Spórolj időt és pénzt, javítsd növényeid egészségét esővíz gyűjtéssel: Így gyűjtsd hatékonyan az esővizet kertedben!

Spórolj időt és pénzt, javítsd növényeid egészségét: Így gyűjtsd hatékonyan az esővizet!

VN
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Régebben nagymamám sok-sok hordóban gyűjtötte az esővizet, és amikor megkérdeztem miért, csak nevetett, és mondta, hogy ez az egyik leghasznosabb dolog, amit tehetünk, de ha nagyobb leszek biztosan én is megértem miért fontos ez! Gondoltad volna, hogy az esővíz gyűjtése a kertben nem csak környezetbarát megoldás, de segíthet pénzt és időt spórolni, valamint javítja a növények egészségét is? Hogyan gyűjtheted hatékonyan az esővizet? Az alábbiakban ehhez mutatunk tippeket!

Esővíz gyűjtése mennyire egészséges?

Az esővíz gyűjtéséhez válassz megfelelő esővízgyűjtőt!

Az esővízgyűjtőnek értelemszerűen megfelelő méretűnek kell lennie, hogy elegendő vízmennyiséget gyűjthessünk össze benne a kert öntözéséhez. Egy nagy vödör nem lesz elég, de egy nem használt hordó megteszi. Manapság már a boltokban is kapható kifejezetten esővíz gyűjtésére kialakított eszköz. Fontos az is, hogy az esővízgyűjtő anyaga legyen tartós és vízálló, például műanyag, fém vagy üveg (bár ez utóbbi meglehetősen törékeny).

Az esővíz gyűjtéséhez alaposan tervezd meg az esővízgyűjtő elhelyezését!

Az esővízgyűjtőt a legjobb a tető közelében elhelyezni, hogy az esővíz könnyedén belefolyhasson onnan, így lehet a leghatékonyabban esővizet gyűjteni. A modern kor vívmányainak köszönhetően már kifejezetten erre a célra kialakított csatornákat is lehet kapni, amiken van egy kis nyílás a vízgyűjtők felett elhelyezve. Ügyelj arra, hogy az esővízgyűjtő legalább 30 centiméter magasan legyen a talajtól, hogy az öntözés során könnyedén ki tudjuk meríteni a víztartályból.

Tisztítsd meg az esővízgyűjtőt rendszeresen!

A tiszta víz az egészséges növények alapja. Az esővízgyűjtőt rendszeresen és alaposan tisztítsd meg, hogy elkerüld a szennyeződéseket és a baktériumokat. Az esővízgyűjtőben lévő víz pH értékét is érdemes lehet ellenőrizni, hogy megfelelő legyen a növények igényeinek, és ez által egészségesen, a legjobb ütemben fejlődhessenek.

Ne használj esővízgyűjtőből származó vizet a zöldségek öntözésére!

Az esővízgyűjtőből származó víz kiváló minőségű és ingyenes. Használd ezt a vizet a növényeid öntözésére, az öntözés során azonban ügyelj arra, hogy ne öntsd túl a növényeket. Azonban fontos tudni, hogy az esővízgyűjtőből származó víz nem alkalmas a zöldségek öntözésére, mivel tartalmazhat szennyező anyagokat és baktériumokat. Az esővízgyűjtőt nem csak az öntözéshez lehet használni. A gyűjtött esővízzel tisztíthatod a kertedet, a padlózatot, vagy akár az autódat is. Az esővízgyűjtőből származó víz tiszta és egészséges, de azért ügyelj arra, hogy ne keverd össze a szennyvízzel, vagy más szennyező anyagokkal.

Készíts egy öntözőrendszert az esővíz hatékony felhasználására!

Készíts egy egyszerű öntözőrendszert a kertedben az esővízgyűjtőből származó víz használatával. Az öntözőrendszer lehetővé teszi, hogy a víz egyenletesen jusson el a növényekhez, így azok egészségesebbek és erősebbek lesznek. Az esővízgyűjtő rendszert az épületek tetőzetein elhelyezett ereszcsatornákból álló rendszerrel lehet kialakítani, amelyek összegyűjtik a csapadékot, majd a víz lefolyik egy csatornán, amely az esővíztartályba vezet. Az esővíztartályt telepíteni kell a kertben, és összekötni az öntözőrendszerrel. Fontos, hogy a rendszer tisztítása és karbantartása rendszeres legyen, hogy elkerüljük a szennyeződések felhalmozódását, amelyek károsak lehetnek a növényekre és a rendszerre is.
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-06-21

Kerti munkák a nyár derekán: mit tegyünk a kertben július elején?

Fedezd fel, mit tegyünk a kertben július elején! Tippek zöldségek, gyümölcsök gondozására, fűszernövények betakarítására és a gyerekek bevonására a kerti munkákba.

2024-06-12

Teljes útmutató a komposztáláshoz kezdőknek: Az alapok lépésről lépésre

Szívesen belevágnál az otthoni komposztálásba de nem tudod, hogyan? Itt a teljes lépésről lépésre követhető útmutató az otthoni komposztálás elkezdéséhez.

2024-06-21

Hogyan használjuk a metélőhagymát - A kertben és a konyhában

Fedezd fel, hogyan használhatod a metélőhagymát a kertben és a konyhában. Ismerd meg termesztési tippeket és finom recepteket, amelyekkel feldobhatod ételeidet!

2024-06-13

Az öntözés 7 aranyszabálya - Öntözési stratégiák és szabályok

Ne küzdj tovább a kókadozó levelekkel! Tanulj meg helyesen öntözni. Itt megtalálod az öntözés 7 aranyszabályát, amiket ha ismersz, hálásak lesznek növényeid.

2024-06-14

Gyümölcsfák kezdőknek - Ezeket ültesd el, ha pár éven belül termést szeretnél

Azon gondolkoztál, hogy jó lenne végre a kertedbe gyümölcsfákat is ültetni, de nem tudod milyeneket válassz? Elhoztuk a legjobb gyümölcsfákat kezdőknek.

2024-06-04

Titkos trükk a csigák ellen, amit sokan nem ismernek: Sörös csigariasztó

A csigák jelentős károkat okozhatnak a kertekben különösen esős időben. A sörcsapdák használata egyszerű, és környezetbarát megoldást kínál a csigák ellen.

2024-05-31

Ismerd meg a méhek kedvencét, az orvosi angyalgyökeret

Fedezd fel az orvosi angyalgyökér varázsát a saját kertedben! Ültess egy növényt, amely nemcsak a méhek kedvence, hanem számos gyógyhatással is bír.

2024-05-30

Ezeket a növényeket gyakran csipkedd meg, hogy bőséges termésed legyen

Növények csipkedése okosan: kövesd kertészünk tippjeit a növények szebb virágzása és bőséges termése érdekében, mutatjuk a legjobb tanácsokat a sikerhez!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

hektolitertömeg (hl-tömeg, térfogattömeg)

valamely mag 100 1-ének kg-ban kifejezett tömege. Értékmérő tulajdonság: a nagyobb... Tovább

bárányszaporulat

az újszülött bárányok száma, amit ált. 1 v. 100 anyára vetítve adnak meg. A vadjuh, ill. az... Tovább

Tovább a lexikonra
gyümölcs Házi kert Növénytermesztés Talajművelés virág Zöldség