Egy felelőtlen, gátlástalan személy vagy csoport hosszú időre tönkreteheti egy egész ország adott termékének nemzetközi piacát, jó hírét

Együtt az élelmiszerbűnözés ellen

Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

A Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal, az „Új rend és szabadság” programért felelős Kormánybiztos Hivatalával, a Földművelési és Vidékfejlesztési Minisztériummal, az élelmiszer-ellenőrzésben és a nyomozásban érintett hatóságokkal közösen „Együtt az élelmiszerbűnözés ellen” címmel konferenciát szervezett 2008. június 23-án.
„Együtt az élelmiszerbűnözés ellen”

Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal


A konferencián, melyre a Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal összefogásában, a csalások és hamisítások elleni küzdelem érdekében együttműködő hatóságok illetve intézmények, valamint felügyeleti szerveik, továbbá a civil szervezetek részvételével kerül sor, közel 300 szakember vett részt. A rendezvény kiváló lehetőséget adott a tapasztalatok cseréjére, összegzésére, a korábbi, nagy nyilvánosságot kapott, a fogyasztók egészségét, érdekeit veszélyeztető, szándékosan elkövetett események, élelmiszer-hamisítások, csalások (MEGA Trade ügy, szalmonellás disznósajt és mikotoxinos paprika esete) elemzésére, valamint a jövőbeli szorosabb, még hatékonyabb együttműködés, felderítési munka megalapozására.

Az élelmiszer létünk fenntartásának alapfeltétele, minden időkben a legfontosabb létszükségleti cikk. Az élelmiszerhamisítás ezért minden korban és minden társadalomban mély felháborodást keltő, és szigorúan szankcionált, a korábbi évszázadokban megszégyenítéssel, halálbüntetéssel sújtott bűncselekménynek számított.

Napjainkban Magyarországon, és a világ sok országában is megszaporodni látszanak a csalással, hamisítással, emberi fogyasztásra alkalmatlan termékek illegális forgalmazásával kapcsolatos ügyek. Ezeket az élelmiszer mindenkori biztos piaca, a meggazdagodás vágya, egyes esetekben értékmentési törekvések motiválják, mely cselekmények elkövetésében a bűnözők bizonyára figyelembe veszik a lebukás valószínűségét, és a várható következmények súlyosságát.

A jelenlegi eseményekre jellemző, hogy az élelmiszer-hamisítások, csalások nemzetközi méreteket öltöttek, a cselekmény, illetve annak kihatása általában túlterjed az ország, sőt a kontinens határain. Ezekre példa a paprika és egyéb fűszerek rákkeltő festékekkel történő hamisítása, a hamisított olasz olíva szűzolaj, az ásványolajjal szennyezett napraforgó étolaj, az illegális hús és tojásszállítmányok, a félrevezető eredet-megjelölés, a címkehamisítás, és még sok más hasonló esemény. Egy felelőtlen, gátlástalan személy vagy csoport hosszú időre tönkreteheti egy egész ország adott termékének nemzetközi piacát, jó hírét.
A hamisítások felderítése, bizonyítása speciális ismereteket, felkészültséget, valamint nemzeti és nemzetközi összefogást igényel. Abban a folyamatban, mely az első gyanú felmerülésétől a vádemelésen keresztül a jogerős ítélet megszületéséig tart, több hatóságnak is szerepe van.

Az élelmiszer-bűnözésből évi 500 milliárd dollár haszon származik a világon, így az emberi életet, egészséget is veszélyeztető tevékenység nyeresége már meghaladja a kábítószer kereskedelemből származót, hívta fel a figyelmet Szeitzné Szabó Mária, a MÉBiH főigazgatója konferenciai megnyitójában. A kormánynak, az egyes tárcáknak és ellenőrző szerveknek közösen kell fellépniük a terjedő élelmiszerhamisítás ellen, és ennek elengedhetetlen része, hogy elkezdjük végre nyíltan nevén nevezni a dolgokat. Ehhez kiváló színteret biztosított a rendezvény.

Süth Miklós szakállamtitkár, országos főállatorvos köszöntőjében hangsúlyozta, hogy a gátlástalan pénzszerzés céljából bekövetkező negatív élelmiszer események ráirányítják a figyelmet az érintett intézetek felelősségére a megelőzés terén, valamint munkájuk fontosságára. Az élelmiszerbűnözés ellen csakis közösen lehet fellépni, kölcsönösen segítségül hívva a társszerveket. Elmondta, hogy minden szervezet munkájához kiváló hátteret biztosít a MÉBiH mint tudományos elemző szervezet.

A Kormány jogalkotó törekvéseiről szóló Kondorosi Ferenc kormánybiztos kiemelte, hogy az állam felelősséget visel a lakosság egészségéért, azonban ahhoz, hogy ez az alkotmányos érték maradéktalanul érvényesülhessen, tudatos fogyasztói, állampolgári magatartásnak kell követnie e törekvést. Hangsúlyozta azt is, hogy a megoldatlan problémák magunk előtti görgetése helyett beszélő viszonyba kell hozni az érintetteket és megosztani egymással a tapasztalatokat. Meglátása szerint e beszélő viszony kialakult, amit a konferencia létrejötte is igazol.

MEGA Trade ügy


A MEGA Trade ügy, a szalmonellás disznósajt és a mikotoxinos paprika eset eddigi tanulságainak szemléltetését követően kerekasztal formájában kötetlen beszélgetésre került sor az előadók, a konferencia meghívott vendégei és résztvevői között. Saját területén minden szereplő felismerte az élelmiszerbűnözés elleni küzdelem jelentőségét, a hatóságok közti összefogás fontosságát, a felkészültség szerepét. A szakemberek egyetértettek abban, hogy a küzdelem csak megfelelő létszámú jól képzett szakembergárdával, hamisítási ügyekre felkészített jogászokkal, és a hatóságok kiadásait fedező, biztos pénzügyi háttér megteremtése mellett lehet sikeres. Eltérő vélemények hangoztak el arról, vajon a szankciók szigorításával megelőzhető, visszaszorítható-e az élelmiszerbűnözés, vagy inkább a nyilvánosság visszatartó erejére kellene hagyatkozni. Egyetértés volt ellenben abban, hogy a civileket tudatos fogyasztóvá kell nevelni és a vállalkozókban tudatosítani azt, hogy átháríthatatlanul felelősséget kell vállalniuk az általuk átvett, forgalmazott termékekért.

A konferencia a közös felelősségvállalásra, közös gondolkodásra és problémamegoldásra ösztönző fontos lépés volt, melyet - a szervezők tervei szerint - továbbiak fognak követni.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

két ellés közti idő

a szarvasmarhatartás gazdaságoságát alapvetően meghatározó mutató, amit az egyik elléstől... Tovább

liszteriózis (listeriosis)

főként juhokban, ritkábban más állatfajokban előf. baktériumos betegség, amelynek... Tovább

Tovább a lexikonra