Kalászosok növényvédelme, búza

Bővülő lehetőségek a kalászosok növényvédelmében

Kovács László
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Az elmúlt évek hagyományai szerint a DuPont Magyarország ez évben is megrendezte szezonnyitó konferenciáit. Az immár kilencedik alkalommal megtartott rendezvénysorozat idei témája a kalászosok növényvédelme volt.
Kalászosok növényvédelme, búza
Az elmúlt évek hagyományai szerint a DuPont Magyarország ez évben is megrendezte szezonnyitó konferenciáit. Az immár kilencedik alkalommal megtartott rendezvénysorozat idei témája a kalászosok növényvédelme volt.
A DuPont Mezőgazdasági Termékek üzletága 1990. óta van jelen közvetlenül a magyarországi növényvédőszer-piacon. Az elmúlt, több mint tíz évben közel 25 terméket vezettek be, melyek közül nem egy alapvetően megváltoztatta egyes kultúrák növényvédelmi technológiáit. A herbicidek, fungicidek és inszekticidek között van olyan is, melyet a DuPont kifejezetten a magyar igényeknek megfelelően, a helyi igényekhez igazodva fejlesztett ki.
A növényvédelmi konferencia keretében január 6-10-ig, az ország öt helyszínén kaphattunk áttekintő képet a termesztés várhatóan változó követelményeiről, a növényvédő-szerek szerepéről és a DuPont által nyújtott új lehetőségekről.
Keith Graham regionális igazgató köszöntőjében kiemelte Magyarország, Lengyelország, Csehország és Szlovákia jó esélyeit a mezőgazdaság fejlődésére az uniós csatlakozást követően.
"Minőségi gabonatermesztés az EU-csatlakozás tükrében" címmel tartott előadásában Búvár Géza, a KITE Rt. vezérigazgatója az egyik legfontosabb termékünk, a búza piaci pozíciójának megtartására, esetleg erősítésére való esélyeinket és az ezzel kapcsolatban felmerülő feladatainkat elemezte. A magyar búza a nyugat-európai búzát jellemző Euro minőséget felülmúló sütőipari minőségű, elsősorban fehérje tartalmában és fehérje minőségében jobb. Pontosan ez az a tulajdonság, amit ki kell használnunk jelenlegi és leendő piacainkon. Hiszen a kenyér-liszt piacán olyan liszttel tudunk megjelenni, amellyel adalékanyagok minimalizálásával is kiváló minőségű kenyeret lehet sütni.
A búzatermesztés célpiacainak továbbra is a magyar kenyér-, tészta- és sütemény lisztpiaca tekinthető, de jó esélyeink vannak a környező országok lisztminőségének javításában és olyan európai országokban, ahol a magas fehérjetartalom vagy a magas sikértartalom, illetve jó sikérminőség az elvárás (Duna-Majna menti malmok, olasz süteménypiac).
A búzánk sikeres piaci szerepléséhez viszont a jó minőséget folyamatosan és biztonságosan kell előállítanunk, valamint el kell érnünk, hogy a fogyasztókban kedvező kép alakuljon ki a magyar búzáról, tudatosítani kell Európában, hogy a magyar búza milyen tulajdonságokban jó, miben tud többet nyújtani, és hogy a termék előállításának olyan rendszere működik, amely folyamatosan biztosítja ezeket a tulajdonságokat.
A hazai élelmiszerbiztonsági színvonalat minden áron fenn kell tartani és "pajzsunkra vésve" kihasználni, mint versenyelőnyt a belföldi és az export piacokon egyaránt - zárta előadását a vezérigazgató.
Andy Selley termékmenedzser előadásából pontosan megismerhettük a fungicidek mennyiségi és minőségi hatását a kalászosok termésmennyiségére, mely a termelő számára termésnövekedést és egyben profitnövekedést jelent, mivel nélkülük a termés mennyisége és annak minősége szignifikánsan csökkenne.
Az előadás kísérleti eredmények bemutatásával támasztotta alá, hogy a termésátlag nem elhanyagolható növekedésén (akár 1t/ha) és kiszámíthatóságán túl a zászlóslevél életét is meghosszabbítjuk, ezzel növekszik a hektolitertömeg, emelkedik a protein/ha mutató és csökken a Hagberg-féle esésszám, ezekkel pedig javul a gabonánk minősége. A gombabetegségek közül kiemelt helyen szerepel a fusarium fajkomplex, mely 5 betegséget foglal magába, és így az ellene történő védekezés is nagyobb problémát jelent.
Tehát a gombaölő szerek elpusztítják a kórokozókat, késleltetik a szövetek öregedését, így zölden tartják a levelet, valamint elősegítik a szemek telítődését. A kalászosok termésmennyisége elsődleges szempont marad, de egyre növekvő fontosságot kap a termék piacra juttathatósága és a vevők igénye a minőségi termékre. -foglalta össze Andy Selley.
