Cirokseprű készítése

hirdetes

Régi szép mesterség – Készítsünk cirokseprűt saját kezűleg!

Szélesi Ferenc - Főkertész, AN
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

Utánanéztünk egy nagyon szép, egyben régi mesterségnek, ami pedig nem más, mint a seprűkészítés. Sajnos a mai fiatalokat már nehéz megtanítani az ilyen dolgok készítésére, de azért bízok abban, hogy lesznek páran, akik kedvet kapnak és csinálnak maguknak, családjuknak cirokseprűt! 

Cirokseprű készítése saját kezűleg

Egy jó seprűre mindenkinek szüksége van

A seprűk nagyon keresett eszközök, használjuk őket az udvaron, de még a lakásban is. Manapság viszont bemegyünk a boltba, megvesszük a jónak tűnő seprűt, hazavisszük és használjuk – eszünkbe sem jut, hogy saját kezűleg sokkal jobbat, erősebbet is készíthetnénk. 

Pedig így van, ráadásul nem is kell hozzá sok minden. Persze, kezdetben nagy kihívásnak tűnhet a seprű elkészítése, az is biztos, hogy nem lesznek a termékek szabályosak, egyformák, dizájnosak, de meglátjátok, hogy a célnak sokkal jobban meg fognak felelni, mint a bolti változatok! Amit be kell szerezni a seprűkészítéshez: fanyél, cirok, drót, szög, valamint fonal. 

hirdetes

Nézzük, hogy készül a cirokseprű! 

Először is le kell vágnunk megfelelő méretre a cirkot, majd ki kell szárítanunk. Ha ez megtörtént, akkor keressünk egy ritkásabb fésűt, és ezzel távolítsuk el a cirokmagokat. Ne dobjuk ki a magokat sem, nagyon szeretik a baromfik, és a madarak, nyugodtan adjuk oda nekik. A nyelet faragjuk ki kissé, ezután üssünk bele egy szöget. A seprű közepét erősítsük dróttal a nyélhez.

A drót egyik vége a nyélbe ütött szöghöz legyen fogatva, a másik vége pedig egy fából készült hengerre legyen felcsavarva, amelynek a két végét szögletesre formáljuk, hogy a drótot erősen meg tudjuk feszíteni. A visszafelé odakötözött egy-egy marok nyírja (szár) szolgálja a seprű vállrészének kiképzését. Ahhoz, hogy a visszatörést meg tudjuk csinálni, le kell vágnunk a fölösleges szárrészeket.

hirdetes

A visszahajtás után egy drót segítségével kössük össze a seprűt szélességben, majd vágjuk el a kiálló szárakat. Ezután nincs más dolgunk, mint a borításra szánt szárat odakötözni a nyélhez. A nyírja kiálló részeit vágjuk le, és a szálakat rendezzük el. Ezt követően a szorosan fogott seprűt össze kell varrnunk, legvégül, ha szükséges, az elkészült cirokseprű végeit vágjuk egyenesre. 

Cikkünk a biharmegye.ro írása alapján készült.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

hiperplázia (hyperplasia)

a sejtek szaporodásából eredő szövet-, ill. szervmegnagyobbodás. Tovább

120/2008. (IX. 11.) FVM rendelet

A borászati termékek alkoholtartalmának növelésére felhasznált sûrített szõlõmust és... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek