Fehérbor készítése házilag, készíts Te is fehérbort!

hirdetes

A fehérborok készítéséről röviden

Budai Lejla - Racskó József, Debreceni Egyetem ATC, ZH
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Röviden a fehérborok készítéséről

Fehérbor készítése – Továbberjesztés

Akkor kerül sor a továbberjesztésre, amikor az erjedés megakad. Oka lehet a túlmelegedés vagy a nagyon alacsony hőmérséklet. Először a továbberjesztés kedvező feltételeit kell megteremtenünk. Túlmelegedés esetén hűtsük le a mustot, s ha a szőlő egészséges volt, a seprő felkavarásával, levegőztetésével serkentsük az élesztők szaporodását.

Ha az erjedés 2-3 napon belül nem élénkül meg, a mustot fejtsük le üledékéről és 8-10%-os anyaélesztővel oltsuk be. A beoltáshoz alkoholtűrő fajélesztőt használjunk. Ha az erjedés a must alacsony hőmérséklete miatt áll le, a mustot vagy annak egy részét vigyük szobahőmérsékletű helyiségbe. Itt az erjedés 2-3 napon belül megélénkül.

hirdetes

Fehérbor készítése – Újraerjesztés

E módszerrel egyes borhibák és betegségek javíthatók. A borhibák közül javítható ily módon a penészíz, hordóíz (faíz), levegőíz (darabíz), a borbetegségek közül a még elviselhető ecetesedés, keseredés és a kisebb mértékű tejsav-mannitos erjedés hatására kialakult kellemetlen íz. A bor újraerjesztését szüretkor végezzük, amikor van friss törköly és must. Az átterjesztendő bort ekkor 10-20%-nyi friss, gyengén sajtolt törkölyre töltjük, néhány órán át rajta hagyjuk, majd kisajtoljuk. A friss musttal kevert fajélesztőt használjunk 5-10%-nyi mennyiségben.

Fehérbor készítése – Illatos fehérborok (bukéborok) készítése

Bukéboroknak azokat nevezzük, melyekről az első szaglásra árulkodnak a szőlőfajtára jellemző és mindig jól felismerhető illat- és aromaanyagok. Mivel az értékes illat- és aromaanyagok nagyrészt a bogyó héjában vannak, a cefrét hideg állapotban áztatni kell.

hirdetes

A cefreáztatás idejét a szőlőfajta aromagazdagsága szerint választjuk meg:

  • diszkrét aromájú fajtákat 2-4 óráig,
  • aromadús fajtákat 4-6 óráig,
  • muskotályos fajtákat 6-8 óráig áztatjuk.

A cefreáztatást a jobb feltárás végett kénezéssel kapcsoljuk össze. A mustot 6-8 óráig ülepítjük, hogy a bogyóra tapadt szennyeződések leülepedjenek, s ezután szívhatjuk le az üledékről. A bukéborok legkedvezőbb alkoholtartalma 11 térfogatszázalék körüli.

Forrás: Agrárágazat

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-01-23

Bakteriális levélfoltok- egy gyakori növényprobléma és a megoldás ellene

A szobanövények bakteriális levél foltossági problémái súlyosak lehetnek, és típustól függően a növény pusztulásához vezethetnek. Mit tehetünk ellene?

2022-10-14

Hogyan lehet felhasználni a sütőtök magját?

Szeretnéd felhasználnia sütőtök magját, és megmenteni a kidobástól? Rengeteg szuper ötletünk van a sütőtök magjának felhasználására, amit imádni fogtok!

2023-01-16

Saját teacserjéd lehet - mutatjuk, hogyan ültess teanövényt!

A teanövények gondozása egyáltalán nem bonyolult. Mutatunk is egy kis segítséget, amivel te is könnyedén nevelgetheted otthon a kis teacserjécskéidet.

2023-01-12

Mikor kell elültetni az epret tavasszal?

Tavasszal is lehet epret ültetni? Mikor, hogyan lehet tavasszal epret ültetni? Mutatjuk az tavaszi eper ültetésével kapcsolatos legfontosabb információkat.

2022-12-13

5 újévi fogadalom kertészeknek 2023-ra

Ez egy új év – és egy vadonatúj tenyészidőszak. A kertészetben is új lehetőségek várnak ránk, mutatjuk miket lesz érdemes megfogadnod az új évben kertészként!

2023-01-03

Gyümölcsfák termesztése bonsaiként: egyszerűbb, mint hinnéd

Miért ne lenne egy saját bonsai gyümölcsfád, ami nemcsak nagyon mutatós, hanem még hasznos is? Itt van minden, amit tudnod kell a bonsai gyümölcsfákról!

2022-11-25

Ilyen drága még sosem volt a szaloncukor, mint idén

Mi magyarok elképesztően szeretjük a szaloncukrot, főleg az ünnepi időszakban. Azonban idén bizonyára kevesebb család teheti meg a vásárlását: méregdrága lesz!

2022-12-06

Kinek kell SEO tanácsadás? Mire jó?

Miben segít egy jó SEO tanácsadó? Melyik a jó SEO tanácsadó és miért? Mennyibe kerül egy SEO ügynökség? Miért fontos a kleresőoptimalizálás, és kinek kell?

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

forgási sebesség

a vállalat forgóeszközeinek kihasználását mérő mutatószám. A forgóeszközök egy év... Tovább

kötőszövet

különböző alakú sejtekből, gazdag sejt-közötti állományból és rostokból álló szövet.... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Gazdaság gyümölcs