Minden a borágó termesztéséről - Hogyan ültessem, gondozzam a borágót?

Minden, amit egy kertésznek a borágó termesztéséről tudnia kell

Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Hasznos tudnivalók a borágóróé

A borágó fény- és talajigénye

A borágónak sok közvetlen napfényre van szükség, némi félárnyékkal. Ha több virágot és erősebb szárakat szeretnél, akkor több napfényt kapjanak, mint árnyékot. Az ideális pH érték 6,5, habár a borágó 4,5-8,5 között is eléldegél. A borágó egész jól tűri a hideget, de a talaj legalább 10°C kell legyen alatta – ha ennél hidegebb van, akkor extra védelmet fog igényelni a szabadban.

Hová ültesd a borágót?

Fontos figyelembe venni, hogy a borágó hajlamos nagyon intenzíven elvetni saját magvait, és ha egyszer bekerül kertedbe, ne lepődj meg, ha több helyen is találkozol vele, miután elültetted. Szerencsére a kóbor példányokat egyszerűen ki lehet húzni a talajból, a meglévőekről pedig csupán el kell távolítani az elvirágzott virágokat, mielőtt szétszórhatnák a magvaikat.

Persze sok fejfájástól kímélheted meg magadat hosszútávon, ha borágóidat nem egy kerti ágyásba, hanem jól elkülönített cserepekbe, vagy más növénytartóba ülteted. Ezek lehetőleg legyenek száraz agyagedények, laza talajjal. A cserepes termesztés egyik előnye, hogy oda viszed borágóidat, ahová szeretnéd, és könnyebb helyet találni nekik, ha változnak a fényviszonyok. E mellett a méhek is imádják őket, tehát azt is szabályozhatod, hogy hol legyen belőlük több a portán.

A borágó magok csíráztatása

Ültetés előtt forgass be alaposan érlelt (komposztált) organikus anyagot a talajba. A talaj legyen tartós, de ne összenyomott. A magvak durván 60mm mélyre kerüljenek, és fontos, hogy a talaj folyamatosan nyirkos maradjon a csíráztatás során.

A csírák úgy 10 napon belül elkezdenek kibújni a talajból. Amint elérik az 5cm magasságot, ritkítsd meg őket úgy, hogy legalább 40cm-re legyenek egymástól (a palánták és a sorok is, ha több sort ültettél). Most pedig nézzük, mit kell tudnunk a borágó gondozásáról, a következő oldalon erről mondok el nektek mindent! 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-05-21

Így alakítottam ki kerti tavat egy dézsából egyszerűen

Alakíts ki kerti tavat te is egyszerűen dézsából: mutatom a legjobb tippeket és tanácsokat hozzá, dobd fel kertedet ezzel az olcsó és egyszerű trükkel!

2024-05-27

Lila hüvelyű borsó: termeszd meg a kertedben a nyár legfinomabb zöldségét!

Termesszünk vagy ültessünk lila hüvelyű borsót, hiszen ez a csodálatosan szép és egészséges növény könnyen megterem szinte bárhol, nézzük a tanácsokat!

2024-05-27

Ha egyetlen zöldséget termesztesz idén kora nyáron, akkor ez legyen az: Bab

Ha idén nyáron nem akarsz sok dolgot termeszteni, válaszd a babot: nem csak tökéletesen egyszerű a gondozása, de ráadásul még elképesztően egészséges is!

2024-05-26

Ezzel a technikával az emelt ágyást könnyen fel lehet tölteni földdel

Töltsük fel az emelet ágyásokat könnyedén, Hügekultur technikával. Nem tudod mi ez? Semmi gond, kertészünk most elmondja neked miért remek technika ez!

2024-05-21

Paradicsomültetés: nagyapám fegyvere a bőséges terméshez

Még nagyapám tanította ezeket a csodás tippeket a paradicsomtermesztéshez és pedig megosztom veletek, hogy nektek is bőséges és zamatos legyen idén a paradicsom!

2024-05-17

Amiért az egész veteményes kert hálás lesz: Így ültess kerti büdöskét

A kerti büdöske (Tagetes) ültetése egyszerű és kiváló választás mind a díszkertek, mind a veteményesek számára. Mutatjuk miért, és hogyan ültess büdőskét!

2024-05-18

Virágok, amelyek különösen jól bírják a nyári hőséget

Virágzó nyár: 5+1 virág, ami nem fél a hőségtől! Színes virágözön a nyárban? Válassz hőálló növényeket! Ismerd meg a legmegbízhatóbb virágokat a forró napokra!

2024-05-16

5 különleges májusi virág, aminek illatától még a szomszéd is megrészegül

Fedezzük fel együtt a legkülönlegesebb és legjobb illatú májusi virágokat, melyeknek illata valóban részegítő tud lenni, hiszen annyira kellemesek és finomak!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

alloxidum-nátrium-hatóanyagú gyomirtó szer

a ->szelektív hatású gyomirtó szerek csoportjába tartozik. A magról kelő egyszikű gyomokat... Tovább

májusi morzsolt

a légszáraz (kb. 14% víztartalmú) szemes kukorica kereskedelmi elnevezése volt. Régebben ui. a... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény Érdekességek Házi kert kert virág