Cirokseprű készítése

Régi szép mesterség – Készítsünk cirokseprűt saját kezűleg!

Szélesi Ferenc - Főkertész, AN
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Utánanéztünk egy nagyon szép, egyben régi mesterségnek, ami pedig nem más, mint a seprűkészítés. Sajnos a mai fiatalokat már nehéz megtanítani az ilyen dolgok készítésére, de azért bízok abban, hogy lesznek páran, akik kedvet kapnak és csinálnak maguknak, családjuknak cirokseprűt! 

Cirokseprű készítése saját kezűleg

Egy jó seprűre mindenkinek szüksége van

A seprűk nagyon keresett eszközök, használjuk őket az udvaron, de még a lakásban is. Manapság viszont bemegyünk a boltba, megvesszük a jónak tűnő seprűt, hazavisszük és használjuk – eszünkbe sem jut, hogy saját kezűleg sokkal jobbat, erősebbet is készíthetnénk. 

Pedig így van, ráadásul nem is kell hozzá sok minden. Persze, kezdetben nagy kihívásnak tűnhet a seprű elkészítése, az is biztos, hogy nem lesznek a termékek szabályosak, egyformák, dizájnosak, de meglátjátok, hogy a célnak sokkal jobban meg fognak felelni, mint a bolti változatok! Amit be kell szerezni a seprűkészítéshez: fanyél, cirok, drót, szög, valamint fonal. 

Nézzük, hogy készül a cirokseprű! 

Először is le kell vágnunk megfelelő méretre a cirkot, majd ki kell szárítanunk. Ha ez megtörtént, akkor keressünk egy ritkásabb fésűt, és ezzel távolítsuk el a cirokmagokat. Ne dobjuk ki a magokat sem, nagyon szeretik a baromfik, és a madarak, nyugodtan adjuk oda nekik. A nyelet faragjuk ki kissé, ezután üssünk bele egy szöget. A seprű közepét erősítsük dróttal a nyélhez.

A drót egyik vége a nyélbe ütött szöghöz legyen fogatva, a másik vége pedig egy fából készült hengerre legyen felcsavarva, amelynek a két végét szögletesre formáljuk, hogy a drótot erősen meg tudjuk feszíteni. A visszafelé odakötözött egy-egy marok nyírja (szár) szolgálja a seprű vállrészének kiképzését. Ahhoz, hogy a visszatörést meg tudjuk csinálni, le kell vágnunk a fölösleges szárrészeket.

A visszahajtás után egy drót segítségével kössük össze a seprűt szélességben, majd vágjuk el a kiálló szárakat. Ezután nincs más dolgunk, mint a borításra szánt szárat odakötözni a nyélhez. A nyírja kiálló részeit vágjuk le, és a szálakat rendezzük el. Ezt követően a szorosan fogott seprűt össze kell varrnunk, legvégül, ha szükséges, az elkészült cirokseprű végeit vágjuk egyenesre. 

Cikkünk a biharmegye.ro írása alapján készült.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

immúnis talaj

olyan talaj, amelyben a filoxéra (szőlő-gyökértetű) nem képes megélni. Többnyire olyan... Tovább

evaportranszspiráció

az élő növényzettel borított talaj összes párologtatása, a felszíni párologtatás... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek