Mi az a fenológia és hogyan jelenik meg a kertben?

hirdetes

Használd a természet naptárát a kertben – A fenológia fontossága!

Szélesi Ferenc - Főkertész
Minden a fenológiáról

A fenológia szerepe a kertészek munkájában

A kertészek szívesen töltik az idejüket a természetben, és idővel megtanulják megfigyelni annak ciklusait. A madarak és rovarok viselkedése például arra enged következtetni, hogy megérkezett a tavasz, függetlenül attól, hogy valójában milyen idő van éppen. A madarak tudják, hogy mikor kell elkezdeni fészket rakni, a növények pedig, hogy mikor jött el a rügyfakadás ideje.

Az éghajlat változásai (például a globális felmelegedés) jelentősen megváltoztatták a fenológiai események időzítését. Ezekhez mind az állatoknak, mind pedig a növényeknek alkalmazkodniuk kellett. Előbb érkezik meg a tavasz és később köszönt be az ősz is, kihatva ezzel a madarak vándorlási szokásaira és a növények virágzására is, hogy csak két példát említsünk a sok közül. Míg mi, emberek könnyedén tudunk alkalmazkodni ezekhez a változásokhoz, számtalan faj szenvedi meg őket.

hirdetes

A fenológia tehát egy remek mérőeszköz arra, hogy szemléltetni tudjuk az éghajlatváltozást és annak eredményeit. Persze a természet ciklusainak megfigyeléséből a kertészek is sokat tanulhatnak. Valójában ők már az előtt fenológusok voltak bizonyos értelemben, hogy ez a tudományág létrejött volna – a földművesek már évezredekkel ezelőtt is az éghajlat viselkedéséhez igazították a haszonnövények ültetését és gondozását.

A közönséges orgona életciklusát például számos kertész használja a kerttervezéshez és az ültetésekhez is. Például megfigyelték, hogy a puha haszonnövényeket (uborka, bab, tök, stb.) akkor érdemes elültetni, amikor az orgonafákat ellepik a virágok. Ha orgonafákat vagy más növényeket használsz fenológiai megfigyeléseidre, akkor fontos tudnod Hopkins-törvényről, amely kimondja, hogy a fenológiai események 4 nappal később történnek északi szélességi fokonként, és 1 1/4 nappal később keleti hosszúsági fokokként.

hirdetes

Ez nem egy köbe vésett szabály, mindinkább afféle útmutató, amit jó alapul venni. Egy terület tengerszint feletti magassága és helyrajzi adottságai szintén hatással lehetnek a természet folyamataira.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-01-09

14 tipp a növények beltéri tárolásához és gondozásához télen

Néha még a szobanövények is nehezek vészelik át a telet, de szerencsére sok mindent megtehetünk az egészségük és fejlődésük érdekében a hideg időben.

2022-01-09

Az orchideák téli igényei: orchidea gondozása a hideg évszakban

Az orchideákra érdemes télen is megfelelően odafigyelni, ezzel is biztosítva virágzásukat és fejlődésüket. Cikkünkből tudj meg mindent az orchideák téli gondozásáról!

2021-11-22

12 szobanövény, amivel csak a gond lesz

A szobanövények széles választéka manapság majdnem olyan lenyűgöző, mint a kerti növényeké. Mégis vannak olyanok, melyekkel csak a baj van - lássuk őket!

2021-11-10

6 növény, amelyek nyugalmat visznek otthoni irodánkba

Érdemes irodánkba növényeket elhelyezni, ugyanis azok nem csak a környezetünkét fogják feldobni és tisztítani a levegőt, de hangulatunkat is befolyásolják majd.

2022-01-09

9 tipp, hogy kertedet előkészítsd a kései kertészkedéshez

Akár hiszed, akár nem, a termékeny időszak nem ér véget a nyárral együtt. A késői szezonban történő ültetés sikeres és hatékony termesztési lehetőség, amely friss őszi, sőt, téli terményt eredményez.

2020-11-10

A tél legcsodálatosabb éke – A mikulásvirág gondozása/tippek, trükkök szakértőktől!

A mikulásvirágról nagyon sokan kérdeztetek tavaly és már idén is, éppen ezért most elhoztam nektek szakértőnk szuper cikkét, tudjatok meg mindent róla!

2020-11-26

A legcsodálatosabb karácsonyi növények - És a gondozásuk

Minden, amit tudni érdemes a karácsonyi növények gondozásáról, karácsonyi növények neveléséről. Szakértőnk mindent elmond a karácsonyi növények gondozásáról!

2020-11-24

10 titok a szobanövények gondozásához, ha te is egész télen pompázó virágokra vágysz!

Nagyon hasznos trükköket gyűjtöttem össze nektek, amik nem csak hasznosak, de nagyon olcsók is. Próbáld ki mindet és virágozzanak a szobanövényeid egész télen!

További cikkek ebben a témában


éghajlat (klíma)

egy adott helyen, hosszabb időszak (ált. néhány évtized) alatt a környezetével állandó... Tovább

máj

a gerincesek legnagyobb, változó alakú, sokrétű funkciót ellátó, barnásvörös, lebenyekre... Tovább

Tovább a lexikonra
Nemesítés, biotechnológia Növénytermesztés