Equinophobia – félelem a lovaktól

Equinophobia – félelem a lovaktól

K.V.
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

A lovakhoz szinte minden embert pozitív gondolatok fűznek. Gyönyörűek, erősek, gyorsak. A mára kialakult ideák a tengerparton, naplementében vágtató emberekről szólnak, ami a szabadság és a végtelen nyugalom szimbóluma. Egy ilyen gondolat melegséggel és pozitív energiákkal tölt el minket, embereket.

Az equinophobia egyáltalán nem szégyellnivaló dolog, sőt természetes.

Lovaktól való félelem - ez normális?

A valóságban azonban az a tapasztalat, hogy többségünk fél a lovaktól valamilyen szinten. Lovasok közt is vannak olyanok, akik évek óta lovagolnak, vagy tartanak lovakat és szó szerint félnek tőlük. Ez a félelem természetesnek és ösztönösnek mondható, hiszen a legtöbb élőlény fél a nálánál nagyobb, erősebb élőlényektől. Az equinophobia egyáltalán nem szégyellnivaló dolog.

Ha szeretnél többet megtudni a lovaktól való félelemről, akkor lapozz tovább!

Az equinophobia egyáltalán nem szégyellnivaló dolog, sőt természetes.
Ha megkérdezzük az embereket, hogy mitől félnek pontosan a lovakkal kapcsolatban, a legtöbb válasz a sérülés, vagy a baleset lesz. Tény, hogy a lovasbalesetek veszélyesek és sok esetben komoly, maradandó sérüléseket lehet szerezni. Példa erre Christopher Reeve a Superman balesete, vagy „A suttogó” című film, amiben egy kislány komoly balesetet szenved. Félelmünket még jobban erősíti tehát a média is, így nem csoda, hogy sok ember csak egy kiszámíthatatlanul száguldó izomtömeget lát a lovakban.
Az equinophobia egyáltalán nem szégyellnivaló dolog, sőt természetes.
Ha valaki fél, általában pánikszerű érzés keríti markába. A félelem következtében az adrenalin szint megnő, felgyorsul a szívverés, a mozdulatok merevebbé, kapkodóbbá válnak. A ló mindezt érzékeli és ő is egyre feszültebbé válik. Tulajdonképpen a ló ugyanazt a félelmet érzi, mint amit az ember. Ősi menekülő ösztöne miatt figyelmesen követi környezetének minden apró változását, hogy a legcsekélyebb energiaváltozásra is reagáljon. Ha a ló elkezd menekülni, általában semmi más nem érdekli a környezetében, csak a menekülés. Ebből szoktak lenni a nagy balesetek mind a ló, mind az ember részéről.
Ha az ember – ló kapcsolatát vizsgáljuk, rájövünk, hogy a félelmek, fóbiák terén a lovak is rendelkeznek ezekkel a panaszokkal. Azonban ezek az attitűdök az embernél módosíthatók, míg a lovaknál nem, vagy csak csekély mértékben. Ezért az embernek kell leküzdenie a fóbiáit és ezzel a lónak is segít egy stabil, nyugodt habitust kialakítani.
Az equinophobia egyáltalán nem szégyellnivaló dolog, sőt természetes.

 

Félelem

Fóbia

Embereknél

Indokolt reakció az észlelt veszélyekre, vagy ismeretlen dolgokra és szituációkra; a test normális védelmi reflexének része.

Visszatérő, nem reális, vagy irracionális félelem, ami egy bizonyos dologra, vagy szituációra irányul. Ez helytelen érzelmi túlreagálást jelent az észlelt veszélyre és rendszerint korlátozza, vagy gátolja az egyént élete folyamán.

Lovaknál

Ösztönösen, genetikailag kódolt menekülési reakció a túlélés segítségére kialakult védelmi reflex; az emberek számára természetes, a mindennapokban használt eszközöktől, tárgyaktól, reakcióktól való félelem hozzátartozik a lovak túlélési ösztönéből adódó menekülési reflexéhez. Soha nem büntetendő reakció, menekülő állat lévén viselkedésének, túlélésének alapköve!

Visszatérő folyamatos félelem, mely korábbi rossz tapasztalat alapján rögződött reakció (ló szállítótól való rettegés, kovács látványától való félelem, stb.) Bármilyen reakciót ide sorolhatunk, melyek a lóból félelmet váltanak ki rossz berögződések nyomán.

 

Az equinophobia egyáltalán nem szégyellnivaló dolog, sőt természetes.

Első sorban az a legfontosabb, hogy elméletben és gyakorlatban egyaránt megismerkedjünk a lovakkal. Ehhez elengedhetetlen, hogy gyakorlott tanár készítsen fel minket, aki érzékeli a ló és lovasa közti nonverbális jeleket. Végezetül megfelelő lóval kell dolgozni, amely türelmes, gyakorlott és ezzel segíti a tréner munkáját. Ehhez ideálisak a lovasterápiára, vagy gyermeklovagoltatásra kiképzett lovak. Persze minden rajtunk múlik. Meg kell tanulnunk a testünkkel bánni és megfelelő légzéstechnikát elsajátítani. Ha mindennek eleget teszünk, akkor a terápia sikerrel zárulhat és egy életre meg lehet szeretni a lovakat.

Az equinophobia egyáltalán nem szégyellnivaló dolog, sőt természetes.
Minden ember számára rendelkezésre áll az út, hogy ne csak a képzeletében létezzenek a lovakkal és a lovaglással kapcsolatos pozitív képek. Semmi sem érhet fel azzal, amit az ember a saját bőrén megtapasztal és megél a lovakkal való közös munka során. Mindenki képes fóbiáit leküzdeni tapasztalt szakember segítségével, hogy utána teljes életet élhessen.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

Amandha (KX 2385)

Kukorica Cél: szemes Leírás:A címerhányás ideje közepes, a kalászkapelyva gyengén... Tovább

hallift

duzzasztóműveknél alkalmazott berendezés, amikor az alsó és felső víztér különbsége... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok