Ismerj meg három gyakori gyümölcsfa betegséget, és hogy hogyan lehetséges ellenük védekezni

hirdetes

Gyakori gyümölcsfa betegségek – ezekre érdemes odafigyelned

TK, SFV

Az év minden időszakában fontos, hogy megfelelően odafigyeljünk gyümölcsfaink egészségére – mostani cikkünkből ismerj meg három gyakori gyümölcsfa betegséget, valamint tudd meg azt is, hogyan védekezhetsz majd ellenük!

Gyümölcsfa betegések

Fontos, hogy megfelelően odafigyeljünk gyümölcsfáinkra is – mindegy, hogy az év melyik szakaszában járunk éppen. Ehhez viszont fontos tudni, hogy milyen betegségek, fertőzések veszélyeztethetik – ismerj meg most Te is három jellemző gyümölcsfa betegséget, a moníliát, a tafrinát és a varasodást.


A varasodás


A varasodás elsősorban az almatermésűek megbetegedése – az almafa varasodás a lehullott lombokon könnyedén képes áttelelni. Ezzel ellenben van ugyanakkor egy olyan fajtája is, mely a körtefákat támadja meg előszeretettel – ez a fa vesszőinek kérgén telepszik meg télire. Érdemes időben észrevenni megjelenését – első jelei közé tartozik, hogy a leveleken olajzöld foltok keletkeznek.


Amennyiben már megtörtént a baj, akkor dodin hatóanyagot tudunk bevetni a fertőzés megállítása végett, egyéb esetben kaptán, rézoxiklorid, valamint ciprodinil tartalmú vegyületekkel lehetséges a fertőzés megelőzése. 

hirdetes


Megelőzés szempontjából ugyanakkor fontos az is, hogy az őszi lombot gereblyézzük össze, majd égessük azt el, a körték esetében pedig a megfertőződött ágakat, vesszőket mindenképpen vágjuk le a növényről.


A tafrina


A tafrina szigorúan alacsony hőmérsékleten fertőz – elsősorban az őszibarackot, de más csonthéjasokat is előszeretettel támad meg. Tünetei közé tartozik az eldeformálódott és elszíneződött levelek, hajtások megjelenése.


hirdetes
Amikor már megjelentek az első tünetek, a vegyszerezéssel már elkéstünk – ekkor már csak a fertőzött leveleket, hajtásokat tudjuk csak eltávolítani.

Amennyiben pedig ezt nem tesszük meg, akkor az a nyár végéig is akár a fán maradva képes elszívni annak tápanyagát, ezzel is gyengítve kondícióját.


A monília


Szintén elsősorban csonthéjasokat szokott megtámadni – cseresznyét, meggyet, kajszi-, őszibarackot, szilvát, valamint mandulát. A virágokon fertőz, annak első jellegzetes tünetei közé tartozik a csésze- és sziromlevelek barnulása, aminek következtében a kocsány elhal. A későbbiekben a kórokozó a hajtásban terjed majd tovább, mely majd az ágak elhalásához is vezethet.


Fontos, hogy amennyiben már megjelent a probléma, minél hamarabb távolítsuk el a fertőzött növényi részeket. Ez a fertőzés az ágvégektől halad majd szépen lassan a törzs felé, így ott kell majd végrehajtani a beavatkozást.


Elsősorban nedves időben terjed a legjobban, ciprodinil, penkazol vagy fludioxonil hatóanyagú szerekkel lehetséges ellen védekezni.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-08-09

Mit ültess augusztusban? Ezek a növények tuti befutók

Az augusztus remek alkalom, hogy megtervezzük a következő évet. Nem tudod mit ültess augusztusban? Akkor itt az ideje, hogy elvesd a szívós egynyári növényeket.

2022-07-25

Ezek a legjobb szárazságtűrő gyümölcsfák – Készülj az elkövetkező évekre!

A forró és száraz területeken néha még a szokásos házimunkához is nehéz a víz rendelkezésre állása, így főleg aszály idején felejtsd el a növények öntözését!

2022-08-04

Gyomok a járda között? Így szabadulhatsz meg tőlük mindörökre!

A járdafelületek perzselőek és szárazak, különösen nyáron, ami jellemzően azt jelenti, hogy semmi sem maradhat meg alattuk, persze a gaz ennek is ellentmond!

2022-08-03

Egyszerű vegán sajtok: vágható cukkinisajt és kenhető paradicsomsajt

Mutatunk két könnyű vegán sajt receptet is. Az első egy cukkiniból készített puha sajt, a másik pedig narancsszínű paradicsomos nacho sajt. Egyszerű, de mennyei!

2022-07-31

Miért rohad a paradicsomom alja? – kérdések és válaszok a virágzás utáni rothadásról

Te is találkoztál már azzal a problémával, hogy a paradicsomgyümölcseid alja rohadni kezdett ott, ahol korábban virág volt rajta? Mutatjuk, mi áll a hátterében!

2022-08-01

A növényeink újjáélesztése, ha hőkárt szenvedtek

A legrosszabb, ami megtörtént növényeinkkel a hőkár. Ellenőrizd a növényeidet, és ha elhervadtak vagy leégtek, akkor tedd meg a fontos lépéseket hőkár esetén!

2022-07-26

Barackdzsem pektin nélkül – Íme a legjobb, legegyszerűbb recept!

Ez a legfinomabb barack dzsem!Csupán a barackokban és a citromban termelődő természetes pektint kell csak felhasználod, ami elegendő a dzsem elkészítéséhez.

2022-07-29

A legjobb nyári zöldségek és gyümölcsök

Ha szeretnéd kihasználni a nyarat, és biztosítani, hogy a nyári hónapok során finomabbnál-finomabb terméseket szüretelhess, akkor az alábbi útmutató neked szól!

További cikkek ebben a témában


előesés

egyes szervek (végbél, méh, hüvely stb.) külvilágra kerülése a természetes testnyílásokon... Tovább

additív génhatás

->mennyiségi jellegei meghatározó poligének (->poligénid) hatásának az összegeződése; a... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek gyümölcs Kertészet