Tápanyagpótlás és trágyázás a kertben: Milyen tápanyagokat használjunk a különböző növényekhez? Trágya fajták

hirdetes

Trágyázás a kertben: Milyen tápanyagokat használjunk a különböző növényekhez?

VN
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

A megfelelő tápanyagpótlás és trágyázás elengedhetetlen a kertben termesztett növények egészségének és terméshozamának támogatásához. A különböző növényfajták eltérő tápanyagigényekkel rendelkeznek, ezért fontos megismerni a különböző típusú trágyákat és tápanyagokat, hogy a növényeink optimális fejlődését biztosítsuk.

Trágyázás a kertben

Ásványi trágyák

 • Nitrogén (N): Az új hajtások és levelek növekedéséhez szükséges, valamint a növények általános fejlődését és zöldességét támogatja.
 • Foszfor (P): Fontos a gyökérfejlődés és a virágzás elősegítésében, valamint a termés kialakulásához.
 • Kálium (K): Javítja a növények víz- és tápanyagfelvételét, valamint a betegségekkel szembeni ellenálló képességet növeli.

Szerves trágyák

 • Komposzt: Természetes, szerves anyagokban gazdag trágya, amely javítja a talaj szerkezetét, tápanyagtartalmát és vízmegtartó képességét.
 • Csontliszt: Magas foszfor tartalma miatt a virágzási időszakban ajánlott, elősegíti a gyökérfejlődést és a virágzást.
 • Ásványi vs. szerves trágyák:
 • hirdetes
 • Az ásványi trágyák gyors hatásúak, mivel a növények közvetlenül fel tudják venni a tápanyagokat. A szerves trágyák lassabb hatásúak, mivel azoknak előbb le kell bomlaniuk a talajban, mielőtt a növények hasznosítani tudják őket. A hosszú távú talajéletre és a fenntartható kertészetre törekvők általában a szerves trágyák mellett döntenek.

Mikor és hogyan trágyázzunk?

 • A paradicsom, paprika és uborka kedvelik a nitrogénben gazdag trágyákat, de a virágzás idején érdemes magas foszfortartalmú trágyákat használni a jobb terméshozam érdekében.
 • A gyümölcsfák tavasszal, a rügyfakadás előtt igényelnek tápanyagpótlást, míg ősszel inkább a káliummal dúsított trágyákat érdemes alkalmazni.
 • hirdetes
 • A szerves trágyákat általában év elején vagy ősztől a téli időszak előtt érdemes bekeverni a talajba.
 • Fontos, hogy ne túlöntözzük a növényeket trágyázás után, mivel ez kiöblítheti a tápanyagokat a gyökérzónából. A trágyázást mindig az adott növények igényeihez igazítva végezzük, és figyeljünk arra, hogy a megfelelő mennyiségű tápanyagot juttassuk el a növényekhez.

Az egyensúlyban lévő tápanyagpótlás és trágyázás segít fenntartani a kert egészségét és a növények optimális fejlődését, így bőséges és egészséges termést szüretelhetünk a kertünkben!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-11-30

Így segít az ecet a növényeiden

Az ecet, amit általában tisztítószerként ismerünk, kiváló segítség lehet a növények egészséges növekedésének elősegítésében és más hasznos célokra is a növényeinkkel kapcsolatban.

2023-11-28

5 kihagyhatatlan gőzgombóc a városban, amit neked is meg kell kóstolni!

Budapesten több olyan hely is akad, ahol a legfinomabb gőzgombóc változatokat kóstolhatjuk meg. Fedezzük fel együtt ezeket az izgalmas helyeket, és próbáljuk ki mindet!

2023-11-30

Az évelők szaporítását most is elvégezhetjük!

Az évelő növények gondozása és szaporítása fontos lépése a kertfenntartásnak. A tőosztás, pedig épp olyan téli feladatok közé tartozik, mint a metszés, vagy a gyümölcsfa ültetés.

2023-11-16

Készíts otthon tökéletes sült gesztenyét, úgy ahogyan az adventi árusok csinálják!

Az igazán finom sült gesztenye titka az alapanyagok frissességében rejlik. De még mire kell odafigyelned? Készíts sült gesztenyét az adventi árusok tippjeivel

2023-12-11

Környezetbarát Karácsony: természetes dekorációk és ajándékötletek

Miért ne lenne még több természetes karácsonyi díszünk, és miért ne ajándékoznánk egy picikét fenntarthatóbb módon? Mutatunk nagyon jó karácsonyi ötleteket!

2023-11-17

Tízezreket spórolhatsz, ha most ültetsz és nem várod ki a tavaszt!

Az őszi ültetés előnyeit vesszük sorra, amelyek a növények egészséges fejlődése mellett még jelentős költségmegtakarítást is hozhatnak a kertészek számára

2023-12-05

Kint is teleltethetjük a Leandert? - Tanácsok és Különféle Megközelítések

Ebben a vitatott témában számos ellentétes vélemény és tanács található, és a következőkben megvizsgáljuk, hogyan befolyásolhatják a kertek sokfélesége, mikroklímák és a leanderek sajátos jellemzői a téli teleltetést.

2023-12-11

Dekorálj kedvenc karácsonyi virágunkkal: A Mikulásvirág préselése

A mikulásvirág préselése különleges módja a növények hasznosításának és egyedi dekorációk létrehozásának, amelyekkel idilli hangulatot varázsolhatsz otthonodba.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

kálium (K)

az ->alkálifémekhez tartozó, puha, késsel jól vágható, az élő szervezetek számára... Tovább

Gyomirtó Tropotox

Gyomirtó permetezőszer borsó gyomirtására.Hatóanyag: 400 g/l MCPBFelhasználható: Borsó... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény Érdekességek Gazdaság gyümölcs Házi kert kertfenntartás Környezetgazdálkodás Környezetvédelem Mezőgazdaság Paradicsom permetezés Talajművelés virágtermesztés Zöldségtermesztés