notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Minden, amit egy kertésznek a tűzbab termesztéséről tudnia kell

hirdetes

Tűzbab termesztési kisokos mindenkinek

Bohács Ádám - Kertépítő technikus
Minden a tűzbab termesztéséről

A tűzbab növényvédelme - Csigák és házatlancsigák

A csigák és a házatlancsigák általában a fiatalabb palántákat támadják meg és fogyasztják el. Árulkodó jel a hátrahagyott nyálkás csík növényeid (maradványai) körül. A csigákat különféle védőfalakkal, fűrészporral és egyéb módszerekkel tarthatod távol ágyásaidtól.

A tűzbab növényvédelme - Rozsdabetegség

A babok rozsdabetegsége apró sárga vagy fehér foltok formájában jelenik meg a leveleken, amelyek később egyre nagyobbra nőnek majd. Később kitüremkedő, téglavörös kelések keletkeznek rajtuk, amelyeket egy sárga gyűrű vesz körül. Súlyosabb esetekben a levelek le is hullanak a növényekről. Ezt a betegséget egy gomba okozza, és sajnos nem igazán lehet hatékonyan kezelni.

hirdetes

Az egyetlen ésszerű megoldás azonnal eltávolítani a növényt a kertből, illetve minden lehetségesen fertőzött növényi hulladékot is körülötte. A babok rozsdabetegsége ellen vetésforgóval védekezhetsz, de extrém esetekben gombaölő szerre is szükséged lehet.

A tűzbab szüretelése és elkészítése

A tűzbabokat már akkor elkezdheted leszüretelni, amikor hüvelyeik 15-20 centis hosszúak, és mielőtt a babszemek elkezdenének megduzzadni bennük. A tűzbabok hatalmasra nőhetnek, ezért nem érdemes túl sokáig várni a szüreteléssel. Fontos, hogy rendszeresen szüretelj tűzbabjaidról, és még az előtt összegyűjtsd a hüvelyeket, hogy teljesen megérnének. Ha megérnek, akkor virágzani kezdenek, és a növény nem terem több hüvelyt.

hirdetes

Ha sikerül odafigyelned erre, akkor tűzbabjaid akár két napon keresztül folyamatosan teremhetnek majd (vagy akár tovább is). Mielőtt megfőznéd a tűzbabokat, fel kell forralnod őket. Vágd le a hüvelyek végét, majd helyezd őket forró vízbe 2-3 percre. Ez után rögtön helyezd őket át hideg vízbe. Remélem, hogy sikerült mindent elmondanom nektek a tűzbab termesztéséről, leljétek örömötöket benne! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
224 251
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2020. JANUÁR 1. ÓTA:
2 730 097

biológiai óra

endogén ritmuson alapuló, feltételezett szabályozó mechanizmus, amely több, szakaszosan... Tovább

juvenilitás

növények erőteljes növekedést folytató fiatalkori állapota; virágzásra még nem képesek... Tovább

Tovább a lexikonra
Zöldség