Fehérbor készítése házilag, készíts Te is fehérbort!

A fehérborok készítéséről röviden

Budai Lejla - Racskó József, Debreceni Egyetem ATC, ZH
hirdetes
Röviden a fehérborok készítéséről

Fehérbor készítése – Továbberjesztés

Akkor kerül sor a továbberjesztésre, amikor az erjedés megakad. Oka lehet a túlmelegedés vagy a nagyon alacsony hőmérséklet. Először a továbberjesztés kedvező feltételeit kell megteremtenünk. Túlmelegedés esetén hűtsük le a mustot, s ha a szőlő egészséges volt, a seprő felkavarásával, levegőztetésével serkentsük az élesztők szaporodását.

Ha az erjedés 2-3 napon belül nem élénkül meg, a mustot fejtsük le üledékéről és 8-10%-os anyaélesztővel oltsuk be. A beoltáshoz alkoholtűrő fajélesztőt használjunk. Ha az erjedés a must alacsony hőmérséklete miatt áll le, a mustot vagy annak egy részét vigyük szobahőmérsékletű helyiségbe. Itt az erjedés 2-3 napon belül megélénkül.

hirdetes

Fehérbor készítése – Újraerjesztés

E módszerrel egyes borhibák és betegségek javíthatók. A borhibák közül javítható ily módon a penészíz, hordóíz (faíz), levegőíz (darabíz), a borbetegségek közül a még elviselhető ecetesedés, keseredés és a kisebb mértékű tejsav-mannitos erjedés hatására kialakult kellemetlen íz. A bor újraerjesztését szüretkor végezzük, amikor van friss törköly és must. Az átterjesztendő bort ekkor 10-20%-nyi friss, gyengén sajtolt törkölyre töltjük, néhány órán át rajta hagyjuk, majd kisajtoljuk. A friss musttal kevert fajélesztőt használjunk 5-10%-nyi mennyiségben.

Fehérbor készítése – Illatos fehérborok (bukéborok) készítése

Bukéboroknak azokat nevezzük, melyekről az első szaglásra árulkodnak a szőlőfajtára jellemző és mindig jól felismerhető illat- és aromaanyagok. Mivel az értékes illat- és aromaanyagok nagyrészt a bogyó héjában vannak, a cefrét hideg állapotban áztatni kell.

hirdetes

A cefreáztatás idejét a szőlőfajta aromagazdagsága szerint választjuk meg:

  • diszkrét aromájú fajtákat 2-4 óráig,
  • aromadús fajtákat 4-6 óráig,
  • muskotályos fajtákat 6-8 óráig áztatjuk.

A cefreáztatást a jobb feltárás végett kénezéssel kapcsoljuk össze. A mustot 6-8 óráig ülepítjük, hogy a bogyóra tapadt szennyeződések leülepedjenek, s ezután szívhatjuk le az üledékről. A bukéborok legkedvezőbb alkoholtartalma 11 térfogatszázalék körüli.

Forrás: Agrárágazat

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2024-10-22

Fenntartható gazdálkodás: hogyan csökkentsd az energiafelhasználást a termelés során?

Csökkentsd a gazdaságod energiafelhasználását tippjeinkkel. Ismerd meg az energiatakarékos rendszerek, megújuló energiaforrások és új technológiák előnyeit!

2024-10-11

Szilvatorta recept a New York Times-ból: 40 éve hódít egyszerűségével

A szilvatorta, amelyet először a New York Times tett közé és nagyon népszerű édességgé vált. Olvasd el a történetét és a gyors és egyszerű pite receptet.

2024-10-25

Agrárszakértő tanácsai a gyümölcsfa őszi metszéséhez – így vágj bele

A gyümölcsfa őszi metszése segít abban, hogy a fa erős, egészséges legyen. Az agráriumban tevékenykedő kertészeti szakember tanácsai révén garantált a siker.

2024-10-31

Datolyaszilva receptek: készíts belőle süteményt vagy házi lekvárt

Fenséges datolyaszilva receptek. Próbálj ki új ízeket a datolyaszilvával, készíts belőle ínycsiklandó kókuszos süteményt vagy különlegesen finom házi lekvárt!

2024-10-25

Gyümölcsfa ültetése ősszel? Szakértői tanácsok a sikeres ültetéshez

A gyümölcsfa ültetése ősszel is bátran kivitelezhető. Kertészeti szakember tanácsai alapján vesszük végig a gyümölcsfa ületés szakszerű lépéseit ősszel!

2024-09-30

Milyen összetételű szert használjunk az őszi lemosó permetezéshez?

Fedezd fel, mely permetszerekre van szükséged az őszi lemosó permetezéshez! Bemutatjuk, hogy mi, mire való, és hogyan használd őket a hatékony védekezéshez.

2024-07-17

Horgászat a Balatonnál: Hol és Hogyan Érdemes Horgászni?

A Balaton számos halfaj otthona, így a horgászok számára ideális helyszín. Ebben a cikkben áttekintjük, hol és hogyan érdemes horgászni a Balatonnál 2024-ben!

2024-08-03

Agrár rövid hírek a közelmúltból: a talaj, a kukorica, az aratás és más érdekes témák

Agrár hírek a közelmúlt néhány aktualitásával kapcsolatban. Az agrárium világában számos érdekes és izgalmas esemény történt a közelmúltban. Olvasd el most!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

laboda (Atriptex)

a libatopfélék (Chenopodiaceae) család egyik nemzetsége. A kerti l. (A. hortensis) egyéves.... Tovább

fogadtatóketrec

a juhtenyésztésben alkalmazott, kb. 1 m2-es területű, ráccsal bekerített berendezés. A... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Gazdaság gyümölcs