Hasznos tudnivalók a citromfa metszéséről

Kiszállító és termelő kereső
hirdetes

A citromfa szakszerű metszése

Szélesi Ferenc - Főkertész
A citromfa metszése – Szakértői tanácsok a citromfa metszéséhez

Miért szükséges a citromfa metszésének elvégzése?

A lombhullató fák esetében cél a korona alakítása, szerkezetének javítása, illetve annak megelőzése, hogy a termés súlya lehúzza, letörje az ágakat. Metszéssel lehetővé tesszük azt is, hogy több fény juthasson be a korona belsejébe, ráadásul a szakszerű metszéssel befolyásolhatjuk a termés minőségét is. Nincs ez másképpen a citroma esetében sem, annyi a különbség, hogy a citrusfélék ágai sokkal erősebbek, ezért nem valószínű, hogy nem bírják el a termés súlyát.

Érdekesség, hogy a citromfa a korona bármely részén érlelhet termést, még az árnyékosabb területeken is, így nem szükséges azzal a céllal metszeni, hogy több fény jusson a korona belsejébe. Elsősorban tehát az elhalt részeket, és a többit keresztező ágakat kell eltávolítanunk a kifejlett citromfáról, fiatal növény esetén viszont a gyengén, rosszul fejlődött ágakat is. 

hirdetes

Mikor végezzük el a citromfa metszését?

A citromfa esetében is nagyon fontos, hogy időben elvégezzük a metszést, mert csak így nem sodorjuk veszélybe az aktuális termést. Ha szabadban neveljük a citromfát (ez csak az enyhe éghajlatú területeken érvényesül, Magyarországon sajnos nem igazán), akkor arra kell odafigyelnünk, hogy ne kánikulában végezzük el a metszést. Ha viszont edényben tartjuk a citromfát, akkor kisebb a mozgásterünk, a legjobb időszak február és április között van, ekkor ugyanis még nem indultak rohamos fejlődésnek az új hajtások. 

Hogyan kell elvégezni a citromfa metszését? 

Minden egyes metszéssel kapcsolatos cikkemben elmondom, hogy mindig olyan eszközökkel dolgozzatok, ami élesek és tiszták, nincs ez másképpen a citromfa esetében sem! Említettem korábban, hogy a citromfa ágai erősebbek, mint a gyümölcsfáké általában, viszont a kérge vékony és sérülékeny, ezért erre mindenképpen oda kell figyelni metszés során.

hirdetes

Kezdjük a beteg, sérült, elszáradt, elhalt növényi részekkel a metszést, ezt követően vágjuk el a rossz irányba, lefelé, vagy a korona belseje felé, vagy a többit keresztezve nőtt ágakat. Fontos megjegyezni, hogy metszéskor ne távolítsuk el a korona több mint egyharmadát, és a teljesen egészséges ágakat csak nagyon indokolt esetben távolítsuk el! Sok sikert kívánok mindenkinek a citromfa neveléséhez, remélem, hogy cikkemmel tudtam segíteni nektek.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2020-10-15

Hogyan szárítsuk és tároljuk a diót? Szakértőnk válaszol!

A dió szüreteléséről, a dió szárításáról, valamint a dió sikeres tárolásáról fogok most beszélni nektek, nézzük, mit kell tudni a dió szárításáról és a dió tárolásáról!

2020-08-10

Minden, ami buxus – A buxus ültetése, gondozása, metszése, növényvédelme

A buxus gondozása, a buxus metszése, a buxus növényvédelme, mindent elmondunk nektek a buxusról. A buxus ültetésétől egészen a buxus téli védelméig mindent megtudhattok!

2020-10-18

6 fűszernövény, ami még a fagyos hónapokban is termeszthető!

Hat fűszernövényt mutatok most be nektek, mindegyik alkalmas arra, hogy még a hidegebb időben is sikeresen termesszük, ismerkedjetek meg ezekkel a fűszerekkel!

2020-09-04

Állatra, növényre, emberre is veszélyesek a hólyaghúzófélék!

Mik azok a hólyaghúzófélék, milyen veszélyt jelentenek kertünkre, a növényekre, illetve ránk, emberekre? Mostani cikkünkben mindent elmondunk a hólyaghúzófélékről, és az ellenük való védekezési lehetőségekről!

2020-08-07

Leyland-ciprus, az örökzöld csoda – Tippek/trükkök szakértőtől!

A Leyland-ciprusok tökéletesen tudják helyettesíteni a tujákat, sőt, sokkal szebbek és ellenállóbbak a Leyland-ciprusok, most te is megtudhatsz mindent a Leyland-ciprusokról!

2020-09-10

Itt az ideje a facsemeték ültetésének - Szakértői útmutató!

Facsemete ültetése, mikor jön el a facsemete ültetésének ideje, hogyan végezzük el a facsemete ültetését? Szakértőnk mindent elmond nektek a facsemete ültetéséről!

2020-10-18

Fantasztikus előnyökkel jár az őszi előültetés – Szakértői tanácsok

Az őszi előültetésnek számtalan előnye van, mostani cikkemben elmondok mindent nektek az őszi előültetésről, tartsatok velem mindenképp!

2020-10-19

Alakítsunk ki sünbarát kertek - Praktikus tippek szakértőktől!

Sünbarát kert kialakítása, elmondom, hogyan alakíthatsz ki könnyedén praktikus sünbarát kertet. Segíts a süniknek te is, hozz létre sünbarát kertet!

További cikkek ebben a témában
hirdetes


villahegy (csirke)

Az egyszerre felvillázható mennyiségű széna.A hagyományos betakarításkor a száradó... Tovább

lovak vastagbélférgessége

okozói a Strongylidae fonálféregcsalád tagjai. A kifejlett férgek a vakbélben és a... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény Érdekességek Gazdaság gyümölcs Házi kert kert Növénytermesztés Növényvédelem