Ismerj meg három gyakori gyümölcsfa betegséget, és hogy hogyan lehetséges ellenük védekezni

hirdetes

Gyakori gyümölcsfa betegségek – ezekre érdemes odafigyelned

TK, ZH
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Az év minden időszakában fontos, hogy megfelelően odafigyeljünk gyümölcsfaink egészségére – mostani cikkünkből ismerj meg három gyakori gyümölcsfa betegséget, valamint tudd meg azt is, hogyan védekezhetsz majd ellenük!

Gyümölcsfa betegések

Fontos, hogy megfelelően odafigyeljünk gyümölcsfáinkra is – mindegy, hogy az év melyik szakaszában járunk éppen. Ehhez viszont fontos tudni, hogy milyen betegségek, fertőzések veszélyeztethetik – ismerj meg most Te is három jellemző gyümölcsfa betegséget, a moníliát, a tafrinát és a varasodást.


A varasodás


A varasodás elsősorban az almatermésűek megbetegedése – az almafa varasodás a lehullott lombokon könnyedén képes áttelelni. Ezzel ellenben van ugyanakkor egy olyan fajtája is, mely a körtefákat támadja meg előszeretettel – ez a fa vesszőinek kérgén telepszik meg télire. Érdemes időben észrevenni megjelenését – első jelei közé tartozik, hogy a leveleken olajzöld foltok keletkeznek.


Amennyiben már megtörtént a baj, akkor dodin hatóanyagot tudunk bevetni a fertőzés megállítása végett, egyéb esetben kaptán, rézoxiklorid, valamint ciprodinil tartalmú vegyületekkel lehetséges a fertőzés megelőzése. 

hirdetes


Megelőzés szempontjából ugyanakkor fontos az is, hogy az őszi lombot gereblyézzük össze, majd égessük azt el, a körték esetében pedig a megfertőződött ágakat, vesszőket mindenképpen vágjuk le a növényről.


A tafrina


A tafrina szigorúan alacsony hőmérsékleten fertőz – elsősorban az őszibarackot, de más csonthéjasokat is előszeretettel támad meg. Tünetei közé tartozik az eldeformálódott és elszíneződött levelek, hajtások megjelenése.


hirdetes
Amikor már megjelentek az első tünetek, a vegyszerezéssel már elkéstünk – ekkor már csak a fertőzött leveleket, hajtásokat tudjuk csak eltávolítani.

Amennyiben pedig ezt nem tesszük meg, akkor az a nyár végéig is akár a fán maradva képes elszívni annak tápanyagát, ezzel is gyengítve kondícióját.


A monília


Szintén elsősorban csonthéjasokat szokott megtámadni – cseresznyét, meggyet, kajszi-, őszibarackot, szilvát, valamint mandulát. A virágokon fertőz, annak első jellegzetes tünetei közé tartozik a csésze- és sziromlevelek barnulása, aminek következtében a kocsány elhal. A későbbiekben a kórokozó a hajtásban terjed majd tovább, mely majd az ágak elhalásához is vezethet.


Fontos, hogy amennyiben már megjelent a probléma, minél hamarabb távolítsuk el a fertőzött növényi részeket. Ez a fertőzés az ágvégektől halad majd szépen lassan a törzs felé, így ott kell majd végrehajtani a beavatkozást.


Elsősorban nedves időben terjed a legjobban, ciprodinil, penkazol vagy fludioxonil hatóanyagú szerekkel lehetséges ellen védekezni.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-02-01

Kerti sarkantyúka- a csodanövény, aminek minden kertben ott lenne a helye

Álmodni sem lehetne jobb kerti virágod a kerti sarkantyúkánál, nincs vele gond, mégis csodásan mutat, és még gyógyító hatása is van, az egész virág ehető!

2023-01-03

Gyümölcsfák termesztése bonsaiként: egyszerűbb, mint hinnéd

Miért ne lenne egy saját bonsai gyümölcsfád, ami nemcsak nagyon mutatós, hanem még hasznos is? Itt van minden, amit tudnod kell a bonsai gyümölcsfákról!

2023-01-30

Lonc gondozása: Hogyan neveljünk loncot a kertben

Mindenki felismeri a lonc növény kedves illatát és nektárjának édes ízét. De hogyan kell gondozzuk a lonc növényeket a házi kertben, hogy csodásan virágozzon?

2023-01-30

Útmutató a fák és a cserjék késő téli és korai tavaszi metszéséhez

Tekintsd meg listánkat arról, hogy mely fákat és cserjéket kell metszeni a nyugalmi hónapokban – és kapj néhány általános metszési tippet a szezonra!

2023-01-30

A trombitafolyondár ültetése, metszése és fajtái

A trombitafolyondár az egyik legszebb kúszónövény, amely igencsak kevés odafigyelést igényel. Néhány fontos dolgot azonban nem szabad elszalasztani!

2023-01-30

A lilaakác ültetése, termesztése és gondozása

A lilaakác erőteljesen virágzik tavasszal, új növekedéskor lila színű virágcsoportokat hoz létre, amelyek viszont a fő hajtások sarkantyújából kelnek ki.

2023-01-12

Mikor kell elültetni az epret tavasszal?

Tavasszal is lehet epret ültetni? Mikor, hogyan lehet tavasszal epret ültetni? Mutatjuk az tavaszi eper ültetésével kapcsolatos legfontosabb információkat.

2023-01-16

Saját teacserjéd lehet - mutatjuk, hogyan ültess teanövényt!

A teanövények gondozása egyáltalán nem bonyolult. Mutatunk is egy kis segítséget, amivel te is könnyedén nevelgetheted otthon a kis teacserjécskéidet.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

hideg levegős szénaszárító

a szálastakarmányok, különösen a pillangósok viszonylag kis tápanyagveszteséggel járó és... Tovább

fajtaelem

a valamely —>fajtabélyeget kiváltó öröklési anyag. Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek gyümölcs Kertészet