Minden a borágó termesztéséről - Hogyan ültessem, gondozzam a borágót?

hirdetes

Minden, amit egy kertésznek a borágó termesztéséről tudnia kell

Hasznos tudnivalók a borágóróé

A borágó fény- és talajigénye

A borágónak sok közvetlen napfényre van szükség, némi félárnyékkal. Ha több virágot és erősebb szárakat szeretnél, akkor több napfényt kapjanak, mint árnyékot. Az ideális pH érték 6,5, habár a borágó 4,5-8,5 között is eléldegél. A borágó egész jól tűri a hideget, de a talaj legalább 10°C kell legyen alatta – ha ennél hidegebb van, akkor extra védelmet fog igényelni a szabadban.

Hová ültesd a borágót?

Fontos figyelembe venni, hogy a borágó hajlamos nagyon intenzíven elvetni saját magvait, és ha egyszer bekerül kertedbe, ne lepődj meg, ha több helyen is találkozol vele, miután elültetted. Szerencsére a kóbor példányokat egyszerűen ki lehet húzni a talajból, a meglévőekről pedig csupán el kell távolítani az elvirágzott virágokat, mielőtt szétszórhatnák a magvaikat.

hirdetes

Persze sok fejfájástól kímélheted meg magadat hosszútávon, ha borágóidat nem egy kerti ágyásba, hanem jól elkülönített cserepekbe, vagy más növénytartóba ülteted. Ezek lehetőleg legyenek száraz agyagedények, laza talajjal. A cserepes termesztés egyik előnye, hogy oda viszed borágóidat, ahová szeretnéd, és könnyebb helyet találni nekik, ha változnak a fényviszonyok. E mellett a méhek is imádják őket, tehát azt is szabályozhatod, hogy hol legyen belőlük több a portán.

hirdetes

A borágó magok csíráztatása

Ültetés előtt forgass be alaposan érlelt (komposztált) organikus anyagot a talajba. A talaj legyen tartós, de ne összenyomott. A magvak durván 60mm mélyre kerüljenek, és fontos, hogy a talaj folyamatosan nyirkos maradjon a csíráztatás során.

A csírák úgy 10 napon belül elkezdenek kibújni a talajból. Amint elérik az 5cm magasságot, ritkítsd meg őket úgy, hogy legalább 40cm-re legyenek egymástól (a palánták és a sorok is, ha több sort ültettél). Most pedig nézzük, mit kell tudnunk a borágó gondozásáról, a következő oldalon erről mondok el nektek mindent! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-08-01

A növényeink újjáélesztése, ha hőkárt szenvedtek

A legrosszabb, ami megtörtént növényeinkkel a hőkár. Ellenőrizd a növényeidet, és ha elhervadtak vagy leégtek, akkor tedd meg a fontos lépéseket hőkár esetén!

2022-07-31

Ismerjétek meg ti is a csodálatos bakopát

Ismerjétek meg ti is ezt a tündéri kis virágot, a bakopát. Mindent, az ültetéséről, teleltetéséről és a gondozásáról. Cikkünkből megtudhattok mindent a bakopa virágról!

2022-08-09

5 romantikus randi ötlet, amelyet a szabadban fedezhet fel

Összegyűjtöttünk 5 szabadtéri romantikus randevúzási ötletet, amelyek felülmúlják a filmet és a rágcsálást. Mutatjuk hova vidd el szíved választottját!

2022-07-31

Hogyan állítsuk meg az invazív növények terjedését?

Kezdenek teret hódítani a kertedben a nem őshonos növények? Mutatunk néhány módszert amivel lelassíthatod, megállíthatod és akár meg si előzheted a terjedésüket!

2022-08-05

6 növény, amivel dúsíthatod a zöldségeskerted termését! – Nitrogén termelő növények

Próbáld ki a természetes tápanyagellátókat, és ültess nitrogéntermelő növényeket! Az egészséges talaj egészséges növényeket eredményez, hanyagold a vegyszert!

2022-08-05

Hogyan ültessünk zabot? – Zabültetés és gabonatermesztés a házikertben

A „vadzab elvetéséhez” nincs szükség 40 hektárra vagy nehézgépekre. Egy 20 x 50 méteres parcellán egy köböl zabot termeszthetsz! Így termessz zabot otthon!

2022-07-31

Miért nem virágzik a hortenziám? Válaszolunk!

Nem virágzik a hortenziád? Valószínűleg nem nagy a probléma, csak nem a hajtási időszaknak megfelelően kezeled a növényed. Segítünk megtalálni a problémát!

2022-07-29

Nyárvégi teendők a kertben

Akárhogy is, kertednek augusztusban is szüksége van az odafigyelésedre. Íme a legfontosabb nyárvégi teendők a kertben! Mutatjuk mit csinálj, és milyen sorrendben!

További cikkek ebben a témában


12/2006. (II. 3.) FVM rendelet

a Nagy-Somlói borvidék védett eredetû borairól A szõlõtermesztésrõl és a... Tovább

gyöngykór

a gümőkór egyik jellegzetes megnyilvánulása, amikor a savóshártyákon gümők halmazai alakulnak ki. Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény Érdekességek Házi kert kert virág