Így neveld meg ugató kutyádat

hirdetes

Hogyan szoktasd le kutyádat a folytonos ugatásról

MCS
Így neveld meg ugató kutyádat

Szoktasd hozzá kutyádat az ugatást kiváltó ingerhez

Fokozatosan kezdd el hozzászoktatni kutyádat ahhoz, ami miatt ugat. Derítsd ki, hogy mi az az ingertényező, ami kiváltja az ugatást, és először távolabbról szoktasd hozzá. Helyezd olyan távol az ingertényezőt, hogy még ne ugasson, amikor meglátja. Ezt persze jutalmazd is meg bőségesen. Kezdd el egyre közelebb és közelebb hozni az ingertényezőt, és folyamatosan jutalmazd kutyádat, amíg nem ugat. Ez után tüntesd el az ingertényezőt, és hagyd abba a jutalmazást. Ezzel idővel megtanítod kutyádnak, hogy ha megjelenik az ingertényező, akkor nem szabad ugatni, mert a csend jutalommal jár.

Ezt a módszert például akkor érdemes alkalmazni, ha kutyád más kutyákat, vagy egyéb állatokat ugat meg, valahányszor meglátja őket. Kérd meg egy barátodat, hogy hozza el a kutyáját, és álljon meg olyan messze vele, hogy sajátod még ne kezdje el ugatni azt. Ez után kezdjen el lassan közeledni vele, te pedig folyamatosan adj jutalmakat kutyádnak, amíg nem ugat. Idővel barátod és kutyája menjenek olyan helyre, ahol kutyád nem látja őket – ekkor hagyd abba a jutalmazást.

hirdetes

Ezt a nevelési módszert többször is el kell majd játszanod kutyáddal, és meglehet, hogy akár hetekre is szüksége lesz, míg megtanulja az összefüggést a jutalmak és az ingertényező között.

Kérd meg kutyádat valamire, ami megakadályozza, hogy ugasson

Amikor kutyád ugatni kezd – például amikor valaki becsenget – utasítsd olyasmire, ami közben nem tud ugatni.

hirdetes

Dobj egy jutalomfalatot az ágyára, és utasítsd, hogy menjen a helyére. Amikor megtanulja, hogy a helyén jutalmat kap, kezdd el szoktatni az ajtónyitáshoz. Ha a helyén fekszik és az ajtónyitásra feláll, akkor azonnal csukd vissza az ajtót. Ezt egészen addig gyakorold vele, amíg fekve nem marad az ajtónyitáskor. A következő lépés ugyan ezt eljátszani a csengetéssel – kérj meg valakit, hogy csengessen be hozzátok, és jutalmazd meg kutyádat, ha a helyén marad.

Fáraszd ki kutyádat

Fontos, hogy kutyád rendszeresen eleget mozogjon. Ha minden nap kellően kifárad, akkor kevesebb ereje és kedve lesz mindent megugatni. Egy kutya mozgásigénye a fajtájától, a korától és az egészségétől is függ. Erről persze érdemes az előtt tájékozódni, hogy hazahoznád, de ha már egy ideje az otthon részét képezi, akkor is fontos, hogy tisztában légy az igényeivel, és kellő aktivitást biztosíts számára. Ha kutyád unatkozik, vagy nincs hol levezetni az energiáját, akkor ne csodálkozz, hogy kínjában ugatni kezd.

Kérd szakértő segítségét

Ha a fenti módszerek nem válnak be, akkor jobban teszed, ha egy profi segítségét kéred kutyád neveléséhez.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


nyest (Martes foina)

a menyétfélék (Mustelidae) családjába tartozó prémes állat. Védett! Fogságban való... Tovább

hidroszféra (vízöv)

a Földet körülvevő levegő páratartalma és a Föld természetes vizeinek (tengerek, folyók,... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok