Várhatóan drágul a burgonya még idén

Karácsonyig drágulhat a burgonya

Kiszner Klaudia

 Idén is drágul a burgonya a december végi időszakban már közel 200 forintra is emelkedhet a krumpli ára.


Drágul a burgonya

 Az elmúlt pár évre levetítve a burgonya sorsa nem volt túl kedvező, hiszen két éve a rengeteg eső miatt, tavaly és idén pedig a szárazság miatt volt gyenge a termés. Előrejelzések szerint az idén termett mennyiség nem fogja tudni kielégíteni a hazai szükségleteket, az importőr országokban sem rózsás a helyzet így hazánk itt is akadályokba ütközik.

 

„ Már karácsonykor megjelenhet a kiskereskedelmi forgalomba a kilónkénti kétszáz forintos burgonya”- nyilatkozta Kecskés Gábor, az Országos Burgonya Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke.

 

A számok azt mutatják, hogy a csökken a burgonyafogyasztás hazánkban, de az idén megtermelt mennyiség így sem lesz elég. A KSH adatai szerint 10 éve még 42,6 kilogramm volt az egy főre való burgonyafogyasztás, ez a mennyiség 2010-re már csak 29,1 kilogramm volt, ami várhatóan egyre csak csökken majd.

 

Hazánkban körülbelül 22 ezer hektáron termesztenek burgonyát, ami éves szinten 800 ezer tonna termést jelent, idén ennek csak a felét tudták betakarítani mindössze 400-440 ezer tonnát.

Forrás: agrarszektor.hu

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


páratlanujjú patások (Perissodactyla)

az —>emlősök osztályának egyik rendje, közepes v. nagy testű állatok, lábujjaik száma... Tovább

fajtaelem

a valamely —>fajtabélyeget kiváltó öröklési anyag. Tovább

Tovább a lexikonra