21 érdekesség a nyuszikról

21 érdekesség, amit eddig biztosan nem tudtál a nyuszikról!

GE.
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

21 érdekesség a nyuszikról

+Érdekességek a nyuszikról

1. A szingli nyuszi magányos nyuszi

A nyulak társas lények, és saját fajtársaik társaságában a legboldogabbak. A legjobb kombináció egy ivartalanított hím és egy ivartalanított nőstény. Rendkívül szomorúvá és depresszióssá válhatnak, ha egyedül tartjuk őket.

2. Akár 12 évig is élhetnek


A házinyulak nyolc és 12 év között élhetnek. Ezért jó, ha a nyulak beszerzése előtt átgondolod, hogy tudsz-e ennyi ideig gondoskodni róluk.

3. A hallás mesterei


A legtöbb nyúl valóban képes 180 fokban elfordítani a fülét. Ezzel a forgatással pontosan meg tudják határozni egy hang pontos helyét. Hűha!

4. A látásuk sem rossz


A nyulak szinte 360 fokban látnak, de csukott szemmel születnek.

5. Közelebb állnak a vadnyulakhoz, mint gondolnád.


Ezek a háziállatok ugyan háziasított színekben és fajtákban léteznek, de a világszemléletük nagyon közel áll vad rokonaikéhoz. Mivel zsákmányállatfajok (a vadonban más állatok vadásznak rájuk), az életük a túlélésről szól, és állandó készenléti állapotban vannak. Ez megmagyarázza, hogy sok nyúl miért nem szereti, ha felkapják, és elszalad, elbújik, harapdál vagy harap, ha megpróbálod - a kezed nem sokban különbözik a ragadozó madarak karmaitól, amelyek lecsapnak rájuk, hogy elkapják őket.

6. A nyulak titkos kóddal kommunikálnak


Nos, valójában nem titkos kódról van szó, de megbocsátható, ha azt hiszed, hogy az, mert a testmozgásaik annyira finomak. A nyulak összeszorítják az arcizmaikat és megváltoztatják a testhelyzetüket, ha aggódnak; ezek olyan jelek, amelyeket nem vennél észre, ha nem figyelnél rájuk. Ez az egyik fő oka annak, hogy oly gyakran félreértik őket, és nem kapnak megfelelő ellátást.

7. A kisnyulakat "kiscicáknak" nevezik.


Aranyos. A nőstény nyulakat "dámanyulaknak", a hím nyulakat pedig "bakoknak" hívják... ha esetleg kíváncsi lennél.

8. A nyulak és a tengerimalacok nem jó pajtások.


Ezeket a kis háziállatokat régebben tökéletes párosként árulták. De a szakértők ma már egyetértenek abban, hogy a fajokat külön kell tartani. Mindkét állat más-más kommunikációs módszereket használ, így nem értik meg egymást, és a táplálkozásuk is eltérő. Ráadásul a nyulak meg tudják és meg is szokták bántani a tengerimalacokat.

9. Egyes kompokról kitiltották a nyulakat.


A legenda szerint a táplálékul szállított nyulak átrágták egy 17. századi hajótestet, ami sok matróz halálát okozta. A mai napig nem vihetsz magaddal nyulat, ha a Bretagne komphajókon szeretnél átkelni a La Manche csatornán. (Nem mintha ezt akarná, mivel a nyulak számára még a rövid autóutak is rendkívül stresszesek).

10. A nyulaknál gyakoriak a benőtt fogak.


A legtöbb benőtt fog problémája azonban megelőzhető. Sok tulajdonos végül többször is állatorvoshoz megy, mert a nyúlnak foga van vagy kapcsolódó szájproblémája, például tályogja. A nyulak fogproblémáinak túlnyomó többsége azonban egyszerűen megelőzhető a megfelelő táplálkozással, bár vannak genetikai eredetűek is.

A nyulaknak állandóan szénát vagy friss füvet kell rágcsálniuk - valójában a napi étrendjük 90 százalékának ebből kell állnia. A végtelen mennyiségű széna és fű elengedhetetlen az emésztés és a fogak egészségének megőrzéséhez.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-07-05

A világ 10 legritkább állata, amik közel állnak a teljes kihaláshoz

Globálisan egy biodiverzitási válság közepén vagyunk. Bemutatok 10 olyan állatot, amik nagyon ritkák, extrémen veszélyeztetettek, és még sosem hallottál róluk.

2024-07-17

Horgászat a Balatonnál: Hol és Hogyan Érdemes Horgászni?

A Balaton számos halfaj otthona, így a horgászok számára ideális helyszín. Ebben a cikkben áttekintjük, hol és hogyan érdemes horgászni a Balatonnál 2024-ben!

2024-03-26

A tavasz dalnoka: 5 érdekes tény a barátposzátáról

Fedezd fel az 5 legérdekesebb tényt a barátposzáta madárról: történelmi hátterük, táplálkozási szokásaik, társas viselkedésük, hosszú vándorlásaik történetével!

2024-03-26

Tavaszi tuja mosás: 5 fontos lépés a betegségek elkerüléséhez

Fedezze fel az 5 legfontosabb lépést a tuják tavaszi ápolásához: így óvhatja meg növényeit a kártevőktől és betegségektől! Így egész évben egészségesek maradnak.

2023-12-31

Autópálya-matrica árak 2024-ben: Holnaptól már érvényben!

2024-től az e-matrica árak emelkednek, és további útszakaszok válnak fizetőssé, ezért érdemes időben beszerezni a matricát, és tervezni az útvonalat az esetleges költségek miatt.

2024-06-10

Legjobb programok Balatonfüreden: gasztronómia, kirándulás...

Legjobb programok Balatonfüreden (2024): strandok, pihenés, feltöltődés, kirándulás, gasztronómia, kultúra, programok, legjobb helyek, Északi parti borászatok.

2024-03-26

Ültessünk kálát tavasszal, és gyönyörködjünk benne őszig!

Március végén vagy áprilisban ültessük el a csodálatos kála virágot, amiben, ha megfelelően gondozunk egészen őszig gyönyörködhetünk, mutatjuk, mi a trükkje neki!

2024-07-11

Különleges csípős paprika fajták, amelyek termesztésével te lehetsz a környékbeli kiskertek királya

A csípős paprika fajták beszerzése, termesztése nem is olyan nehéz dolog. Különleges chili fajták, amelyekkel te lehetsz a környékbeli kiskertek királya!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

takarmányok aprítása

a takarmány elfogyasztását, megemésztését, tárolását elősegítő művelet. Főbb... Tovább

állat-egészségügyi zárlat

a fertőző állatbetegségek elhurcolásának megakadályozását szolgáló hatósági... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok Érdekességek Húsvét