notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Egy felelőtlen, gátlástalan személy vagy csoport hosszú időre tönkreteheti egy egész ország adott termékének nemzetközi piacát, jó hírét

Kiszállító és termelő kereső
hirdetes

Együtt az élelmiszerbűnözés ellen

A Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal, az „Új rend és szabadság” programért felelős Kormánybiztos Hivatalával, a Földművelési és Vidékfejlesztési Minisztériummal, az élelmiszer-ellenőrzésben és a nyomozásban érintett hatóságokkal közösen „Együtt az élelmiszerbűnözés ellen” címmel konferenciát szervezett 2008. június 23-án.
„Együtt az élelmiszerbűnözés ellen”

Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal


A konferencián, melyre a Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal összefogásában, a csalások és hamisítások elleni küzdelem érdekében együttműködő hatóságok illetve intézmények, valamint felügyeleti szerveik, továbbá a civil szervezetek részvételével kerül sor, közel 300 szakember vett részt. A rendezvény kiváló lehetőséget adott a tapasztalatok cseréjére, összegzésére, a korábbi, nagy nyilvánosságot kapott, a fogyasztók egészségét, érdekeit veszélyeztető, szándékosan elkövetett események, élelmiszer-hamisítások, csalások (MEGA Trade ügy, szalmonellás disznósajt és mikotoxinos paprika esete) elemzésére, valamint a jövőbeli szorosabb, még hatékonyabb együttműködés, felderítési munka megalapozására.

Az élelmiszer létünk fenntartásának alapfeltétele, minden időkben a legfontosabb létszükségleti cikk. Az élelmiszerhamisítás ezért minden korban és minden társadalomban mély felháborodást keltő, és szigorúan szankcionált, a korábbi évszázadokban megszégyenítéssel, halálbüntetéssel sújtott bűncselekménynek számított.

Napjainkban Magyarországon, és a világ sok országában is megszaporodni látszanak a csalással, hamisítással, emberi fogyasztásra alkalmatlan termékek illegális forgalmazásával kapcsolatos ügyek. Ezeket az élelmiszer mindenkori biztos piaca, a meggazdagodás vágya, egyes esetekben értékmentési törekvések motiválják, mely cselekmények elkövetésében a bűnözők bizonyára figyelembe veszik a lebukás valószínűségét, és a várható következmények súlyosságát.

A jelenlegi eseményekre jellemző, hogy az élelmiszer-hamisítások, csalások nemzetközi méreteket öltöttek, a cselekmény, illetve annak kihatása általában túlterjed az ország, sőt a kontinens határain. Ezekre példa a paprika és egyéb fűszerek rákkeltő festékekkel történő hamisítása, a hamisított olasz olíva szűzolaj, az ásványolajjal szennyezett napraforgó étolaj, az illegális hús és tojásszállítmányok, a félrevezető eredet-megjelölés, a címkehamisítás, és még sok más hasonló esemény. Egy felelőtlen, gátlástalan személy vagy csoport hosszú időre tönkreteheti egy egész ország adott termékének nemzetközi piacát, jó hírét.
A hamisítások felderítése, bizonyítása speciális ismereteket, felkészültséget, valamint nemzeti és nemzetközi összefogást igényel. Abban a folyamatban, mely az első gyanú felmerülésétől a vádemelésen keresztül a jogerős ítélet megszületéséig tart, több hatóságnak is szerepe van.

Az élelmiszer-bűnözésből évi 500 milliárd dollár haszon származik a világon, így az emberi életet, egészséget is veszélyeztető tevékenység nyeresége már meghaladja a kábítószer kereskedelemből származót, hívta fel a figyelmet Szeitzné Szabó Mária, a MÉBiH főigazgatója konferenciai megnyitójában. A kormánynak, az egyes tárcáknak és ellenőrző szerveknek közösen kell fellépniük a terjedő élelmiszerhamisítás ellen, és ennek elengedhetetlen része, hogy elkezdjük végre nyíltan nevén nevezni a dolgokat. Ehhez kiváló színteret biztosított a rendezvény.

Süth Miklós szakállamtitkár, országos főállatorvos köszöntőjében hangsúlyozta, hogy a gátlástalan pénzszerzés céljából bekövetkező negatív élelmiszer események ráirányítják a figyelmet az érintett intézetek felelősségére a megelőzés terén, valamint munkájuk fontosságára. Az élelmiszerbűnözés ellen csakis közösen lehet fellépni, kölcsönösen segítségül hívva a társszerveket. Elmondta, hogy minden szervezet munkájához kiváló hátteret biztosít a MÉBiH mint tudományos elemző szervezet.

A Kormány jogalkotó törekvéseiről szóló Kondorosi Ferenc kormánybiztos kiemelte, hogy az állam felelősséget visel a lakosság egészségéért, azonban ahhoz, hogy ez az alkotmányos érték maradéktalanul érvényesülhessen, tudatos fogyasztói, állampolgári magatartásnak kell követnie e törekvést. Hangsúlyozta azt is, hogy a megoldatlan problémák magunk előtti görgetése helyett beszélő viszonyba kell hozni az érintetteket és megosztani egymással a tapasztalatokat. Meglátása szerint e beszélő viszony kialakult, amit a konferencia létrejötte is igazol.

hirdetes

MEGA Trade ügy

hirdetes

A MEGA Trade ügy, a szalmonellás disznósajt és a mikotoxinos paprika eset eddigi tanulságainak szemléltetését követően kerekasztal formájában kötetlen beszélgetésre került sor az előadók, a konferencia meghívott vendégei és résztvevői között. Saját területén minden szereplő felismerte az élelmiszerbűnözés elleni küzdelem jelentőségét, a hatóságok közti összefogás fontosságát, a felkészültség szerepét. A szakemberek egyetértettek abban, hogy a küzdelem csak megfelelő létszámú jól képzett szakembergárdával, hamisítási ügyekre felkészített jogászokkal, és a hatóságok kiadásait fedező, biztos pénzügyi háttér megteremtése mellett lehet sikeres. Eltérő vélemények hangoztak el arról, vajon a szankciók szigorításával megelőzhető, visszaszorítható-e az élelmiszerbűnözés, vagy inkább a nyilvánosság visszatartó erejére kellene hagyatkozni. Egyetértés volt ellenben abban, hogy a civileket tudatos fogyasztóvá kell nevelni és a vállalkozókban tudatosítani azt, hogy átháríthatatlanul felelősséget kell vállalniuk az általuk átvett, forgalmazott termékekért.

A konferencia a közös felelősségvállalásra, közös gondolkodásra és problémamegoldásra ösztönző fontos lépés volt, melyet - a szervezők tervei szerint - továbbiak fognak követni.
hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
hirdetes
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
16 147
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2020. JANUÁR 1. ÓTA:
5 333 606

10/2006. (II. 3.) FVM rendelet

a Duna Borvidéki Régió szabályzatáról A szõlõtermesztésrõl és a borgazdálkodásról... Tovább

anaerob szervezetek (anaerobionták)

alacsonyabb fejlettségű élőlények. Vannak közöttük olyanok, amelyek oxigén jelenlétében... Tovább

Tovább a lexikonra