Az őszi búza termesztése során a különböző gombabetegségek az évjárattól, fajtától, az agrotechnikától függően eltérő mértékben jelennek meg az állományban és okoznak terméskiesést. Ezzel kapcsolatos kísérleti eredményeit ismertette Dr. Daróczi Mihály, a Debreceni Egyetem Látóképi Kísérleti Telepének vezetője.
A kísérletben egységes agrotechnikai feltételek mellett, kisparcellákon (1,4x9,2m) vizsgálták 2001-ben 78, 2002-ben pedig 84 őszi búza fajta reakcióját az egyszeri és kétszeri fungicides (Charisma®) kezelésre.
A kísérlet eredményeinek elemzése után, összefoglalásként megállapítható, hogy 2001-ben a Charisma®-val történt kezelés hatására a termés mennyiségében és minőségében statisztikai módszerekkel igazolható eltérések alakultak ki. A zászlóslevélre kijuttatott kezelés a termés mennyiségét növelte jelentősebb mértékben, a virágzás kezdetén kijuttatott kezelés jelentősen javította viszont a minőséget, a beltartalmi értékeket. 2002-ben hasonló tendenciákat tapasztaltak a terméseredményekben, sőt ebben az évben mutatkozott meg igazán a Charisma® fiziológiai hatása: kórokozóktól csaknem mentes környezetben is 10%-kal volt képes növelni a termésmennyiséget a 84 fajta átlagában. A kezelésekre a különböző fajták eltérő mértékben reagáltak, érdemes tehát a döntések előtt az adott fajta reakcióját figyelembe venni. Az eredmények két év adatainak feldolgozásából származnak, a következtetések megerősítésére további, eltérő évjáratokban folytatott vizsgálatok szükségesek.
Péter János gyomirtási szakelőadó a magyarországi gyomviszonyok és az időjárás közti összefüggések bemutatása után felhívta figyelmünket arra, hogy az enyhe novemberi és decemberi időjárás következtében a kalászosokkal együtt fog jelentkezni a legelterjedtebb és legnagyobb problémát okozó mezei acat, tehát a gyomirtásokat el kell kezdeni már április 10-ig.
A DuPont új terméke, a metszulfuron-metil hatóanyagú Ally® gyomirtót 2001-ben tritikálé kultúrában vizsgálták, mely alapján elmondható, hogy jó hatékonysággal alkalmazható gyomirtásra a magrólkelő és évelő kétszikű gyomok ellen. Egyedülálló kettős - levél és talaj - hatású posztemergens gyomírtószer gabonában a kétszikű gyomok ellen. Kiváló, tartós hatású a legtöbb kalászos gyomfaj ellen, rendkívül széles hatásspektruma mellett, alacsony dózisban hatékony, könnyen kezelhető készítmény, amely a felhasználóra és környezetére gyakorlatilag veszélytelen. Azokon a területeken, ahol a galajfertőzöttség magas, kombinációs partner alkalmazása szükséges. De ezt a problémát is megoldotta már a DuPont: kifejlesztették az Ally®Star kettős hatású gyomirtószert, mely a legtöbb kalászos gyomfaj ellen, beleértve a mezei acatot és a ragadós galajt is, hatásosan alkalmazható.
Dr. Molnár István fejlesztési igazgató a két új gyomirtó szer bevezetését a "vegyes gyomspektrum, mint komplex szegmens" megjelenésével indokolta, kihangsúlyozta a szerek hatástartamát, biztonságos alkalmazását, kedvező árát.
A fungicidek területén is sor került új termék bevezetésére, a piaci igényekre válaszolva. A gabonatermelők gyakran elhagyják a fungicides kezeléseket, hiszen a száraz évjáratokban igen alacsony a kórokozók fertőzési nyomása, másrészt pontosan ezekben az évjáratokban az alacsonyabb termésmennyiség és magasabb költségek a kezelések elhagyására ösztönzik a termelőket. Az utóbbi évek piaci változásai viszont szükségessé teszik a sikeres gombaölő szeres védekezést, hiszen a piac csak a minőséget fizeti meg, ennek pedig elengedhetetlen feltétele a megtervezett és hatékony fungicides kezelés. Ezeket az igényeket maradéktalanul kielégíti a HarvesanTM, mely magas hatóanyagtartalma miatt az összes kalászosban előforduló gombabetegség ellen kiváló hatású és hosszú védelmet biztosít.
A konferencia zárásaként Rácz Attila területi képviselő összefoglalta a DuPont termékek előnyeit és alkalmazási módjait.
A rendezvényen áttekintő képet kaptunk a termelés várható körülményeiről, kalászos növényvédelem aktuális problémáiról és a DuPont által nyújtott lehetőségekről.
Forrás: Agrárágazat

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

18/2006. (II. 28.) FVM rendelet

a zöldség szaporítóanyagok elõállításáról és forgalomba hozataláról szóló 50/2004.... Tovább

heterózishatás

az ivadékok egy vagy több tulajdonságban felülmúlják a megfelelő szülői tulajdonságok... Tovább

Tovább a lexikonra