Fűszernövények termesztése

hirdetes

Tippek finomabb és bőségesebb fűszernövények termesztéséhez

Szélesi Ferenc - Főkertész

Nincs is kényelmesebb annál, mint amikor az embernek csak a konyhai ablakpárkányhoz kell odalépnie, ha egy kevés kakukkfűre vagy bazsalikomra van szüksége az aznapi ebéd elkészítéséhez. 

Tippek finomabb és bőségesebb fűszernövények termesztéséhez

Ezek a növénytartóban nevelt, kisméretű fűszernövények azonban nem biztosítanak majd elegendő alapanyagot rendszeres felhasználáshoz, és szárítani, vagy fagyasztani sem igazán tudsz belőlük későbbi felhasználásra (legalább is nem jelentős mennyiségben).

Ha bőséges készletet szeretnél kedvenc fűszereidből, akkor nem elég egy cserépben tartani őket – hagyományos, vagy emelt ágyásokra lesz szükséged. Ha pedig agresszívan terjeszkedő fűszernövényekkel van dolgod, akkor egy méretes kád a legjobb megoldás termesztésükre.

Lássuk tehát a legfinomabb és bőségesen termő fűszernövények nevelésének titkait!

1. Sokat számít az elhelyezés

Az elhelyezkedés rendkívül fontos egy fűszerkert számára. A növényeknek elegendő napfényre van szükségük, különösen a reggeli órákban. Továbbá mindegyik könnyedén hozzáférhető kell legyen a rendszeres szüretelés kényelme érdekében. A különböző fűszernövényeknek más és más igényeik vannak, amelyeket muszáj figyelembe venni. Némelyik hűvös, száraz körülmények között teljesít a legjobban, mások pedig meleget és folyamatosan nyirkos talajt igényelnek. Vannak teljesen napos részeket kedvelők, és árnyékkedvelők is.

Érdemes összeültetni egymással a hasonló igényű fűszernövényeket. A kert sajátosságait is előnyödre fordíthatod: néhány kertész például egy lejtő tetejére ülteti a kisebb vízigényű fűszernövényeket, a több folyadékot igénylőket pedig a lejtő lába mellé helyezik. A következő oldalon még több hasznos tanács vár, megéri lapozni egyet! 

Tippek finomabb és bőségesebb fűszernövények termesztéséhez

2. Szerezz jó minőségű növényeket

A fűszernövényeket magvakkal, dugványozással, vagy szétválasztással is szaporíthatod. A kertészeti üzletekben általában többféle kultúrfajta magvai is fellelhetők. Akárhonnan is szerzed növénykezdeményeidet fontos, hogy erősek és egészségesek legyenek. A gyenge palánták és a cserepekbe belenőtt példányok képtelenek jól teljesíteni, miután kiültetik őket a kertbe. A különböző fűszernövényeket különböző módszerekkel lehet a legjobban szaporítani. Néhányukat magról érdemes, másoknál (például a metélőhagymánál) jobb eredményeket érhetsz el szétválasztással.

A dugványozott bazsalikomok elegendőek az ablakpárkányon tartott cserepekbe, de a kertben messze nem fognak olyan jól teljesíteni, mint magról nevelt társaik. A palánták gyors és erőteljes növekedésre képesek, és hamar méretes növényekké fejlődhetnek ki. Az egynyári és kétnyári fűszernövényeket, mint például a koriandert, a kaprot, és a petrezselymet magról kell nevelni. A borsmenta, a fodormenta és a rozmaring dugványozással szaporítható a leghatékonyabban azokon a vidékeken, ahol évelőként termesztik őket, de magról is nevelhetők.

3. Ügyelj az egyes fűszernövények sajátos igényeire

A fűszernövények különösen kényesek lehetnek, ha a körülményeikről van szó. Némely gazdag, némely pedig szegényesebb talajban érzi jól magát. Ennek az lehet az oka, hogy nem a megszokott környezetükben próbáljuk termeszteni őket. A rozmaring például a mediterrán területeken őshonos, de levelei miatt szinte az egész világon termesztik. Fenyőszerű külsejének ellenére a mentafélék családjának ezen bizonyos tagja nem tűri az USDA 5-ös vagy alacsonyabb zónák körülményeit. Viszonylag száraz környezetet igényel, ezért a jó vízelvezetés elengedhetetlen, különösen ha az adott területen gyakoriak az esőzések.

