Az almafa betegségei, védekezési módok az almafa betegségei ellen

hirdetes

Az almafa leggyakoribb betegségei, és az ellenük való védekezési módok

Szélesi Ferenc - Főkertész, GE.
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Minden az almafa betegségeiről

Az almafa betegségei – Alma ventúriás varrasodása

Kórokozó: Venturia inaequalis

Gazdanövény: alma, Malus fajok.

Tünet: levélen: kerek, halványzöld, domború folt, ami elbarnul = a konídiumtartó gyep, végül elhal. Virágon: sugarasan szétterül a gyep, kötődés nincs, lehull. Gyümölcsön: apró barna gyep, ami vele nő, majd         parásodik, varas lesz, a gyümölcs féloldalas, berepedezett. A varas részen más gomba is megtelepszik. Idős gyümölcsön kicsi marad a folt.

Forrás: fő fertőzési forrás a lehullott levél, ahol a pszeudotécium áttelel (hátráltatja a gyors korhadás, csapadék- és fényhiány). Tavasszal jól átnedvesedve (csapadék) kiszabadulnak az aszkospórák, légmozgással a növényre jut és ha az sokáig eléggé nedves, valamint kb 20 fok van, igen gyorsan terjed (kivárja a megfelelő körülményt). A csíratömlő áttöri a kutikulát, a lappangási idő 20 fokon 8 nap. Kifejleszti a kutikulatartót, majd a kutikulát áttörve a konídiumokat hoz létre. Legtöbb nyáron. Esőcseppel terjed és fertőz (nedvesség, hőmérséklet). Őszre lassul, a szüret előtti fertőzés már csak a tárolóban jelenik meg.

hirdetes

Védekezés: levelek gyűjtése, égetése, talajba forgatása, N-tartalmú műtrágya (karbamid) elősegíti a rothadást. Lombfertőtlenítés: szisztémikus benomil – FUNDAZOL 50 WP, TOPSIN M 70. Vegyi kezelés: Kontakt: egérfülkor propineb, mankoceb – DITHANE M 45, sziszt: mint előbb.

Az almafa betegségei – Alma moníliás betegsége

Kórokozó: Monilinia fructigena

hirdetes

Tünet: gyümölcsön seb körül egyre nagyobb, barna, rothadó folt, melyen okkersárga exogén sztrómák alakulnak ki. A kocsány elbarnul, a gyümölcs ritkán marad a fán, mumifikálódik. Tárolóban sötétbarna, állománya gumiszerű, a héj sima, fényes, összeszárad.

Forrás: a múmiák (álszklerócium), melyen az exogén sztrómák konídiumot hoznak létre. Tavasszal (nagy pára, fény) levegővel, vízzel kerül a gy-re és seben (rovar) jut be. A micélium gyorsan szétterjed és kívül exogén sztróma.

Védekezés: metszéskor a múmiák eltávolítása és elégetése, vegetációban rágó és a szúró- szívó kártevők elleni védekezés, jégverés utáni permetezés, vegyi: ua mint varrasodás.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-01-23

10 újrahasznosított, kreatív alternatíva növények ültetéséhez

Mielőtt egy új cserepet vásárolnál, először nézz körül otthon! Nemcsak spórolhatsz, hanem a kreativitásodat is kiélheted, és egyedi installációt hozhatsz létre!

2023-01-23

Ez a szobanövények leggyakoribb betegsége- Így vedd észre és kezeld hatékonyan!

A gyökérrothadás, vagy szárrothadás a szobanövények egyik leggyakoribb betegsége, ami kezdetben észrevétlenül is felléphet. Hogyan vedd észre, és hogyan kezeld?

2023-01-23

A leggyakoribb növénybetegség – Mi okozza a gyökérrothadást?

A gyökérrothadás egy nagyon veszélyes és gyakori betegség, egy olyan fertőzés, ami szó szerint az alapoktól elpusztíthatja a növényt. Hogyan előzheted meg?

2022-12-29

Figyelem: módosulnak a gazdaságátadás és a földszerzés szabályai

Törvénymódosítás szab határt az osztatlan közös tulajdonban álló területek öröklés miatti további aprózódásának elkerülése céljából. Mutatjuk a részleteket!

2022-08-27

A gumórothadás fajtái, okai, és minden, amit róluk tudni érdemes

A gumórothadás betegségei a termésveszteség fő okai, különösen a burgonyát, de a sárgarépát és más gumós zöldségeket, és még a virágokat is érinthetik.

2022-09-13

5 egyszerű trükk, ami segíthet életben tartani a benti növényeket

Vásároltál egy csodaszép növényt, locsoltad, gondoztad, ennek ellenére elkezdett haldokolni? Van néhány trükkünk, amit bevethetsz a növény életben tartására!

2023-01-23

8 féle mulcs, amivel szebbé teheted a kerted kevés költséggel

Ezek a népszerű talajtakaró opciók órákkal lerövidítik az udvar karbantartásával töltött időt – és néhány még jól is néz ki. Mulcsozási fajták a kertedbe

2023-01-23

Hogyan és mikor kell mulcsozni? - Egy egyszerű útmutató a kert talajtakarásához

Ha még viszonylag új vagy a kertészkedésben, akkor valószínűleg hallottad már itt-ott a „talajtakarás” kifejezést. Most meg is tudhatod, hogy kell csinálni!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

glomerulonefritisz (glomerulonephritis)

elsősorban a glomerulusok (a vese érgomolyai [kiválasztó-szervek]) megbetegedésével járó... Tovább

.../2006. (...) FVM-GKM-EÜM-SZMM-PM együttes rendelet az egyes rizstermékek behozataláról és forgalomba hozataláról

A géntechnológiai tevékenységrõl szóló 1998. évi XXVII. törvény 34. §-a (3)... Tovább

Tovább a lexikonra
gyümölcs Házi kert Növényvédelem