Fehérbor készítése házilag, készíts Te is fehérbort!

A fehérborok készítéséről röviden

Budai Lejla - Racskó József, Debreceni Egyetem ATC, ZH
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Röviden a fehérborok készítéséről

Fehérbor készítése – Továbberjesztés

Akkor kerül sor a továbberjesztésre, amikor az erjedés megakad. Oka lehet a túlmelegedés vagy a nagyon alacsony hőmérséklet. Először a továbberjesztés kedvező feltételeit kell megteremtenünk. Túlmelegedés esetén hűtsük le a mustot, s ha a szőlő egészséges volt, a seprő felkavarásával, levegőztetésével serkentsük az élesztők szaporodását.

Ha az erjedés 2-3 napon belül nem élénkül meg, a mustot fejtsük le üledékéről és 8-10%-os anyaélesztővel oltsuk be. A beoltáshoz alkoholtűrő fajélesztőt használjunk. Ha az erjedés a must alacsony hőmérséklete miatt áll le, a mustot vagy annak egy részét vigyük szobahőmérsékletű helyiségbe. Itt az erjedés 2-3 napon belül megélénkül.

Fehérbor készítése – Újraerjesztés

E módszerrel egyes borhibák és betegségek javíthatók. A borhibák közül javítható ily módon a penészíz, hordóíz (faíz), levegőíz (darabíz), a borbetegségek közül a még elviselhető ecetesedés, keseredés és a kisebb mértékű tejsav-mannitos erjedés hatására kialakult kellemetlen íz. A bor újraerjesztését szüretkor végezzük, amikor van friss törköly és must. Az átterjesztendő bort ekkor 10-20%-nyi friss, gyengén sajtolt törkölyre töltjük, néhány órán át rajta hagyjuk, majd kisajtoljuk. A friss musttal kevert fajélesztőt használjunk 5-10%-nyi mennyiségben.

Fehérbor készítése – Illatos fehérborok (bukéborok) készítése

Bukéboroknak azokat nevezzük, melyekről az első szaglásra árulkodnak a szőlőfajtára jellemző és mindig jól felismerhető illat- és aromaanyagok. Mivel az értékes illat- és aromaanyagok nagyrészt a bogyó héjában vannak, a cefrét hideg állapotban áztatni kell.

A cefreáztatás idejét a szőlőfajta aromagazdagsága szerint választjuk meg:

  • diszkrét aromájú fajtákat 2-4 óráig,
  • aromadús fajtákat 4-6 óráig,
  • muskotályos fajtákat 6-8 óráig áztatjuk.

A cefreáztatást a jobb feltárás végett kénezéssel kapcsoljuk össze. A mustot 6-8 óráig ülepítjük, hogy a bogyóra tapadt szennyeződések leülepedjenek, s ezután szívhatjuk le az üledékről. A bukéborok legkedvezőbb alkoholtartalma 11 térfogatszázalék körüli.

Forrás: Agrárágazat

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-05-17

Amiért az egész veteményes kert hálás lesz: Így ültess kerti büdöskét

A kerti büdöske (Tagetes) ültetése egyszerű és kiváló választás mind a díszkertek, mind a veteményesek számára. Mutatjuk miért, és hogyan ültess büdőskét!

2024-04-22

Itt az idő: Így alakítsd ki a tökéletes veteményeskertet!

Már egy ideje tervezgeted a veteményeskertet? Itt a tökéletes idő, alakítsunk ki együtt egy a tökéletes veteményeskertet! Hoztunk ehhez szakértői tippeket.

2024-05-15

Soha többé penészes eper! - Így tarthatod frissen egy hétig is!

Nálad is gyorsan megromlik az eper egy hét tárolás után? Megmutatjuk hogyan tarthatod frissen egy hétig úgy az epret, hogy soha többé ne legyen penészes!

2024-04-30

Sorra verik át a vevőket: magyar eperként árulják a külföldi importot

A magyar eper helyett adhatnak vegyszerekkel tartósított, spanyol, olasz, görög szamócát is, amik sokkal rosszabb minőségűek. Mutatjuk, hogyan kerülheted el!

2024-04-29

Így duplázd meg a kajszi termésedet egy kertész tippjeivel

A kajszibarack szinte egyet jelent a nyárral, mégis sokan félnek termeszteni ezt a gyümölcsöt, pedig nem kell, Kósa Dániel kertész tippjeivel bevezetünk téged is!

2024-04-29

Sokunk kedvence az áfonya: ültessük el május elején egy kertész tanácsaival

Ismerd meg az áfonya titkait és ültess magad is májusban! Ezek egy gyümölcs szakirányú kertész tanácsai a tökéletes áfonya bőséges terméséhez - kövesd a tippeket.

2024-04-08

Friss: gép- és technológia beszerzési támogatás nyílik a borászok számára

Több mint 10,8 milliárd forint áll rendelkezésre a borászati technológiai fejlesztésére a Közös Agrárpolitika Stratégiai Terv Európai Mezőgazdasági Garanciaalapból.

2024-04-16

Ideje elültetni a cukkinit, mutatjuk: cukkini ültetés lépései

Egyre népszerűbb a cukkini hazánkban is. Ültess 2024-ben te is cukkinit, mutatjuk, hogy mikor, és hogyan csináld, hogy a legtöbb, legjobb termésed legyen!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

Gombaölo Folicur Solo

Gombaölő permetezőszer csonthéjasok, alma, szőlő gombabetegségei ellen és őszi... Tovább

malacok elválasztása

az elválasztással a malacoktól megvonják a kocatejet. Időpontjának helyes megválasztása a... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Gazdaság gyümölcs