Fejfájós egri szüret

Fejfájós egri szüret

Szövetkezni készülnek az egri szőlőtermelők. Sokan azon töprengenek, hogy a tőkén maradjon-e vagy a lepárlás sorsára jusson az idei, remek termés. A pincék ugyanis csurig teltek. A tanakodás oka természetesen az volt, hogy mi legyen a szőlővel, amely hiába kecsegtet ugyan kiváló cukorfokkal, ha nem akad rá felvásárló.

Fejfájós egri szüret

Olyan pedig főleg nem, aki nemcsak hogy átveszi a fürtöket, de időben fizet is. Jellemző módon a családok jó része még a két évvel ezelőtt leszüretelt termés ellenértékét sem kapta meg. Félő, hogy idén sokan fel sem veszik a puttonyt, inkább a tőkén hagyják a fürtöket. „Nem azért telepítettünk szőlőt, hogy a pénzt kihordjuk a hegyre” – mérgelődtek a gazdák. A megalázóan alacsony árak ugyanis még az önköltséget sem fedezik.

Tavasszal az egri hegybíró a termés korlátozására szólította fel a gazdákat. Mivel védőárat nem tudtak kiharcolni, félő, hogy olcsón kell túladniuk a termésen. Az Egri borvidéken idén 350-400 ezer mázsa szőlőre számítanak, de jó, ha a felére akad vevő. Eközben „borban fürdenek” az egri pincék: még a kiváló minőségű nedűn is legfeljebb nyomott áron tudnak túladni. A neves borászatok bértárolási lehetőség után kuncsorognak. Gál Lajos borász szerint az is nehezíti a helyzetet, hogy a borvidéken 6 ezer hektárnyi ültetvény van, holott ennek háromnegyede lenne az ideális.


Az Egri borvidék sajátos problémája, hogy nincs olyan nagy cég, mint a hajdani Egervin volt, mely garantálná, hogy átvesz egy jelentős mennyiséget. Az egykori borkombinát utódja, az Integrált Borgazdasági Zrt. felszámolás alatt áll, és több száz családnak tartozik. A hegyközség és a város most azt indítványozták, hogy a termelők fogjanak össze, és indítsák be a hajdani Egervin területén álló feldolgozóüzemet, amihez 5 millió forintos kölcsönt ígértek.


Már csak kármentésről lehet szó – summázta a helyzetet Varsányi Lajos, az Egri Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke. Úgy véli, az egyetlen járható útnak az tűnik, ha a termelők szövetkeznek, feldolgozzák a szőlőt, majd átadják lepárlásra, s megpályázzák az ehhez járó támogatást. Mindez némi kockázattal jár, hiszen a lepárlási támogatás, mely a tervek szerint 100 ezer hektoliter borra jár hazánkban, nem jut garantáltan minden pályázónak. S az előzetes számítások szerint még siker esetén is legfeljebb kilónként 30-40 forint csurran-csöppen a szőlő kilójáért.


– Kiküldjük-e egyáltalán a napszámosokat szüretelni? – ezen vívódtak az egri városházi megbeszélésre összegyűlt gazdák. Számos család anyagi lehetőségeinek a végére ért, ugyanis több százezer, illetve több millió forinttal tartoznak nekik a tavalyi, illetve tavalyelőtti termés felvásárlói. Azok sem jártak jobban, akik borban kérték ki a szőlő ellenértékét: a mérgesebbek az eladhatatlan italt legszívesebben a patakba eresztenék. A művelési költségeket többen már a fizetésükből, nyugdíjukból fedezték. Akadt hát, aki arra biztatta a többieket:
– Ha még maradt pénzetek a szüretre, inkább tegyétek el a metszésre!


Mindenfelé sok a bor


Nemcsak az egriek feje fáj szüretkor, Soprontól Sátoraljaújhelyig ugyanez a gond. Az Alföldön is akadozik a felvásárlás, a nyomott árak miatt például a hajósiaknak sem éri meg a szüret. Magyarországon 500 ezer hektoliterrel több bort rejtenek a hordók, mint tavaly ilyenkor. Felmerül a kérdés: ki fogja mindezt meginni, amikor csak úgy áramlik be hazánkba az olcsó spanyol és olasz itóka? Sokan rákényszerülnek majd, hogy csáklyát vessenek a szőlőtőkére.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


ikerellés

az általában egy utódot ellő (unipara) állatok közül néhány két vagy több utódot ellik... Tovább

kultúrnövény

az olyan fajtához tartozó növény, amely vadon nem tenyészik, vagyis amelyet az ember... Tovább

Tovább a lexikonra