A fokhagymát ősszel kell ültetni, de miért?

Fokhagyma ültetés ősszel

ZH
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

A fokhagyma hihetetlenül hasznos a konyhában, és meglepően könnyen termeszthető a kertben. Az ültetés legjobb ideje az ősz. Tanuld meg, hogyan és mikor ültesd a fokhagymát, hogy maximalizáld a betakarítást!

fokhagyma ültetés

Hogyan és mikor ültessük a fokhagymát

Mikor ültessük a fokhagymát


A legtöbb régióban hagyományosan az ősz a legjobb időszak a fokhagyma ültetésére. Egy jó hüvelykujjszabály, hogy ne ültess fokhagymát csak az őszi napéjegyenlőség után, szeptember végén. Csakúgy, mint a hagyma és az Allium család más növényei, a fokhagyma is érzékeny a nappalra, és a nyár leghosszabb napjaiban érik. Az őszi ültetés beindítja a tenyészidőszakot, és jövő tavasszal ez lesz az egyik első dolog, ami előkerül a kertben.

Hogyan ültessük a fokhagymát

A fokhagyma rendkívül könnyen termeszthető, de jó talaj-előkészítés szükséges, ha a legjobb és legnagyobb hagymát szeretnénk termeszteni. Mélyen megművelt, jó vízelvezetésű, dús, 6,4-6,8 pH-értékű talajt igényelnek. Ültetés előtt 2-3 hüvelyk komposztot és jól elkorhadt trágyát adjunk az ágyáshoz.

Használj minőségi vető fokhagymát, és ültess több különböző fajtát arra az esetre, ha valamelyik rosszul teljesítene. Legfeljebb 48 órával az ültetés előtt válaszd szét a szegfűszegeket, nehogy kiszáradjanak. A legnagyobb szegfűszegből lesz a legnagyobb hagyma. Ültesd el az egyes szegfűszegeket, a héja ép, hegyes végű, 2 hüvelyk mélyre és 6 hüvelyk távolságra egymástól.

Takarás 5-8 hüvelyk mélyen mag nélküli szalmával. Télen tavasszal körülbelül 2 hüvelykre leszüresedik, és segít a gyomok eltartásában a növekedési időszakban. A fokhagyma gyökereket hoz létre, de alig vagy egyáltalán nem növekszik, mielőtt a talaj megfagy.

Jövő tavasszal a fokhagyma növekedésre készen áll, és apró zöld hajtásokat bocsát ki, amint a talaj felolvad.

Kattints a következő oldalra, ha tudni szeretnéd, hogyan kell nevelni a fokhagymát!
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-05-17

Töltsd meg színekkel a kerted- kiváló növények júniusra!

Töltsd meg színekkel a kertedet! Cikkünk segít abban, hogy te is megtaláld a megfelelő növényeket kertedben, amiket még júniusban sem késő elültetned.

2024-05-18

Virágok, amelyek különösen jól bírják a nyári hőséget

Virágzó nyár: 5+1 virág, ami nem fél a hőségtől! Színes virágözön a nyárban? Válassz hőálló növényeket! Ismerd meg a legmegbízhatóbb virágokat a forró napokra!

2024-05-21

Paradicsomültetés: nagyapám fegyvere a bőséges terméshez

Még nagyapám tanította ezeket a csodás tippeket a paradicsomtermesztéshez és pedig megosztom veletek, hogy nektek is bőséges és zamatos legyen idén a paradicsom!

2024-05-21

Egy kertész tanácsa: így hasznosítsd az esővizet és tedd virágzóvá a kerted!

Ha sokat esik az esi, ne hagyjuk kárba veszni, kövesd ezeket az esővízgyűjtési tippeket te is, mutatom, mik a legpraktikusabb tanácsok és trükkök ehhez!

2024-05-21

Így alakítottam ki kerti tavat egy dézsából egyszerűen

Alakíts ki kerti tavat te is egyszerűen dézsából: mutatom a legjobb tippeket és tanácsokat hozzá, dobd fel kertedet ezzel az olcsó és egyszerű trükkel!

2024-05-18

Füvesítés májusban: 5 tipp, hogy sikeres legyen

Füvesítés májusban: Ne add fel! 5 tipp a sikerhez! Májusban is gyönyörű gyepet varázsolhatsz kertedbe! Kövesd tippjeinket, és élvezd a zöldellő fű pompáját nyáron.

2024-05-17

Itt az idő: kötözd le a szőlőt, hogy bőséges termésed legyen az idén!

Közeledik a nyár, így itt az idő a szőlő lekötözésére. Megmutatjuk a legfontosabb lépéseket, amivel elérheted, hogy idén neked is bőséges termésed legyen!

2024-05-17

Júniusi kertészkedés: Tippek mit érdemes ültetni nyáron!

Tippek és ötletek, hogy a te kerted is pompázzon egész nyáron. Cikkünkben megmutatjuk, milyen növényeket érdemes ültetni júniusban a gyönyörű nyári kertért!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

kifutó

az istálló széltől védett oldalán, az épülethez csatlakozó, körülkerített, karám... Tovább

fagyzug

olyan lefolyástalan felszíni mélyedés, amelybe minden oldalról beáramlik a lehűlt levegő. A... Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert kert Kertészet Növénytermesztés