Balaton felvidék legtitkosabb kirándulóhelyei

hirdetes

5 kirándulóhely a Balatonnál, ahol nem vár tömeg

ZH
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Nem a Balaton nem csak a strandolásból és a túlárazott lángosból áll, csodás kirándulóhelyeket lehet felfedezni a Balaton körül, így ha Te is valamilyen különleges kikapcsolódásra vágysz, olvasd el merre érdemes elindulni.

balaton

Legszebb kirándulóhelyek a Balaton körül


Ha téged sem vonzanak a főszezonban tömött strandok, ahol a lángos ára már az egekben van, és inkább a még nem elturistásodott környékeket kedvelek, akkor ezt az öt helyszínt mindenképp meg kell látogatnod, ha a Balatonra utaztok. 

1.    Halom-hegy


A Halom-hegy vulkáni magaslatait csodálhatjuk meg Zánkáról elindulva, ami a Dörgicse és Mencshely között egykor vulkánként magasodott a magyar tenger partján. Az ösvényt követve több makett-el és tájékoztató táblával is találkozhatunk, ahol olvashatunk a rég nem működő vulkánról. A Balaton-felvidéki idilli falvakra csodás kilátást biztosít a Kossuth-kilátó a hegytetőn, ahova megéri felkaptatni, mert tényleg bámulatos a panoráma.


2.    Zádor-vár


Az egykori Zádor-vár a Pécsely melletti erdők sűrűjében rejtőzik, amit először a XIV. században említettek az oklevelek egyfajta erődítményként, ami figyelte a Balaton-felvidék mozgásait. A természet teljesen átvette az uralmat a több százéves vár felett , ma már csak a vár maradványaival találkozhatunk, ha utat találunk a sűrű fák között. Az erdőn túl elterül a Balaton, és a várromoknál csodás kilátásunk nyílik a Tihanyi-félszigetre és a Dörgicsei-medencére.

hirdetes


3.    Kővágóörsi mosóház


Az 1700-as években épült mosóház nem messze található Kővágóörs határától. Az ilyesfajta mosóházak épületei Magyarországon csupán erre a vidékre voltak jellemzőek, amit a természetes, sebes vizek közelébe kellett építeni, ugyanis az épületek alatt átfolyó vízhez egy pallón át vezetett az út, így a mosóház két részre osztódott és az egyik oldalon a szennyes, a másik oldalon pedig a tiszta ruhákat tartották. A Kővágóörsi mosóházat felújították, hogy fennmaradjon az utókornak, ugyan mosni már nem, de a régi szokásokkal megismerkedhetünk.


hirdetes

4.    Szentbékkállai kőtenger


A Balaton-felvidék egyik legkülönlegesebb látnivalójához érkezhetünk, ha Mindszentkálla felé indulunk. A túrázók szeme elé egy Kőtenger tárul, ami a Pannon-tengerben lerakódott homokból képződtek és változatos formákat alakítottak ki a térségben. A Kőtenger központjában egy hatalmas, látványos sziklaalakzat fekszik, ami egy ház nagyságával ér fel.


5.    Salföld Major


A Balaton-felvidék Nemzeti Park első ökoturisztikai bemutatóhelyének ad otthont a hangulatos Salföld település, ahol a kirándulók megismerkedhetnek a hazánkban jelentős geológiai, botanikai és népi építészeti emlékeit, ahol találkozhatunk az őshonos magyar háziállatokkal, és tehetünk egy sétát a fűszer- és gyógynövénykertben. Egy nagyobb túra esetén tökéletes állomás lehet, ha megpihennénk egy kicsit.


 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

80/2006. (XI. 23.) FVM rendelet

a cukoripar szerkezetátalakítási támogatásának egyes kérdéseirõl:- A mezõgazdasági és... Tovább

díjugratás

versenyszám, amelynek során a verseny kiírásától függő magasságú akadályokat kell a... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek