Otthoni gazdálkodás várandósan

Otthoni gazdálkodás várandósan

Szélesi Ferenc - Főkertész

Otthoni gazdálkodás várandósan

Tippek a várandós gazdálkodáshoz – Egyél gyakran, és igyál sok vizet

A várandósság során étvágyat is kiszámíthatatlan lesz. Egyesek megállás nélkül ennének, míg mások lehet, hogy alig érzik éhesnek magukat. Egyik véglet sem ideális, ezért kérj tanácsot szakorvosodtól, hogy hogyan is érdemes reagálni ezekre a vágyakra (vagy azok hiányára). Ne felejts el tehát rendszeresen enni, hiszen a hétköznapi feladatokhoz is sok energiára lesz szükséged, nemhogy egy birtok gondozásához. Igyál továbbá sok vizet, hiszen ilyenkor nagyon fontos, hogy hidratáld magad.

Tippek a várandós gazdálkodáshoz – Változtass feladataidon, ha lehetséges

Meglehet, hogy olyan ember vagy, aki szereti minden idejét és erejét a munkába fektetni – egy birtok gondozása elvégre nem a lazsálásról szól, és minél többet fordítasz rá, annál többet kapsz is majd vissza tőle. Ez azonban nem ésszerű taktika a várandósság alatt. Gondolatban talán el tudsz végezni két napnyi munkát egy nap alatt, és korábban ez biztosan ment is, de ha ezt csinálod, tested másnap garantáltan érezteti majd veled, hogy rossz ötlet volt erőlködni.

Fontos tehát, hogy változtass feladataidon, amikor és ahogyan csak lehetséges. Ha például van talicskád, akkor használd azt a cipekedés helyett, még akkor is, ha ez feleslegesnek tűnik. Ha teheted, dolgozz reggelente, vagy esténként, amikor a tűző nap sugarai nem jelentenek veszélyt, és így tovább.

Tippek a várandós gazdálkodáshoz – Légy óvatos, ha állatokkal foglalkozol

Készülj fel rá, hogy szakorvosod nem igazán fog tudni kielégítő válaszokat adni a farmgondozással kapcsolatos kérdéseidre. Nem feltétlenül várhatod el tőle, hogy fejből ismerje az összes olyan betegséget, amit elkaphatsz állataidtól, miközben várandósan gazdálkodsz birtokodon – a legtöbb orvos egyszerűen nem az ilyen esetekre képzi magát. Fontos tehát, hogy amellett, hogy persze rá is hallgatsz, magadtól is utánanézz a hiteles, megbízható szakirodalomnak (ami általában nem a Google-t jelent).

Természetesen vannak olyan betegségek, amiket egy várandós nő elkaphat az állatoktól, de megfelelő védőfelszerelés használatával, és a különböző testnedvek kerülésével sokkal nagyobb biztonságban tudhatod majd magadat és babádat is. Légy óvatos, tájékozott és ésszerű. Ismerkedj meg a leggyakoribb betegségekkel, amelyeket várandós gazdaként elkaphatsz birtokodon. A toxoplazmózis, a liszteriózis és a Chlamydia-fertőzés a három leggyakoribb, amikről tudnod kell, különösen ha juhokkal, kecskékkel vagy szarvasmarhákkal dolgozol.

Mindig légy óvatos velük, és alaposan moss kezet, miután végeztél a dolgoddal. Persze ha nem vagy biztos benne, hogy vigyázni tudsz magadra (ami a várandósság alatt érthető), akkor bízd ezeket a feladatokat párodra, vagy valaki másra. Ne te fejd továbbá a juhokat és ne érintkezz az elvetélt bárányokkal. Persze ha bármikor szokatlan tüneteket tapasztalsz magadon, azonnal fordulj orvoshoz – ahogyan azt egyébként is tennéd várandós anyaként.

Tippek a várandós gazdálkodáshoz – Gazdálkodás az újszülöttel

Ennek érdemes már jóval az előtt utánanézni, hogy megszületne a baba. A szülés utáni néhány napot sokan a „negyedik harmadként” emlegetik, és tény, hogy ebben az időszakban ismét új kihívásokkal kell majd szembenézned. A szülés igénybe veszi majd testedet, így az első napokban, hetekben minden megerőltetéstől kímélned kell majd magadat – de ne egy online cikknek hidd el ezt, hanem kérdezd meg szakorvosodat.

Az eddig felsorolt tippek a szülés utáni időszakra is vonatkoznak! Mielőtt azonban a kertbe mennél babáddal egy-két egyszerűbb feladat elvégzésére, tanuld meg biztonságosan hordozni őt az erre alkalmas csecsemőhordozókban!

Regina Petkovic képe a Pixabay -en.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


csörgedeztető öntözés

a felületi öntözésnek egyik olyan módja, amelynél a magasabb térszintről az alacsonyabb... Tovább

szállások

az állatok egyszerű, hagyományos tartására, elhelyezésére szolgáló építmények. Nyitott... Tovább

Tovább a lexikonra
Mezőgazdaság