A fokhagymát ősszel kell ültetni, de miért?

hirdetes

Fokhagyma ültetés ősszel

ZH
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

A fokhagyma hihetetlenül hasznos a konyhában, és meglepően könnyen termeszthető a kertben. Az ültetés legjobb ideje az ősz. Tanuld meg, hogyan és mikor ültesd a fokhagymát, hogy maximalizáld a betakarítást!

fokhagyma ültetés

Hogyan és mikor ültessük a fokhagymát

Mikor ültessük a fokhagymát


A legtöbb régióban hagyományosan az ősz a legjobb időszak a fokhagyma ültetésére. Egy jó hüvelykujjszabály, hogy ne ültess fokhagymát csak az őszi napéjegyenlőség után, szeptember végén. Csakúgy, mint a hagyma és az Allium család más növényei, a fokhagyma is érzékeny a nappalra, és a nyár leghosszabb napjaiban érik. Az őszi ültetés beindítja a tenyészidőszakot, és jövő tavasszal ez lesz az egyik első dolog, ami előkerül a kertben.

Hogyan ültessük a fokhagymát

A fokhagyma rendkívül könnyen termeszthető, de jó talaj-előkészítés szükséges, ha a legjobb és legnagyobb hagymát szeretnénk termeszteni. Mélyen megművelt, jó vízelvezetésű, dús, 6,4-6,8 pH-értékű talajt igényelnek. Ültetés előtt 2-3 hüvelyk komposztot és jól elkorhadt trágyát adjunk az ágyáshoz.

hirdetes

Használj minőségi vető fokhagymát, és ültess több különböző fajtát arra az esetre, ha valamelyik rosszul teljesítene. Legfeljebb 48 órával az ültetés előtt válaszd szét a szegfűszegeket, nehogy kiszáradjanak. A legnagyobb szegfűszegből lesz a legnagyobb hagyma. Ültesd el az egyes szegfűszegeket, a héja ép, hegyes végű, 2 hüvelyk mélyre és 6 hüvelyk távolságra egymástól.

hirdetes

Takarás 5-8 hüvelyk mélyen mag nélküli szalmával. Télen tavasszal körülbelül 2 hüvelykre leszüresedik, és segít a gyomok eltartásában a növekedési időszakban. A fokhagyma gyökereket hoz létre, de alig vagy egyáltalán nem növekszik, mielőtt a talaj megfagy.

Jövő tavasszal a fokhagyma növekedésre készen áll, és apró zöld hajtásokat bocsát ki, amint a talaj felolvad.

Kattints a következő oldalra, ha tudni szeretnéd, hogyan kell nevelni a fokhagymát!
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-01-30

A lilaakác ültetése, termesztése és gondozása

A lilaakác erőteljesen virágzik tavasszal, új növekedéskor lila színű virágcsoportokat hoz létre, amelyek viszont a fő hajtások sarkantyújából kelnek ki.

2023-01-30

Útmutató a fák és a cserjék késő téli és korai tavaszi metszéséhez

Tekintsd meg listánkat arról, hogy mely fákat és cserjéket kell metszeni a nyugalmi hónapokban – és kapj néhány általános metszési tippet a szezonra!

2023-01-30

5 romantikus szobanövény, amit ajándékozhatsz Valentin-napra

A tucatnyi vörös rózsa nyüzsgő, rövid életű, illatmentes csokornak megvolt a maga ideje, ami már leágazott. Válassz helyette egy mutatós szobanövényt!

2023-01-30

A trombitafolyondár ültetése, metszése és fajtái

A trombitafolyondár az egyik legszebb kúszónövény, amely igencsak kevés odafigyelést igényel. Néhány fontos dolgot azonban nem szabad elszalasztani!

2023-02-02

Egyszerű trükk: Így csíráztass édesburgonyát, akár a konyhaablakban!

Egy nagyon egyszerű trükkel te is hajtathatsz a konyhaablakodban is édesburgonyát, aminek még a levele is ehető- mutatjuk hogan csíráztass édesburgonyát!

2023-01-30

Lonc gondozása: Hogyan neveljünk loncot a kertben

Mindenki felismeri a lonc növény kedves illatát és nektárjának édes ízét. De hogyan kell gondozzuk a lonc növényeket a házi kertben, hogy csodásan virágozzon?

2023-01-31

Ezek a legjobb tippek a fa alá ültetéshez

A fa alatti növények remekül tudnak mutatni, feltéve, ha ki is bírják ott az árnyékos, száraz talajban sokáig: de ne aggódj, léteznek ilyen növények!

2023-01-30

A kúszó fikusz termesztése és gondozása

A legnépszerűbb a Ficus pumila, más néven kúszó fikusz. Nemcsak könnyen termeszthetőek, de kiváló és viszonylag szívós szobanövények is, mutatjuk hogy gondozd!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

talajszerkezet (talajstruktúra)

a talajszemcsék különböző ragasztóanyagok (agyagásványok, humuszanyagok, mész)... Tovább

galambalakúak (Columbiformes)

a —>madarak osztályának egyik rendje, többségük trópusi vidéken él. Kettős begyük a... Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert kert Kertészet Növénytermesztés