Kertünk csodálatos madarai - A füsti fecske bemutatása

hirdetes

Kertünk csodálatos madarai - A füsti fecske bemutatása

Kertünk csodálatos madarai - A füsti fecske bemutatása

Legnagyobb sűrűségben az Alföldön és a Kisalföldön fordul elő, de egész Magyarországon találkozhatunk a fajjal. A legritkább a városi területeken.

A füsti fecske feje és háta kékesfekete, hasa világos, vöröses árnyalattal, mellénye és homloka élénkrozsdaszínű. A torokfoltot fekete torokszalag választja el a testaljtól. Farka villás, és ahogy idősödik a madár, úgy válik egyre hosszabbá és vékonyabbá, alsó részén pedig néhány fehér toll is megjelenik. A fiatal egyedek színei halványabbak, farkuk szélesebb. Lábuk csupasz.

A felnőtt hím füsti fecske a névadó H. r. rustica alfajból 17–19 cm testhosszal bír, beleértve 2-7 centiméteres farktollait is. Szárnyfesztávolsága 32-34,5 centiméter, testsúlya 16-22 gramm. Kékesfekete testének felső része, homloka, álla és torka vörös, amely élesen elüt fekete tollaitól és alsótestének piszkosfehér tollazatától, mely utóbbit egy kékesfekete sáv választja el. Farktollai megnyúltak és villát alkotnak. 

hirdetes

A tojó hasonló kinézetű, mint a hím, ám kevésbé fényes tollazatú és testének alsó részén is halványabb tollú. A fiatal egyedek barnás színezetűek és halványabb a csőrük körüli vörös tollazat és hiányoznak a megnyúlt villás farktollak.

hirdetes

A jól megkülönböztethető vörös pofájuk és kék mellkasuk megkönnyíti az afrikai fecskeféléktől, valamint az Ausztráliában és Új-Zélandon élő Hirundo neoxena egyedeitől való megkülönböztethetőségüket. Afrikában a fiatal egyedek fartollainak rövid villája könnyen összetéveszthetővé teszi a Hirundo lucida fiatal példányaival, bár ez utóbbiaknak keskenyebb a mellkasi sávjuk, és több a fehér szín a farktollaiknál. (Wikipédia)

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes


kukorica növényédelmi technológiája

a vetőmaggal terjedő gombás betegségek, csírakori megbetegedések ellen különböző... Tovább

drazsírozógép

munkája a szemenkénti vetésre teszi alkalmassá a koptatott, ill köszörült, sarkos, tapadó,... Tovább

Tovább a lexikonra