Fűszernövények termesztése

Tippek finomabb és bőségesebb fűszernövények termesztéséhez

Szélesi Ferenc - Főkertész, GE.
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

Nincs is kényelmesebb annál, mint amikor az embernek csak a konyhai ablakpárkányhoz kell odalépnie, ha egy kevés kakukkfűre vagy bazsalikomra van szüksége az aznapi ebéd elkészítéséhez. 

Tippek finomabb és bőségesebb fűszernövények termesztéséhez

Ezek a növénytartóban nevelt, kisméretű fűszernövények azonban nem biztosítanak majd elegendő alapanyagot rendszeres felhasználáshoz, és szárítani, vagy fagyasztani sem igazán tudsz belőlük későbbi felhasználásra (legalább is nem jelentős mennyiségben).

Ha bőséges készletet szeretnél kedvenc fűszereidből, akkor nem elég egy cserépben tartani őket – hagyományos, vagy emelt ágyásokra lesz szükséged. Ha pedig agresszívan terjeszkedő fűszernövényekkel van dolgod, akkor egy méretes kád a legjobb megoldás termesztésükre.

Lássuk tehát a legfinomabb és bőségesen termő fűszernövények nevelésének titkait!

1. Sokat számít az elhelyezés

Az elhelyezkedés rendkívül fontos egy fűszerkert számára. A növényeknek elegendő napfényre van szükségük, különösen a reggeli órákban. Továbbá mindegyik könnyedén hozzáférhető kell legyen a rendszeres szüretelés kényelme érdekében. A különböző fűszernövényeknek más és más igényeik vannak, amelyeket muszáj figyelembe venni. Némelyik hűvös, száraz körülmények között teljesít a legjobban, mások pedig meleget és folyamatosan nyirkos talajt igényelnek. Vannak teljesen napos részeket kedvelők, és árnyékkedvelők is.

Érdemes összeültetni egymással a hasonló igényű fűszernövényeket. A kert sajátosságait is előnyödre fordíthatod: néhány kertész például egy lejtő tetejére ülteti a kisebb vízigényű fűszernövényeket, a több folyadékot igénylőket pedig a lejtő lába mellé helyezik. A következő oldalon még több hasznos tanács vár, megéri lapozni egyet! 

2. Szerezz jó minőségű növényeket

A fűszernövényeket magvakkal, dugványozással, vagy szétválasztással is szaporíthatod. A kertészeti üzletekben általában többféle kultúrfajta magvai is fellelhetők. Akárhonnan is szerzed növénykezdeményeidet fontos, hogy erősek és egészségesek legyenek. A gyenge palánták és a cserepekbe belenőtt példányok képtelenek jól teljesíteni, miután kiültetik őket a kertbe. A különböző fűszernövényeket különböző módszerekkel lehet a legjobban szaporítani. Néhányukat magról érdemes, másoknál (például a metélőhagymánál) jobb eredményeket érhetsz el szétválasztással.

A dugványozott bazsalikomok elegendőek az ablakpárkányon tartott cserepekbe, de a kertben messze nem fognak olyan jól teljesíteni, mint magról nevelt társaik. A palánták gyors és erőteljes növekedésre képesek, és hamar méretes növényekké fejlődhetnek ki. Az egynyári és kétnyári fűszernövényeket, mint például a koriandert, a kaprot, és a petrezselymet magról kell nevelni. A borsmenta, a fodormenta és a rozmaring dugványozással szaporítható a leghatékonyabban azokon a vidékeken, ahol évelőként termesztik őket, de magról is nevelhetők.

3. Ügyelj az egyes fűszernövények sajátos igényeire

A fűszernövények különösen kényesek lehetnek, ha a körülményeikről van szó. Némely gazdag, némely pedig szegényesebb talajban érzi jól magát. Ennek az lehet az oka, hogy nem a megszokott környezetükben próbáljuk termeszteni őket. A rozmaring például a mediterrán területeken őshonos, de levelei miatt szinte az egész világon termesztik. Fenyőszerű külsejének ellenére a mentafélék családjának ezen bizonyos tagja nem tűri az USDA 5-ös vagy alacsonyabb zónák körülményeit. Viszonylag száraz környezetet igényel, ezért a jó vízelvezetés elengedhetetlen, különösen ha az adott területen gyakoriak az esőzések.

A kakukkfű, a zsálya, a kerti ruta, a levendula, a tárkony, és az oregánó csupán néhány azon fűszernövények közül, amelyek gyengébb minőségű, laza, vagy köves talajt igényelnek, méghozzá szárazon. A gazdagabb talaj megváltoztatja az ízüket és megnöveli a fertőzésveszélyt is. A borsmenta, a bazsalikom, a koriander és a citromfű ezzel szemben nagyon is igénylik a gazdagabb talajt, ezért organikus adalékanyagokkal bőségesen dúsított ágyásokba érdemes ültetni őket. Ezen felül mindig nyirkos körülményeket igényelnek, azonban a vízstressz idő előtti virágzást idézhet elő náluk.

4. Hagyj nekik helyet a terjeszkedéshez

A legtöbb fűszernövény képes megélni cserepekben amíg gyökereik teljesen be nem növik azokat. Azonban a túlélés messze áll a bőséges terméstől. Ha jelentős mennyiséget szeretnél készleteidbe, akkor elegendő helyet kell hagynod nekik a terjeszkedéshez. Fontos tehát, hogy a különböző fűszernövények terjeszkedési habitusát már ültetéskor is figyelembe vedd. Nem érdemes túlzsúfolni növényeidet – a szellősebb ültetés nem csak jobb légmozgást biztosít közöttük, de a rendszeres szüretelést is kényelmesebbé teszi.

Az olyan kompakt fűszernövények, mint például a metélőhagyma, a koriander, a petrezselyem és a kapor mindössze 0,09 négyzetméternyi területet igényelnek növényenként. A bokrosabbra megnövő növények (pl. bazsalikom, kakukkfű, borsmenta, tárkony) körül egy 0,18 négyzetméternyi kört érdemes hagyni. A rozmaring és a magasabb fodormenták pedig már legalább 0,28 négyzetmétert igényelnek maguknak.

5. Szüretelj rendszeresen

A fűszernövények a „vágd és újranő” kategóriába tartoznak. A szétágazó habitusú fajták bokrosabbá válnak, ha lecsíped a növekvő végüket, mert ilyenkor új ágak jelennek meg rajtuk, csak éppen egy valamivel alacsonyabban elhelyezkedő csomópontból. A bazsalikom és a mentafélék esetén egy csomópont két új ágat is növeszthet két ellentétes oldalán, ha az ág csúcsát levágják.

A nem szétágazó fűszernövények, mint például a koriander kétféleképpen is szüretelhetők. Az alacsonyabban elhelyezkedő leveleket rendszeresen le lehet csípni – ezek folyamatos utánpótlást biztosítanak – de nagyobb ágyások esetén ez igencsak időigényes feladat lehet. Sokkal hatékonyabb és egyszerűbb az egész növényt eltávolítani az ágyásból, a helyére pedig újat ültetni.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

biológiai oxigénigény (BOI)

az az oxigénmennyiség, amelyet az aerob mikroorganizmusok (->aerob szervezetek) használnak fel... Tovább

vérfestékvizelés (hemoglobinuria,haemoglobinuria)

Hemolízis és hemoglobinémia következménye,mikor a vérből a vesén (kiálasztószervek)... Tovább

Tovább a lexikonra
Növénytermesztés