Ismerj meg három gyakori gyümölcsfa betegséget, és hogy hogyan lehetséges ellenük védekezni

Gyakori gyümölcsfa betegségek – ezekre érdemes odafigyelned

TK, ZH
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Az év minden időszakában fontos, hogy megfelelően odafigyeljünk gyümölcsfaink egészségére – mostani cikkünkből ismerj meg három gyakori gyümölcsfa betegséget, valamint tudd meg azt is, hogyan védekezhetsz majd ellenük!

Gyümölcsfa betegések

Fontos, hogy megfelelően odafigyeljünk gyümölcsfáinkra is – mindegy, hogy az év melyik szakaszában járunk éppen. Ehhez viszont fontos tudni, hogy milyen betegségek, fertőzések veszélyeztethetik – ismerj meg most Te is három jellemző gyümölcsfa betegséget, a moníliát, a tafrinát és a varasodást.


A varasodás


A varasodás elsősorban az almatermésűek megbetegedése – az almafa varasodás a lehullott lombokon könnyedén képes áttelelni. Ezzel ellenben van ugyanakkor egy olyan fajtája is, mely a körtefákat támadja meg előszeretettel – ez a fa vesszőinek kérgén telepszik meg télire. Érdemes időben észrevenni megjelenését – első jelei közé tartozik, hogy a leveleken olajzöld foltok keletkeznek.


Amennyiben már megtörtént a baj, akkor dodin hatóanyagot tudunk bevetni a fertőzés megállítása végett, egyéb esetben kaptán, rézoxiklorid, valamint ciprodinil tartalmú vegyületekkel lehetséges a fertőzés megelőzése. 


Megelőzés szempontjából ugyanakkor fontos az is, hogy az őszi lombot gereblyézzük össze, majd égessük azt el, a körték esetében pedig a megfertőződött ágakat, vesszőket mindenképpen vágjuk le a növényről.


A tafrina


A tafrina szigorúan alacsony hőmérsékleten fertőz – elsősorban az őszibarackot, de más csonthéjasokat is előszeretettel támad meg. Tünetei közé tartozik az eldeformálódott és elszíneződött levelek, hajtások megjelenése.


Amikor már megjelentek az első tünetek, a vegyszerezéssel már elkéstünk – ekkor már csak a fertőzött leveleket, hajtásokat tudjuk csak eltávolítani.

Amennyiben pedig ezt nem tesszük meg, akkor az a nyár végéig is akár a fán maradva képes elszívni annak tápanyagát, ezzel is gyengítve kondícióját.


A monília


Szintén elsősorban csonthéjasokat szokott megtámadni – cseresznyét, meggyet, kajszi-, őszibarackot, szilvát, valamint mandulát. A virágokon fertőz, annak első jellegzetes tünetei közé tartozik a csésze- és sziromlevelek barnulása, aminek következtében a kocsány elhal. A későbbiekben a kórokozó a hajtásban terjed majd tovább, mely majd az ágak elhalásához is vezethet.


Fontos, hogy amennyiben már megjelent a probléma, minél hamarabb távolítsuk el a fertőzött növényi részeket. Ez a fertőzés az ágvégektől halad majd szépen lassan a törzs felé, így ott kell majd végrehajtani a beavatkozást.


Elsősorban nedves időben terjed a legjobban, ciprodinil, penkazol vagy fludioxonil hatóanyagú szerekkel lehetséges ellen védekezni.
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-06-13

16 érdekesség a földigilisztákról - Te tudtad ezeket?

Ebben a cikkben olyan érdekességeket olvashatsz a talaj csendes hőseiről, a földigilisztákról, amiket lehet, hogy még sosem hallottál. Tarts hát velünk!

2024-06-14

Fűszernövény kisokos - Pezsdítsd fel a konyhád ízet!

Fűszernövényeket ültetni nemcsak egyszerű, de nagyon hasznos is. Élénk ízükkel felpezsdítheted a konyhád ízeit, miközben élvezheted, hogy saját termésedet eszed.

2024-05-26

Ütögesd meg a paradicsomjaidat és elmondom mi történik

Üssem meg a paradicsomjaimat? Igen, na de nem kell durva dologra gondolni: az alábbi cikkben elmondom nektek miért remek ötlet enyhén megütögetni őket!

2024-06-13

Az öntözés 7 aranyszabálya - Öntözési stratégiák és szabályok

Ne küzdj tovább a kókadozó levelekkel! Tanulj meg helyesen öntözni. Itt megtalálod az öntözés 7 aranyszabályát, amiket ha ismersz, hálásak lesznek növényeid.

2024-06-04

Növények, amik távol tartják a csigákat a kertedtől

Tudtad, hogy rengeteg növény képes távoltartani a csigákat? A cikkben bemutatott növények nemcsak szépek, illatosak, hanem még a a csigákat is riasztják.

2024-06-12

Top 5 szívós növény kora nyárra, amivel feldobhatod a kertedet

Megtörnéd a zöld kerted látványát virágzó növényekkel kora nyáron? elhoztuk neked a top 5 strapabíró növényt, amik a kora nyári időszakban a legpompásabbak.

2024-06-12

Teljes útmutató a komposztáláshoz kezdőknek: Az alapok lépésről lépésre

Szívesen belevágnál az otthoni komposztálásba de nem tudod, hogyan? Itt a teljes lépésről lépésre követhető útmutató az otthoni komposztálás elkezdéséhez.

2024-06-14

Gyümölcsfák kezdőknek - Ezeket ültesd el, ha pár éven belül termést szeretnél

Azon gondolkoztál, hogy jó lenne végre a kertedbe gyümölcsfákat is ültetni, de nem tudod milyeneket válassz? Elhoztuk a legjobb gyümölcsfákat kezdőknek.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

agrokémia

kém.-mg. tudományág, amely a fiz., a kém., esetenként a biol. módszereivel vizsgálja a... Tovább

vetésváltás

A növényfajok cseréje adott területen; a ->vetésforgó alapeleme. Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek gyümölcs Kertészet