Lehetséges a gyomirtás műanyag ponyvával? Ha igen, hogyan lehet műanyag ponyvával a gyomokat elkerülni?

hirdetes

Lehetséges a gyomirtás műanyag ponyvával?

VN

Eldöntötted tehát, hogy szeretnél kialakítani egy kertet magadnak. De mi a teendő, ha a kiszemelt terület tele van gyomokkal? Ha az organikus kertészkedés a célod, és nem szeretnéd szennyezni a környezetedet, akkor a gyomirtó vegyszerek szóba sem jöhetnek. Szerencsére azonban nem ez az egyetlen megoldás, ha szeretnél megszabadulni a gyomoktól kertedben. Arról talán már hallottál, hogy a talajtakarók segítenek megelőzni a gyomokat, de mit tehet egy műanyag ponyva az olyan gyomok ellen, amik már kifejlődtek és elfoglalták kertedet? Az alábbiakban erről lesz szó!

Hogyan lehetséges a gyomirtás műanyag ponyvával?

Gyomirtás műanyag ponyvával – lehetséges?

Ha nem is saját kertedben, köztereken vagy más otthonokban biztos találkoztál már olyan műanyag ponyvával, amire még egy réteg organikus talajtakarót vagy kavicsot is elszórtak. Ez egy nagyszerű módszer a gyomok megelőzésére, azonban épp olyan hatékony lehet a már elterjedt gyomok kiirtására is!

Ez a módszer az úgynevezett „szolarizáció”, ami annak ellenére, hogy műanyagot használ, egy teljesen vegyszermentes és organikus megoldás a gyomok ellen. A szolarizációt továbbá kivitelezni is nagyon egyszerű, tehát nem kell hozzá semmilyen profi kertésztudás.

Hogyan pusztítja el a szolarizáció a gyomokat?

A műanyag ponyvát az év legmelegebb hónapjai idejére kell lefektetni a kezelni kívánt talajfelületre. A műanyag a forró napsütésben felhevíti a talajt, és ezzel minden növényt elpusztít maga alatt. Külön előny, hogy a felforrósodó talajban sok kártevő és egyes kórokozók is elpusztul. A meleg hatására továbbá a talaj kiereszti tápanyagtartalmát is, miközben az organikus anyagok lebomlanak benne.

hirdetes

A szolarizációt tehát ajánlott az év legmelegebb hónapjaira hagyni, de télen is elvégezhető, csak sokkal tovább fog tartani.
Habár máig vitatott, hogy fekete vagy átlátszó műanyag ponyvát érdemes-e használni ehhez, általában a fekete ponyvák a népszerűbbek.

hirdetes

Hogyan alkalmazzuk a műanyag ponyvákat a gyomok ellen?

Nincs más teendőd, mint letakarni a ponyvával azt a területet, amin később szeretnél egy kertet kialakítani. Ehhez mindössze egy fekete polietilén ponyvára lesz szükséged, amit aztán téglákkal, kövekkel vagy karókkal rögzíthetsz a talajhoz.

Tényleg ennyire egyszerű az egész. Ha szeretnél, vághatsz néhány lyukat a ponyvára, hogy szellőzni tudjon egy kicsit, de erre sincs szükség.
Attól függően, hogy mennyire terjedtek el a gyomok, illetve, hogy mennyire meleg az időjárás, 3 hétig vagy akár 6 hónapig is fent kell majd hagynod a ponyvát.

Miután a szolarizáció lezajlott és minden gyom elpusztult a ponyva alatt, csak tekerd fel azt, majd dolgozz bele némi komposztot vagy trágyát a talajba, és már ültethetsz is bele!
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-09-13

Rózsametszési kisokos – Hogyan és pontosan mikor kell metszeni a rózsát ősszel?

Pontos leírást kaphatsz a rózsákról, hogy hogyan és pontos mikor kell elvégezni a rózsa metszését ahhoz, hogy a következő időszakban is kerted ékköve legyen

2022-09-13

5 egyszerű trükk, ami segíthet életben tartani a benti növényeket

Vásároltál egy csodaszép növényt, locsoltad, gondoztad, ennek ellenére elkezdett haldokolni? Van néhány trükkünk, amit bevethetsz a növény életben tartására!

2022-09-13

Gyep előkészítése télre – Így kell előkészíteni a pázsitot télre!

Mielőtt a fű alvó állapotba kerül, és a szezonban leáll, számos fontos téliesítési lépés van, amelyek felkészítik a télre és a következő vegetációs időszakra.

2022-09-12

Őszi gyepápolás – 5 szakértői tipp a fű karbantartásához

Az őszi gyepápolás olyasvalami, amit gyakran figyelmen kívül hagynak, de a jó gyakorlatok nagy változást hozhatnak télen, és különösen kora tavasszal!

2022-09-19

10 gyönyörű virág, amelynek ott a helye az őszi kertben

Ősszel is foglalkozzunk a kertünkkel, hogy szép legyen. Most bemutatunk 10 olyan virágot, amit nyugodtan elültethetünk, mivel jól bírják az őszi időjárást.

2022-04-11

Amerika legújabb dobása: Ezzel forradalmasíthatják a növénytermesztést!

Az Amerikában és Kanadában működő a Growmark és a Solinftec együttműködési megállapodást írtak alá. Ezzel a dobással forradalmasítják a növénytermesztést!

2022-05-31

Mit ültessek júniusban?

A június egy nagyszerű hónap a magok és fiatal palánták elültetésére, hiszen ekkorra már mind a levegő, mind pedig a talaj hőmérséklete biztonságos számukra.

2022-04-18

Unod a fűnyírást? Tartsd rendben a kerted, robotfűnyíróval!

Unod már a sokadik fűnyírást? Ismerd meg Te is a robotfűnyíró hasznos tulajdonságait! Ezért érdemes rá bíznod a kerted egy robotfűnyíróra! Ez az új őrület!

További cikkek ebben a témában


általános állattenyésztés

az alkalmazott biológia egyik ága, amely tágabb értelemben az ->állattenyésztés módszereit... Tovább

kényszervágás

az elhullástól előreláthatóan menthetetlen (sérült v. beteg) állat elvéreztetése abból a... Tovább

Tovább a lexikonra
Agrárgépészet Kertészet