notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Aszalás házilag

Hirdetés

Így aszalj gyümölcsöt sütőben, vagy kemencében

Szélesi Ferenc - Főkertész
Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Az aszalás az egyik legősibb tartósítási eljárás, ami a mai napig fennmaradt. Mostani cikkemben elmondom nektek, hogyan végezhetitek el otthon az aszalást, mindenképpen érdemes kipróbálnotok, így még télen is fogyaszthatjátok a kertben megtermelt finomságokat! 

Aszalás

Mit is nevezünk aszalásnak

Az aszalás tulajdonképpen egy gyümölcstartósítási eljárás, amit már az őseink is alkalmaztak. Érdekességképpen elmondom, hogy az ókori görögök, és a rómaiak is tartósították így az élelmiszereket. Az aszalás alatt a kezelt gyümölcs elveszti a víztartalmának, illetve a tömegének egy részét, és összetöpped. A legjobb az benne, hogy sem cukor, sem pedig tartósítószer nem szükséges hozzá, segítségével egész télen fogyaszthatunk egészséges és finom aszalványokat. Sokkal jobban járunk velük, mint a konzervekkel, befőttekkel, mivel azok esetében a vitaminok, tápanyagok és ásványi anyagok jó része kárba veszik a műveletek alatt, aszaláskor viszont minden megmarad.

 

Aszalás – A legősibb aszalási módszer

Őseink még a vidéki portákon aszalták az élelmiszereket, többnyire a napon vagy a tűzön. Ez egy nagyon olcsó, mégis sikeres megoldás, Magyarországon egészen a répacukor megjelenéséig ez volt a legelterjedtebb módszer a gyümölcsök tartósításának. A titok csak annyi, hogy biztosítani kell a megfelelő szellőzést, és csak folyamatos melegben végezhető. Ha ezt a módszert választjuk, akkor türelmesnek kell lennünk, mivel a megfelelő állapot elérése napokig is eltarthat. Régről ismert aszalt gyümölcsök egyébiránt a mazsola és a füge, ezeket az aszalványokat kedvelték már az ókorban és a középkorban is. 

Hirdetés

 

Aszalás sütőben, kemencében

Akár sütőnk, akár kemencénk van, akkor érdemes nekilátni az aszalásnak, miután sütöttünk valamit bennük. Miután megsütöttük benne, amit szeretnénk, várjuk meg, amíg lehűl 60 fokra és csak azután helyezzük bele az aszalni valót. Ez a munka csak pár órát vesz igénybe, viszont figyelni kell rá, hogy ne legyen melegebb 60 foknál a sütő, mert az nem tenne jót a gyümölcsöknek. A sütő ajtaját hagyjuk résnyire nyitva, mert ezen a nyíláson keresztül távozik az a vízgőz, ami kipárolog a gyümölcsökből.

Hirdetés

 

Az aszalás utáni tárolás

Az aszalás elkerülhetetlenül megváltoztatja az élelmiszer összetételét, ezért a körülmények megválasztásával is javíthatjuk a minőségét. Minél hosszabb a tárolási idő, annál kevesebb a zöldségféle, gyümölcs vitamintartalma. Legjobb, ha rozsdamentes edényeket használunk, mert fémekkel érintkezve is bomlás történhet. Ecet, citrom savanyú közegében kevésbé bomlik a C-vitamin (citromlébe mártott almaszelet aszaláskor kevésbé barnul meg). A vitaminok tároláskor is fényérzékenyek, érdemes letakarva, hűvösön tárolni a felhasználásig. A gyümölcsök hámozása is vitamin- és tápanyagveszteséggel jár, ezért amit lehet, hámozatlanul fogyasszuk (pl. aszalás: barack, szilva héjjal együtt).

 

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés
További cikkek ebben a témában
Hirdetés
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
354 532
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
6 938 707
Közösség

tyúkalakúak (Galliformes)

a—>madarak osztályának egyik rendje. Testük zömök, többségük rossz repülő. A két... Tovább

35/2006. (V. 15.) FVM rendelet

a gabona intervenciós felvásárlásáról szóló 101/2005. (X. 28.) FVM rendelet... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 181

Átlagos értékelés: 5.0

gyümölcs