Kihagyhatatlan tavaszi látnivalók a Duna-Tisza közben

Tavaszi kirándulás a Duna-Tisza közében – Kihagyhatatlan látnivalók és programok

ZH
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Nem mindennapi kirándulási úticélnak tekinthetjük a Duna-Tisza közötti területeket, amely homokbuckákban, mocsarakban gazdag. Ha elsőre nem is tűnik túl izgalmasnak, mi mutatunk olyan programokat, amelyek bizonyítják, hogy ez a vidékünk is valódi természeti kincseket rejt.

szelidi-tó

Barangolás a Duna-Tisza közén

1.    Kolon-tó – Izsák

A Kiskunsági nagytáj legnagyobb édesvízi mocsara az izsáki Kolon-tó, ahol a homokbuckák és a láp találkozik. A tó több, mint 20 ezer éve alakult ki, és jelentős részét nádas fedi. Tölgy, kőris és szil ligeterdő szegélyezi a déli oldal láp- és mocsárrétegét, a nyugati oldalon pedig a Bikatorok homokbuckáin szelhetünk át. Több tanösvény is érinti a tavat, amit leginkább tavasszal és nyáron érdemes végig járni a gyerekekkel együtt!


2.    Lakitelek – Tőserdő


A Tisza holtágát kísérő páratlan ártéri világ a Kolon-tótól Lakitelek felé található, és ha természetbarát vagy, akkor ide mindenképp el kell látogatnod egy tavaszi kirándulás alkalmával! A Kiskunsági Nemzeti Parkhoz tartozó Tőserdő télen és nyáron is népszerű kiránduló- és fürdőzőhely, ahol szabadstrand, termálfürdő, kilátótorony és még csónakázási lehetőség is van! Horgászatra is van lehetőség és egy 3,5 km-es túrán, a Kontyvirág tanösvényen felfedezhetjük a környék csodáit!


3.    Kun-Fehér-tó


Egy Bács-Kiskun megyei falu mélyén rejtőzik egy természetes fürdőhely, a Kun-Fehér-tó, ami több egy átlagos strandnál! A tavat a szél alakította ki szikes tóvá, amely egy 4 hektáros fás-ligetes területen helyezkedik el, és a közelében országos védettségű erdő terül el, ugyanis itt található egyedül Magyarországon ősi páfrány; a virginiai holdruta. 

4.    Szelidi-tó, Kékmoszat tanösvény


Dunapatajhoz tartozik területileg Bács-Kiskun megye egyik legkeresettebb turisztikai attrakciója, a vadregényes romantikájú Szelidi-tó. Nyaranta fürdőzők tömegét vonzza ide a gyorsan felmelegedő vízű természetes tó, de az év bármely évszakában érdemes felkeresni az egyik legjobb helyszín belföldi kirándulásokhoz.  A Szelidi-tó déli partján találjuk a Kékmoszat tanösvényt, amely 12 állomáson keresztül mutatja be a víz és környéke területeinek élővilágát. A tanösvény első megállója a Szittyó téren, az üdülőfalu központjában található.


5.    Tiszakécske Nádirigó tanösvény

Az egyik legklasszabb tanösvény itthon, ami az Ókécskei Sportcsarnok mellől, egy játszótérről indul, a Nádirigó tanösvény, amely összesen két és fél kilométer hosszú. A Holt-Tisza rejtett élővilágával ismerkedhetünk meg, ha végig járjuk a 10 állomását, de a legkülönlegesebb, hogy az egész ösvény egy cölöpökön álló fa útvonal, ami egyfajta vadregényességet ad a helynek. Néhol 2-3 méter magas a nádas, és itt érdemes nyitott szemmel járni, hiszen különleges madárfajokra bukkanhatunk, például vörös gémet és szárcsát is láthatunk a természetes élőhelyén. A tanösvény vége egy mezítlábas szakasszal ér véget, amely különös behatással van az érzékszerveinkre!


 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

konszolidáltság

az öröklődés biztonságát fejezi ki valamely fajtára v. tenyészetre vonatkozóan... Tovább

szabadtartás

az állatok elhelyezésének egyik formája, amikor azokat nem lekötve, hanem hasznosítási... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek