Egy igazi különlegesség – Az encián

hirdetes

Egy igazi különlegesség – Az encián

Az encián valóban egy igazi különlegesség, érdemes nektek is közelebbről megismerkedni ezzel a növénnyel! 

Egy igazi különlegesség – Az encián

A tárnics, vagy encián (Gentiana) a tárnicsvirágúak (Gentianales) rendjébe, ezen belül a tárnicsfélék (Gentianaceae) családjába tartozó növénynemzetség. 300-400 faj tartozik bele, melyek virágai lehetnek kék, élénk sárga, pöttyös sárga, vagy sötét bordó színűek is. Őshazájuk valószínűsíthetően Eurázsia térsége volt, manapság legnagyobb formagazdagságban Kelet-Ázsia hegyvidékein élnek fajai. Gyógy- és dísznövényként is ismertek.

A tárnics megnevezés első írásos említése 1803-ra (Márton József szótárában) tehető, de nem tudni pontosan, hogy a népnyelvből, vagy ősi magyar szóból származtatható-e.

Bár Rapaics Rajmund a tüdőtárnics népies neve, a "rettegőfű" alapján szerb-horvát eredetre következtetett, ez nem bizonyított és nem is elfogadott. Az encián a német nyelvből honosodott meg. Latin nevét a Balkán-félsziget nyugati részén élő illírek Genthiosz (latinosan Gentius) királyáról kapta, aki a sárga tárnics gyökerét gyógyhatása miatt használta.

hirdetes

Magyarországon vadon három tárnics faj él, melyek mindegyike védett: a fecsketárnics (Gentiana asclepiadea L.), a Szent László-fű (Gentiana cruciata L.) és a kornistárnics (Gentiana pneumonanthe L.). A következő oldalon az encián jellemzését olvashatjátok el! 

Couleur képe a Pixabay -en.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes


lóbagócsok (gyomorbagócsok, Gastrophilidae)

a rovarok osztályának, a kétszárnyúak rendjének családja. Csökevényes szájszervű fajok,... Tovább

bolhák (Siphonaptera [Aphaniptera])

a rovarok osztályának egyik rendje, valamennyi faj élősködő (bolhásság). Teljes... Tovább

Tovább a lexikonra