Ezzel az egy házi kertészeti trükkel lesz a legfinomabb a kedvenc salátánk!

ZH

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Az uborka tökéletes nyári salátákhoz, hiszen frissítő, ropogós és enyhe íze miatt változatosan elkészíthető. Most eláruljuk milyen trükkel lesz a legfinomabb a salátádban!

Készítsd így az uborkasalit, és többet nem eszed majd másképp!


Az uborka lehet a fő alkotóeleme és a mellékszereplője is egy szezonális nyári salátának. Vegyük például a klasszikus uborkasalátát, amely az egyik legnépszerűbb kísérője egy sor magyar fogásnak, és sokunk kedvence is az uborka frissítő hatása miatt. Ahhoz viszont, hogy az uborkasalátánk minden eddiginél finomabb legyen, érdemes egy trükköt bevetnünk! A klasszikus ubisalit készíthetjük akár tejföllel vagy anélkül is, ezt a trükköt akkor is alkalmazni kell! Tehát uborkasaláta készítésénél minden esetben felhasználás előtt a szeletelt uborkát meg kell sózni és a felesleges vizet leitatni róla. Ez az az egyszerű trükk, amitől sokkal finomabb és ízletesebb lesz az uborkasaláta.

Itt van néhány ok, amiért érdemes ezt a gyakorlatot alkalmazni:

1.    Kevésbé lesz vizes: Az uborka és a cukkini magas víztartalommal rendelkezik, és ha nem sózzuk be előzetesen, akkor hajlamosak lehetnek túl sok vizet engedni magukból a salátában. A besózás segít kivonni a felesleges nedvességet, így a zöldségek kevésbé lesznek vizesek, és a saláta frissebb és ropogósabb lesz.

2.    Javítja az ízeket: Az uborka és a cukkini enyhe ízű zöldségek, és a besózás segít kicsit felerősíteni az ízüket. A só segít kihangsúlyozni a természetes ízeket, így ízletesebbé teszi a salátát.

3.    Textúrát ad: Az uborka és a cukkini néha hajlamosak túl lágyak lenni, különösen ha hosszabb ideig tároltuk őket. A besózás segít enyhén megkeményíteni a zöldségeket, így jobb textúrát és roppanósabb érzést ad a salátának.

4.    Segít a konzerválásban: Ha tartósítani szeretnénk az uborkát vagy a cukkinit, a besózás fontos lépés. A só elnyeli a nedvességet, ami hozzájárul az állag megőrzéséhez és az elkészített saláta tartósságához hosszabb ideig.

Fontos megjegyezni, hogy a besózás nemcsak az ízeket és a textúrát javítja, hanem előkészíti a zöldségeket az öntet vagy a dresszing jobb felszívódásához is. A sózás után ajánlott alaposan leöblíteni a zöldségeket hideg vízzel, hogy megszabaduljunk a felesleges sótól.

Miért kell megsózni az uborkát?

Az uborka besózása, majd a lecsepegtetése megnövelheti az étel  előkészítési idejét, mégis kulcsfontosságú a saláta vagy más étel elkészítéséhez. A lesózott uborkát akár húsz-harminc percig is pihentethetjük további felhasználás előtt, majd bátran le is öblíthetjük, hogy eltávolítsuk róla a sót, így megakadályozva, hogy az étel majd túl sós legyen.

Milyen zöldséget érdemes még lesózni?

Az uborka mellett több tökfajtát is érdemes lesózni felhasználás előtt, leginkább azért, mert túl sok bennük a víz. Ezekhez a zöldségekhez tartozik a cukkini és a padlizsán is, az eljárás pedig ugyanaz, mint az uborka esetén.

A folyamathoz érdemes finomra őrölt sót használni, a legjobb választás a himalája só, mivel az nyomokban kalciumot, káliumot és magnéziumot is tartalmaz, így egészségesebb alternatívának számít.
 


Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Még több cikk

2024-05-07

Sárgarépa termesztés lépésről lépésre - a tökéletes csírázástól a bőséges betakarításig

Elhoztam nektek egy átfogó sárgarépa termesztés útmutatót, ami nagy segítség lehet lépésről-lépésre elmagyarázva ennek az isteni zöldségnek a termesztéséhez!

2024-05-07

Miért használok faforgácsot a kertben kertészként?

Mire jó a faforgács a kertben? Számos remek dologban tud hatékonyan segíteni és kijelenthetjük, hogy egy kertbaraát legnagyobb segítsége, mutatom miért!

2024-05-07

Ásás mentes ágyások készítése egy kertész tanácsaival

Tanuld meg te is, hogyan kell ásás mentes ágyásokat készítened a kertben, minimális erőfeszítéssel, ráadásul még a bolygónak is jót teszel ezzel a munkával.

2024-05-07

Ezeket a hibákat követik el a legtöbben az uborka termesztésénél

Ezeket az uborkatermesztési hibákat a legtöbben elkövetik, ezért összegyűjtöttük nektek, hogy ti már ne kövessétek el, nézzük, miket rontanak el nagyon sokan!

2024-05-04

Borsó a kertben: tippek a sikeres borsó termesztéshez

Borsó termesztési tippek egy kertésztől: így nevelj borsót a kertedben, hogy az asztalodon mindig friss és zsenge zöldség legyen, kövesd tippjeinket te is!

2024-05-02

Itt vannak a legjobb tippek a tökéletes zeller termesztéséhez egy kertésztől

Elhoztuk nektek a legjobb zeller termesztési tippeket, egy kertész tanácsaival, aki elmondja nektek most, hogyan szokta termeszteni tökéletesen a zellert!

2024-05-07

Bodzaszörp akáccal és citromfűvel: mostantól mindig így fogod csinálni!

A bodzaszörpről sokunknak jut eszünkbe a gyerekkorunk, és most májusban ezt újra átélhetjük, ha szörpöt főzünk. Tuningoljuk meg citromfűvel és akácvirággal!

2024-03-27

Így szaporíthatod a leandert akár egyetlen ágról is

Tudtad, hogy a csodaszép mediterrán eredetű leandert egyetlen kis ágacska segítségével is könnyedén szaporíthatod? Részletes útmutatóhoz kattints!

További cikkek ebben a témában
Érdekességek Házi kert kert Kertészet növény Növénytermesztés Zöldség Zöldségtermesztés

Tovább a Lexikonhoz

szabálytalan lábállások (rendellenes lábállások)

a ->végtagok egyes részeinek szabálytalan szögelléséből származnak. Főként a gyorsabb... Tovább

Szentannai Sámuel Mezõgazdasági Szakközépiskola, Gimnázium és Kollégium

Szakközépiskola Képzések: Agrárközgazdasági és áruforgalmazó technikus; Mezõgazdasági... Tovább

Tovább a lexikonra