A kakukkfű, a zsálya, a kerti ruta, a levendula, a tárkony, és az oregánó csupán néhány azon fűszernövények közül, amelyek gyengébb minőségű, laza, vagy köves talajt igényelnek, méghozzá szárazon. A gazdagabb talaj megváltoztatja az ízüket és megnöveli a fertőzésveszélyt is. A borsmenta, a bazsalikom, a koriander és a citromfű ezzel szemben nagyon is igénylik a gazdagabb talajt, ezért organikus adalékanyagokkal bőségesen dúsított ágyásokba érdemes ültetni őket. Ezen felül mindig nyirkos körülményeket igényelnek, azonban a vízstressz idő előtti virágzást idézhet elő náluk.

hirdetes
Tippek finomabb és bőségesebb fűszernövények termesztéséhez

4. Hagyj nekik helyet a terjeszkedéshez

A legtöbb fűszernövény képes megélni cserepekben amíg gyökereik teljesen be nem növik azokat. Azonban a túlélés messze áll a bőséges terméstől. Ha jelentős mennyiséget szeretnél készleteidbe, akkor elegendő helyet kell hagynod nekik a terjeszkedéshez. Fontos tehát, hogy a különböző fűszernövények terjeszkedési habitusát már ültetéskor is figyelembe vedd. Nem érdemes túlzsúfolni növényeidet – a szellősebb ültetés nem csak jobb légmozgást biztosít közöttük, de a rendszeres szüretelést is kényelmesebbé teszi.

Az olyan kompakt fűszernövények, mint például a metélőhagyma, a koriander, a petrezselyem és a kapor mindössze 0,09 négyzetméternyi területet igényelnek növényenként. A bokrosabbra megnövő növények (pl. bazsalikom, kakukkfű, borsmenta, tárkony) körül egy 0,18 négyzetméternyi kört érdemes hagyni. A rozmaring és a magasabb fodormenták pedig már legalább 0,28 négyzetmétert igényelnek maguknak.

5. Szüretelj rendszeresen

A fűszernövények a „vágd és újranő” kategóriába tartoznak. A szétágazó habitusú fajták bokrosabbá válnak, ha lecsíped a növekvő végüket, mert ilyenkor új ágak jelennek meg rajtuk, csak éppen egy valamivel alacsonyabban elhelyezkedő csomópontból. A bazsalikom és a mentafélék esetén egy csomópont két új ágat is növeszthet két ellentétes oldalán, ha az ág csúcsát levágják.

hirdetes

A nem szétágazó fűszernövények, mint például a koriander kétféleképpen is szüretelhetők. Az alacsonyabban elhelyezkedő leveleket rendszeresen le lehet csípni – ezek folyamatos utánpótlást biztosítanak – de nagyobb ágyások esetén ez igencsak időigényes feladat lehet. Sokkal hatékonyabb és egyszerűbb az egész növényt eltávolítani az ágyásból, a helyére pedig újat ültetni.

6. Használj nitrogénben gazdag műtrágyát

A rendszeres szüretelés segít megelőzni, hogy a növények átlépjenek virágzó fázisukba, ami a levéltermő fázis végét jelenti. Azonban az új ágak és levelek növesztése hamar kimerítheti a növények tápanyagtartalékait. Ezek rendszeres pótlása a te feladatod lesz. Mivel a nitrogén az elsődleges levélnövesztéshez szükséges elem, érdemes ebben gazdag műtrágyával táplálni a növényeket. Ha inkább valamilyen organikus megoldást szeretnél alkalmazni vegyi anyagok helyett, akkor a komposzt vagy a komposzt tea egy jó alternatíva lehet, (ha nitrogénben gazdag alapanyagokat is felhasználsz hozzájuk).

Tippek finomabb és bőségesebb fűszernövények termesztéséhez

7. Időnként végezz drasztikusabb metszést

A rendszeres szüretelések mellett segíthet, ha néha egy alapos metszést is elvégzel fűszernövényeiden, ez ugyanis segíthet megőrizni fiatalosságukat. A legfelső rész egyharmadát vagy felét is levághatod egy kerti metszőolló segítségével. Ez gyakran láthatóvá teszi a fás, levelektől mentes szárakat, de hamarosan ezeket is ellepik majd az élettel teli, friss levelek. A komolyabb metszés hatékony például az oregánó, a zsálya, a borsmenta és a rozmaring fiatalítására, de nem alkalmazható bármilyen fűszernövényen.

