Minden a borágó termesztéséről - Hogyan ültessem, gondozzam a borágót?

hirdetes

Minden, amit egy kertésznek a borágó termesztéséről tudnia kell

Hasznos tudnivalók a borágóróé

A borágó fény- és talajigénye

A borágónak sok közvetlen napfényre van szükség, némi félárnyékkal. Ha több virágot és erősebb szárakat szeretnél, akkor több napfényt kapjanak, mint árnyékot. Az ideális pH érték 6,5, habár a borágó 4,5-8,5 között is eléldegél. A borágó egész jól tűri a hideget, de a talaj legalább 10°C kell legyen alatta – ha ennél hidegebb van, akkor extra védelmet fog igényelni a szabadban.

Hová ültesd a borágót?

Fontos figyelembe venni, hogy a borágó hajlamos nagyon intenzíven elvetni saját magvait, és ha egyszer bekerül kertedbe, ne lepődj meg, ha több helyen is találkozol vele, miután elültetted. Szerencsére a kóbor példányokat egyszerűen ki lehet húzni a talajból, a meglévőekről pedig csupán el kell távolítani az elvirágzott virágokat, mielőtt szétszórhatnák a magvaikat.

hirdetes

Persze sok fejfájástól kímélheted meg magadat hosszútávon, ha borágóidat nem egy kerti ágyásba, hanem jól elkülönített cserepekbe, vagy más növénytartóba ülteted. Ezek lehetőleg legyenek száraz agyagedények, laza talajjal. A cserepes termesztés egyik előnye, hogy oda viszed borágóidat, ahová szeretnéd, és könnyebb helyet találni nekik, ha változnak a fényviszonyok. E mellett a méhek is imádják őket, tehát azt is szabályozhatod, hogy hol legyen belőlük több a portán.

hirdetes

A borágó magok csíráztatása

Ültetés előtt forgass be alaposan érlelt (komposztált) organikus anyagot a talajba. A talaj legyen tartós, de ne összenyomott. A magvak durván 60mm mélyre kerüljenek, és fontos, hogy a talaj folyamatosan nyirkos maradjon a csíráztatás során.

A csírák úgy 10 napon belül elkezdenek kibújni a talajból. Amint elérik az 5cm magasságot, ritkítsd meg őket úgy, hogy legalább 40cm-re legyenek egymástól (a palánták és a sorok is, ha több sort ültettél). Most pedig nézzük, mit kell tudnunk a borágó gondozásáról, a következő oldalon erről mondok el nektek mindent! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2021-05-04

Csodaszép májusi növények – ismerd meg őket Te is!

Majdnem minden hónapnak megvannak a maga virágai, növényei, ráadásul ahogy haladunk a jó idővel a nyár felé, ezek egyre színesebbek és változatosabbak lesznek.

2021-05-11

Te is szeretnél mesés kerti tavat? Mutatom, hogyan készítsd el egyszerűen

Egy kisebb kerti tó képes könnyedén feldobni környezetedet, ráadásul elkészítése is gyerekjáték! Mostani cikkünkben tudd meg Te is, hogyan készítheted el Te is.

2021-05-05

Csodaszép egynyári növények kertedbe – ezeket a növényeket Neked is ismerned kell

Bár az egynyári növények egyre kisebb népszerűségnek örvendenek, mégis ezeket a tarka, vidám szépségeket Neked is megéri legalább egyszer elültetned kertedbe.

2021-05-03

Május a kertben – ezeket a kerti munkákat érdemes elvégezned

A kertészkedés bár a jó idővel indul el, mégis májusban végezzük el annak oroszlánrészét. Most elmondom, mik azok, amiket mindenképp végezz el a hónapban!

2021-05-02

Ezt a 4 ötletet érdemes kerted kapcsán megfogadni idén

Jöttünk, láttunk, kertészkedtünk 2020-ban is. Mostani cikkemben elárulom, mi az a 4 dolog, amit érdemes megfontolnod idén kerted és növényeid kapcsán.

2021-05-09

Egzotikus szobanövények – ismerd meg Te is a szerencsebambuszt

A szerencsebambusz közkedvelt növény, aki hisz a feng shui hatásában, tudja, hogy nem csak rá de környezetére is szerencsét fog hozni. Ismerd meg most őt Te is!

2021-05-06

A kertészet sportnak számít? Most kiderül!

Te tudtad, hogy a kertészkedés sportnak is számíthat? Mostani cikkünkben eláruljuk milyen szempontból tekinthető sportnak a kertsézkedés, tudd meg Te is.

2021-05-07

Finom megjelenésű szobanövény – ismerd meg a párnafüvet!

A párnafű kedvelt szobanövényünk, apró zöld leveleivel, melyek szőnyeget képeznek, s melyek a kaspó szélén futnak lefelé. Most ismerd meg a párnafüvet Te is!

További cikkek ebben a témában


áteresz

olyan, ált. cső alakú, vasbetonból készült ->műtárgy (cső-á.), amely utak, vasutak,... Tovább

hipoxémia (hypoxaemia)

a vérnek oxigénnel való hiányos telítődése. Akkor következik be, ha a hemoglobin... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény Érdekességek Házi kert kert virág