A legjobb választás – Legyen idén mindenkinek élő karácsonyfája!

hirdetes

Védd a fákat, nevelj élő karácsonyfát – Itt a teljes útmutató!

Szélesi Ferenc - Főkertész
Ezt kell tudnod, ha élő karácsonyfa mellett döntesz!

Honnan szerezz élő karácsonyfát?

Többféleképpen is hozzájuthatsz egy élő karácsonyfához. Vannak faiskolák, ahonnan felásva, élve hozhatod el őket, de növénytartóban is hozzájuk lehet jutni. Természetesen, ha van kertedben vagy udvarodban egy megfelelő méretű példány, akkor azt is beviheted a négy fal közé.

Zsákba bugyolált fenyőfák

Ezek a fák egészen addig a talajban nőnek, amíg el nem érim a kívánt méretet. Ez után a faiskola felássa, és újraülteti őket egy zsák talajba. Ez egy rövidtávú megoldás, és ideális esetben csak akkor használják, ha biztosak benne, hogy a fát hamarosan el tudják majd adni – a fenyők nem bírják sokáig ilyen körülmények között.

Növénytartóba ültetett fenyőfák

Ezeket a fákat előre növénytartóba ültetve lehet megvásárolni, és nem is feltétlenül muszáj kiültetni őket a kerti talajba. Ez megkönnyíti a fa ki-be hordozását karácsony előtt és után.

hirdetes

Saját fa kiásása

Amennyiben van néhány mutatós fenyő saját telkeden (vagy sikerül engedélyt szerezned egy tetszőleges fa kiásásához egy magánterületen), akkor az egyik leghangulatosabb megoldás saját kezűleg beszerezned egy fát karácsonyra. Mikor rátalálsz a tökéletes fára, kösd össze az alsó részét egy madzaggal, hogy az ágak ne legyenek útban, és ne sértsd meg őket, amíg dolgozol körülötte.

Számolj úgy, hogy egy 1,2 méter magas fa körül nagyjából 30 cm sugarú gyökérlabdát kell majd felásnod. Fogj egy ásót, és ásd fel a talajt a kimért gyökérlabda mentén. Lehet, hogy közben megsértesz majd néhány gyökeret, de emiatt nem kell aggódnod. Ha 30 cm mélyre érsz, kezdj el beásni a fa alá, amíg ki nem tudod emelni a gyökérlabdával a talajból. Amint ez megtörtént, helyezd egy zsákba, és kösd össze a száját, hogy haza tudd szállítani új, élő karácsonyfádat.

hirdetes

Készítsd elő a lyukat

Érdemes az ültető lyukat már ősszel kiásni, amikor a talaj még nem olyan kemény a fagyok miatt. Fontos, hogy időben előásd a lyukat, és kellő mennyiségű tápanyagot adj a talajhoz, különösen, ha hidegebb éghajlaton élsz. A megfelelő méretű lyuk megkönnyíti majd új fád beilleszkedését. Áss egy néhány centivel mélyebb és szélesebb lyukat, mint a fa gyökérlabdája.

A töltőtalajt is érdemes előre odakészíteni, a maradék hézagok kipótlására – ezt egy ponyvával takard le a lyuk mellett. Ha nagyon hidegek az éjszakák, akkor a garázsodba, vagy más, nem fagyos helyre is beviheted, amíg nem lesz szükséged rá. Nézzük, mire lesz szükség a gondozás során, a következő oldalon folytatom! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


gerincvelő (gerincagy)

a központi idegrendszer legősibb része, működése elválaszthatatlan az agyvelő... Tovább

tüszőhormonok (fullikuluszhormonok,ösztrogének)

A petefészekben,vemhesség alatt a méhlepényben, valamint kis mennyiségben a mellékvese... Tovább

Tovább a lexikonra
Növénytermesztés