Az esőszerű öntözés alkalmazási lehetőségei, párásító, fagyvédelmi és mikroszórófejes öntözés

Az esőszerű öntözés alkalmazási lehetőségei

Grasics Péter, Poliext Csövek Kft.
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

Magyarország éghajlata nem teszi lehetővé, hogy öntözés nélkül intenzív növénytermesztést végezzünk. Az alapvető öntözési formák közül a legelterjedtebb és mindenki által jól ismert öntözési mód az esőztető öntözés, ezért annak alkalmazási lehetőségéről, formáiról szeretnék pár szót szólni.
Az esőszerű öntözés alkalmazási lehetőségei, párásító, fagyvédelmi és mikroszórófejes öntözés
Magyarország éghajlata nem teszi lehetővé, hogy öntözés nélkül intenzív növénytermesztést végezzünk. Az alapvető öntözési formák közül a legelterjedtebb és mindenki által jól ismert öntözési mód az esőztető öntözés, ezért annak alkalmazási lehetőségéről, formáiról szeretnék pár szót szólni.

Általános előnyök:

- egyenletes beázási profil,

- kevésbé érzékeny a domborzati viszonyokra,

- mérhető a kijuttatott víz mennyisége,

- automatizálható,

- tápoldat is kijuttatható.

Hátrányok:

- jelentős párolgási veszteség,

- szélre érzékeny,

- a víz eléri a lombozatot,

- a nagy cseppméret leverheti a növényt.

Az esőztető öntözés előnye, hogy nem csak vízpótlásra alkalmas, hanem párásításra, és egyéb speciális célok elérésére is.

Párásító öntözés
Alkalmazása elsősorban nagy értékű termesztő berendezéses kultúráknál gazdaságos. Speciális rendszereszközöket igényel, amelyek nagy nyomáson, rövid ideig működnek, ezáltal a vizet a levegőben szinte köddé alakítják. Általában 5-10 bar nyomáson üzemel, és a fúvókák csepegésgátlóval vannak ellátva, amely 3 bar alatt nem nyit ki. Ez azért fontos, mert az üzemidő alkalmanként 2-3 másodperc, így az összes szórófej egyszerre indul és áll le. A nagyon finom porlasztásból kitűnik, hogy különleges vízszűrést igényel. A nagy nyomást speciális nyomásfokozó szivattyúval lehet elérni. A rövid üzemidő és a napi sokszori indítás különleges vezérlést igényel. Mindezen paraméterekből kitűnik, hogy a hagyományos öntözőrendszerek elemei nem alkalmasak ennek a rendszernek a kialakítására, valamint hogy attól teljesen különállónak kell lennie.

A rendszer beruházási költsége magas, viszont egyes virág- és zöldségkultúrák csak ezzel a módszerrel termeszthetők optimálisan, jól megválasztott növényeknél a költségek gyorsan megtérülnek.

Fagyvédelmi öntözés
Az esőztető öntözés másik alternatív alkalmazási területe a gyümölcsösök fagyvédelmi öntözése. Segítségével a virágzásban lévő gyümölcsfák megvédhetők a kora tavaszi fagyoktól (ha a fagy nem nagyobb –2, –3 oC-nál). Ennél az öntözési eljárásnál sem a vízpótlás a cél, hanem az, hogy megvédjük az állományt. A lényege, hogy 0 oC alatt vizet juttatunk ki, ami alapból fűti a növényt, másrészről ráfagy és ezáltal szigetelő réteget hoz létre az ágakon és a termőrészeken. Olvadáskor a szükséges hőt a jég a környezettől vonja el.

Kialakításánál oda kell figyelni arra, hogy lehetőleg a teljes állományt le tudjuk fedni, és a vizet a növények felületére kell kijuttatni. Mivel nem a vízpótlás a cél, úgy kell megválasztani a szórófejeket, hogy minél nagyobb legyen a szórási sugár, és a lehető legkisebb a vízkibocsátás. Lehetőleg az ültetvény öntözőrendszerétől független legyen.

Ugyanez a rendszer használható almásban arra is, hogy éréskor a termés esztétikai hatását növeljük.

Mikroszórófejes öntözés
Termesztő berendezésekben, zöldség és gyümölcs ültetvényekben a leggyakrabban használt esőztető öntözési forma. Előnye, hogy egyenletes vízborítottság érhető el, kicsi a cseppméret, ezáltal nem éri stressz a növényt, viszonylag kicsi a fajlagos vízkibocsátás, ezért egyszerre nagy felület öntözhető. Hátránya, hogy nehezen mobilizálható, és nagy a bekerülési értéke.Kialakításánál figyelembe kell venni, hogy milyen kultúrára kerül alkalmazásra. Ennek megfelelően kell megválasztani a szórófej magasságát, és elhelyezését. Teljesen automatizálható, minimális emberi odafigyelést igényel. Alkalmas tápoldat kijuttatására is.

Szétszedhető mobil csőhálózat:
1. ábra Mikroszórófejes öntözés beázási profil 2. ábra Esőztető öntözés beázási profil


Egy szántóföldi területen a víz nem mindig ott van, ahol felhasználásra kerül, ezért azt szállítani szükséges. Ennek egyik praktikus megoldása, a gyorskapcsolású csőhálózat. Előnye a nagy mobilitás, a gyors szerelhetőség, és a kedvező ár. Közvetlenül szerelhető szórófejjel is, így öntözőrendszer-szárnyvezetéknek is használható.

Csévélhető öntöző dob
Szántóföldi növénykultúrákhoz kiválóan alkalmazható öntöző gép a csévélhető öntöző dob. A területen kialakított hidráns rendszerhez egyszerűen csatlakoztatható, csak a területre szállításhoz és a cső kihúzásához van szükség külön erőforrásra, a szórófejet hidromotor segítségével automatikusan visszahúzza. Általában vízágyúval szerelve kerül forgalomba. Ennek hátránya, hogy nagy cseppeket képez, ami az érzékenyebb növényi kultúrákat leverheti, kiküszöbölésére szerelhető öntöző konzollal is, amivel biztonságosan lehet öntözni. Előnye a rendszernek, hogy kisebb a fajlagos bekerülési költsége.

Önjáró öntöző gépek
Az esőztető öntözés nagyüzemi gépei közé tartoznak az önjáró öntözőgépek. Alkalmazásuk elsősorban nagy, egybefüggő, lehetőleg sík területen előnyös. Szintén a kialakított hidráns rendszerre csatlakoztatható, vagy a tábla szélén lévő csatornából látható el vízzel.

Egyszerre akár több száz méteres sávot is képes beöntözni. A konzolra lengőkaros és ütközőlapkás szórófej egyaránt szerelhető, ami sokféle kultúrához alkalmazhatóvá teszi. Hátránya az ilyen típusú rendszernek, hogy nehezen mobilizálható, szerelése nagy szakértelmet igényel és nagyon magas a beruházási költsége.

A cikksorozat következő részeiben az egyéb öntözési technikák is bemutatásra kerülnek.Forrás: Agrárágazat

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

evaportranszspiráció

az élő növényzettel borított talaj összes párologtatása, a felszíni párologtatás... Tovább

fagyállóság

a növény ellenállása a korai (őszi), ill. kései (tavaszi) fagyokkal szemben. (A téli... Tovább

Tovább a lexikonra