8. Védd meg növényeidet a melegtől

A legtöbb fűszernövény kedveli a napfényt, de a hőséget már nem feltétlenül. Ha délutáni nap kínozza fűszerágyásaidat, akkor előfordulhat, hogy szenvedni fognak, különösen 32°C feletti hőmérsékletekben. A fiatal hajtások lekonyulhatnak, a bokros fűszernövények buja levélzete pedig megritkulhat. A rendszeres hervadás-feléledés kimeríti a növényeket, amelyek ennek hatására vékonyabb, fás szárakat növesztenek majd.

A melegtől szerencsére több módszer segítségével is megvédheted fűszernövényeidet. A legegyszerűbb és leggyorsabb megoldás egy ponyvát felhúzni az ágyások déli, vagy délnyugati oldala mellett, ami árnyékot biztosít a növények számára. Ha cserépbe ültetett örökzöldjeid vagy bambuszaid vannak, akkor ezek sokkal csinosabb mozgatható árnyékolók lehetnek, mint egy egyszerű ponyva. A legesztétikusabb és legpraktikusabb megoldás valamilyen lugasra felfuttatott növény, például édesburgonya, nyári tökök, vagy paradicsom.

A talaj hűvösen tartása érdekében teríts szét némi talajtakarót növényeid körül. A vízzel feltöltött, nem mázolt agyagcserepek és a díszüvegek hűvösebb mikroéghajlatot biztosíthatnak a fűszerkert számára. Régen ezért tartottak szökőkutakat sok fűszerkertben.

Tippek finomabb és bőségesebb fűszernövények termesztéséhez

9. Biztosíts részleges árnyékot

Habár a fűszernövények általában rengeteg napfényt igényelnek a legjobb teljesítmény érdekében, a jóból is megárthat a sok, különösen a bazsalikomok, metélőhagymák, menták, macskamenták vagy a petrezselymek esetén. Fűszerkerted tervezése során figyeld meg, hogy rendelkezésedre álló terület mely részeit mennyi napfény éri a különböző napszakokban, és ez alapján helyezd el ágyásaidat. Ügyelj arra, hogy a magasabb növények árnyékot biztosíthatnak az alacsonyabbaknak a délutáni órákban, ha megfelelően helyezed (ülteted) el őket. A fűszernövények nem szeretnek fák lombjainak árnyékában tartózkodni, de ha egy lombkorona elegendő szórt fényt enged át, akkor nyáron sokat segíthet az árnyékolásban.

10. Ne egyszerre ültesd el fűszernövényeidet

Ültess el egy-egy kötegnyi palántát 2-3 hetente, hogy folyamatosan friss fűszereket szüretelhess majd a későbbiekben. Ez különösen az egynyári és kétnyári fűszernövényeknél hasznos, amelyeknél a szüretelés lényegében az egész növény kihúzásával történik. A petrezselyem például kétnyári ugyan, de a legtöbb helyen egynyáriként termesztik, és az első szezon végén kihúzzák a talajból.

11. Oszd szét növényeidet

Néhány évelő fűszernövény elveszíti életerejét és egészségét, miután több éven keresztül egy helyen hagyják őket. Ezeket érdemes kiemelni a talajból és szétosztani csomóikat. Ezzel nem csak új erőre kapnak majd, de plusz növényekre is szert tehetsz így, amelyeket más ágyásokba is elültethetsz. A metélőhagyma, a citromfű, az oregánó és a macskamenta 2-3 éves korukban választhatók szét. A szétválasztást kora tavasszal vagy az ősz vége felé érdemes elvégezni, amikor a hűvösebb hőmérsékletek segítik az átültetési sokk késleltetését. A szétválasztással szaporított növényekre fordíts különös figyelmet, amíg meg nem erősödnek.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


edafon

a talaj élővilágának az összessége. A —>talajképződésben jelentős; a talajba került... Tovább

Pápai Földhivatal

Földhivatal Földhivatal Cím: Pápa Kisliget u. 9. 8500 Magyarország Tovább

Tovább a lexikonra
Növénytermesztés