5 egyedi és különleges csirkefajta, hogy felpezsdítsd a baromfiudvar hangulatát

5 egyedi és különleges csirkefajta, amiktől eldobod az agyad

SzT
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

A háztáji csirkék tartása Magyarországon nagyszerű módja lehet az önellátás növelésének, és mindemellett szórakoztató és tanulságos a gyerekek számára is bármilyen életkorban. Számos fajta közül választhatunk, és a legtöbbet úgy tenyésztették, hogy sok tojást tojjanak vagy gyorsan gyarapodjanak, hogy húscsirkeként hasznosíthatók legyenek. Azonban, ha szeretnél egy kis változatosságot vinni az állományodba, érdemes megfontolni, hogy egy vagy akár több érdekes és ritka fajtát is befogadj az óladba!

5 egyedi és különleges csirkefajta

1. Ayam Cemani tyúk - különleges csirkefajták

Elsőként egy igazán lenyűgöző fajta kerül a listára. Az Ayam Cemani egy olyan csirkefajta, amely teljesen fekete kívül-belül. Talán hihetetlen, de tollai, bőre, sőt még belső szervei és csontjai is koromfeketék. A zord külső ellenére ezek a madarak barátságos természetűek, de éberségük vagy enyhe idegességük megmaradt vadon élő őseiktől. Indonéziában misztikus tulajdonságokat tulajdonítottak nekik, és gyakran a királyi család számára nevelték őket. Ez egy nagyon ritka fajta, amelyet nehéz beszerezni, de ha éppen úgy hozza a sors, hogy az óladat ékesítheti egy példány, akkor biztosan sok tekintetet vonz majd!

2. Selyemtyúk - különleges csirkefajták

A következő a listán a mókás kinézetű és rendkívül bolyhos Selyemtyúk. Kínából, Japánból vagy Indiából származik (attól függően, kit kérdezel), és tollazata inkább bundára emlékeztet, amely szinte az egész testüket beborítja. Az Ayam Cemanihoz hasonlóan bőrük általában sötétkék vagy fekete színű. Ezeket a madarakat dísztyúkként tartják számon, mivel kevesebb tojást tojnak,de az aranyos, bolyhos megjelenésüknek és kis termetüknek nem lehet ellnállni, könnyen belopják magukat az ember szívébe.

3. Yokohama Csirkék - különleges csirkefajták

Ez az elegáns, hosszú farfajta egy újabb látványos választás lehet az ólad számára. Eredetileg Japánból származik, majd az 1800-as években kezdték el Németországban is célzottan tenyészteni. Hosszú faroktollaik és élénk fehér színük pompássá teszik őket. A selyemtyúkokhoz hasonlóan ők is viszonylag gyenge tojástojók (évente csak 80-100 tojást raknak), ezért őket is dísztyúkként tartják számon. Akkor a legboldogabbak, ha sok helyük van, ezért ezek a madarak szabad tartásban érzik magukat a legjobban.

 

Ez még nem a cikk vége! Lapozz, ha érdekel a többi különleges csirke is!

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-07-23

Madárinfluenza - ezt a tényt kevesen tudják róla

A madárinfluenza egy vírusos betegség, amely elsősorban madarakat érint, de képesek átterjedni háziállatokra. Komoly gazdasági károkat okozva a gazdálkodóknak.

2024-07-17

Horgászat a Balatonnál: Hol és Hogyan Érdemes Horgászni?

A Balaton számos halfaj otthona, így a horgászok számára ideális helyszín. Ebben a cikkben áttekintjük, hol és hogyan érdemes horgászni a Balatonnál 2024-ben!

2024-07-20

A tyúkok nyári gondozása, ezt add nekik a melegben

A nyári hónapokban a tyúkok különös figyelmet igényelnek, hiszen a meleg időjárás komoly kihívást jelenthet egy tyúknak. Legyen élettel teli a baromfiudvarod!

2024-07-22

5+1 legszebb balatoni táj a természet szerelmeseinek

Fedezd fel a Balaton legszebb tájait! Túrázz a Badacsonyban, barangolj a Tihanyi-félszigeten, vagy pihenj Balatonfüred és Szigliget festői vidékén.

2024-07-16

Ezért ne locsold a növényeid kondenzvízzel: egy kertész figyelmeztetései

A kondenzvíz használata elsőre praktikus megoldásnak tűnhet a növények öntözésére. Részletes leírásunkban megtudhatod miért nem javasolt a használata.

2024-03-25

Ezért nem érdemes nyuszit venni húsvétra a gyerekeknek

Bár egy húsvéti nyuszi aranyos és vonzó ajándék lehet gyerekeknek, fontos megfontolni néhány szempontot, mielőtt döntést hoznál, méghozzá ezeket!

2024-07-11

Különleges csípős paprika fajták, amelyek termesztésével te lehetsz a környékbeli kiskertek királya

A csípős paprika fajták beszerzése, termesztése nem is olyan nehéz dolog. Különleges chili fajták, amelyekkel te lehetsz a környékbeli kiskertek királya!

2024-07-04

Egy nyaralás Balatonfüreden és az agrármunkák összehangolása

Egy nyaralás Balatonfüreden az agráriumban dolgozók számára is különleges élmény. A város lehetővé teszi programjaival és környezetével, hogy fantasztikus napokat töltsenek el itt.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

talajnem

a szemcseösszetételből kialakított fiz. talajféleség. A t. a szemcsenagyság százalékos... Tovább

fluor (F)

a —>halogénelemekhez tartozó halvány zöldessárga színű, mérgező gáz. Elemi... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok Állattenyésztés Érdekességek