Az uborkatermesztés fortélyai – Legyen akkora az uborkád végre neked is otthon, mint a dédnagymamámé!

Az uborkatermesztés fortélyai – Varázslat néhány egyszerű lépésben

FO

Ki ne szeretné az uborkát? Hát még ha jó sokat sikerül belőle termeszteni. Ha eddig csak kínlódtál, és valamiért sose sikerül szép nagyra növeszteni azokat a fránya uborkákat, most ezzel a régi, fantasztikus módszerrel garantáltan burjánzó uborkabokraid lehetnek!


Az uborkatermesztés fortélyai – Legyen akkora az uborkád végre neked is, mint a dédnagymamámé!

Emlékszem még kislány voltam, és sokat voltam a dédnagymamámnál, ő pedig állandóan a kertben kapirgált. Az egyik alkalommal, amikor megkérdeztem mit csinál, azt mondta uborkát vet. De az a fekete valami nem úgy nézett ki, mintha uborka lenne. Nem sokra rá, nem győzte elosztogatni, annyi uborkája volt! Azóta a nagymamám is így csinálja, és én is évek óta. A szomszéd meg csak sárgul az irigységtől. Próbáld ki ezt a nagyon régi módszert, és legyen neked is rengeteg uborkád! Mutatom, mi kell hozzá!

Amikre szükséged lesz:

-    a jó minőségű uborka vetőmagok

-    forró víz (de tényleg legyen forró)

-    humusz

-    hamu

Lehet, hogy elsőre furcsának tűnik, de hidd el, működni fog. Fogjunk is hozzá!

Első lépésben csináljuk meg az ágyást az uborkának. Elég sok helyre lesz szükségünk, de ha sok uborkát szeretnénk, akkor ezen ne is csodálkozzunk. Legalább egy két méter hosszú ágyásban gondolkozzunk, persze ez tényleg attól függ, hány tövet szeretnénk. Az ágyás legyen 60-70 centiméter széles, ebbe mennem majd az ültető lyukak eltolva, vagyis az egyik legyen előrébb, a következő kicsit hátrébb és így tovább. A lyukakat nagyjából 10 centiméter mélyre kell ásni, és javaslom, hogy legalább 50 centiméter legyen közöttük majd. Ha készen vagyunk az ágyással, jöhet a többi.
 

Lapozz a további részletekért!

Az uborkatermesztés fortélyai – Legyen akkora az uborkád végre neked is, mint a dédnagymamámé!

Jöjjön a varázslat!

Miután mindent előkészítettünk, mint egy jó recept hozzávalóit, fogjuk a fent felsoroltakat, és ballagjunk velük az ágyásunkhoz. Az ültető lyukak aljára fogjuk tenni a dolgokat. Először tegyünk mindegyik aljába egy marék humuszt. A humusz tápanyagban és szerves vegyületekben gazdag talaj, ami kiváló táptalajt nyújt majd a növényünknek. Ezután jöhet 2 evőkanál hamu mindegyik lyukba. Fontos kiemelni, hogy nem akármilyen hamuról van szó, kizárólag a fának a hamujával fog működni a dolog, szóval rendes fahamura lesz szükségünk. Ha ez is megvolt, keverjük össze egymással ezt a két dolgot, majd mindegyikre öntsünk forró vizet, és hagyjuk állni 10 percig. Ez a művelet azért fontos, mert a fahamuval a talaj pH-ját tudjuk növelni, ami az uborkának kifejezetten jót tesz, valamint sok kálciumot is tartalmaz, ami vízben oldódva jól fel tud szívódni. Ezt a módszert azonban ne használjuk minden növénynél, mivel nem mindegyik kedveli a magasabb pH tartalmú talajt. Azokat, amik a kifejezetten savanyú talajokat szeretik, tilos hamuval felszórni!

Ha meg volt a 10 perces áztatás, akkor ideje a vetőmagokhoz nyúlni, és 5-10 szemet vetni mindegyik gödör aljába. Ezután a szokásos módon fedjük be a gödröket, viszont NE öntözzük meg többször! Ha váratlanul meglep minket egy kései fagy, vagy erősebb lehűlés, takarjuk le az ágyást egy fólia segítségével éjszakára. A magokat azonban ne öntözzük még másnap sem! Legkorábban 2 nap múlva adjunk nekik vizet, és inkább az esti órákban, napnyugta után érdemes.
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


124/2007. (V. 31.) Korm. rendelet

A mezõgazdasági termékek és az élelmiszerek földrajzi árujelzõinek oltalmára és a... Tovább

páratlanujjú patások (Perissodactyla)

az —>emlősök osztályának egyik rendje, közepes v. nagy testű állatok, lábujjaik száma... Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert kert Növénytermesztés Zöldség