12-05

Így teleltesd olyan profin a muskátlidat, mint egy kertész

Így teleltesd könnyedén és szakszerűen a muskátlidat, pont úgy, mint egy profi kertész! Most megmutatjuk, mi a pontos menete, kövesd te is a lépéseket a cikkben!

2023-12-05

Növények a fürdőszobában: páfrány, aloe vera és orchidea, ne hagyd növény nélkül a fürdőt!

Növényeket a fürdőszobába! Talán nem is gondolnánk, de az olyan növények, mint az orchideák, páfrányok és aloe verák kiválóan érzik magukat a nedves klímájú térben!

2023-11-28

Így készül az eredeti savanyú káposzta – Elárulták a kerecsendiek a titkok

A káposztasavanyítás ősi művészete mélyen gyökerezik a hagyományokban, és Kerecsenden egy különleges, közösségi program keretében kaphatunk betekintést ebbe a gasztrokalandba.

2023-11-30

Ha a kamrában tárolod az almákat, akkor mindenképp ellenőrizd őket!

A cikk gyakorlati tanácsokat nyújt az alma frissességének megőrzéséhez, beleértve a külső jelek figyelését, a hűvös tárolás fontosságát, az érintési teszt alkalmazását!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

aljzatbeton

olyan betonréteg szakmai elnevezése, amely az alul levő talaj egyenetlenségét küszöböli ki a... Tovább

71/2007. (VII. 27.) FVM rendelet

Az Európai Mezõgazdasági Vidékfejlesztési Alapból az évelõ, lágy szárú... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek gyümölcs Kertészet