Online tanácsadás
Kérdés:
Kérdést felvető neve: Balázs Andrea
Tisztelt Hölgyem!
Szamóca palánta betegségről szeretnék érdeklődni. A kiültetés előtt a palánta nevelésében adódtak gondok. Tápkockákba lettek elrakva a palánták, és a palánták 70%-nak a gyökérzete a növekedésben megtorpant. Azoknak a palántáknak amiket kiültettünk leveleiknek szára ellilult, szíve elsárgult, minimális százaléka él. Ebben szeretném, az Ön segítségét kérni, hogy mi okozhatta a problémát.
Válasz:
Kedves Balázs Andrea!
A palánták gyökérzete, ha barna, nem világos, átvágva bekül sárgásbanra színű, akkor valamilyen kórokozó támadta meg. Leveléből nem derül ki, hogy saját szaporítás, vagy vsárolta a palántákat. Ha utóbbi, az eladónál reklamáljon.
A betegséget okozó kórokozó jelen módon nem meghatározható, ezt valamilyen növénykórtani laboratóriumban kérheti. Valamennyi megyében működik a Megyei kormányhivatal Növény és Talajvédelmi igazgatósághoz tartozó laboratórium, ahol azonosítják a kórokozót, és hatósági bizonyítványt is adnak, melyet a későbbi jogvitáknál fel tud használni. Címüket és elérhetőségüket az interneten megtalálja. Ha erre nincs lehetősége, írja meg lakóhelyének nevét, a legközelebbi állomás elérhetőségét megküldöm.
Üdvözlettel: Dr. Némethy Zsuzsanna
5 ok, amiért barna színű a padlizsánod (és hogyan kerülheted el!)
A padlizsán termesztése nemcsak izgalmas, hanem olykor kihívásokkal teli is lehet. Egyik leggyakoribb probléma, amellyel a kertészek szembesülnek, az a padlizsán színének...
Pikáns gyümölcsös savanyúság: dobd fel az ebédet ezzel a finomsággal
Ha szeretnéd feldobni a húsételeket egy igazán különleges kísérővel, akkor ez a pikáns gyümölcsös savanyúság tökéletes választás! Az édes és savanyú ízek harmonikus...
Tudd meg, hogyan tárold a batátát - így hónapokig friss, ízletes marad
A batáta, vagy más néven édesburgonya, egyre népszerűbb hazánkban is. Azon túl, hogy rendkívül sokoldalúan felhasználható, tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal, így...
Szívós, látványos és szárazságtűrő vattacukorfű - most is elültetheted
A Muhlenbergia capillaris, közismertebb nevén vattacukorfű, az egyik legszívósabb és leglátványosabb díszfű, amely bármely kertet feldob, különösen, amikor ősszel rózsaszín...
5 ok, amiért NE irtsd ki a szürke madársóskát
A kertészkedés során gyakran találkozhatunk különböző „gyomokkal”, amelyekkel szinte automatikusan felvesszük a harcot. Azonban érdemes elgondolkodni azon, hogy nem...
Túl sok cukkini termett a kertedben? - Készíts házi lisztet cukkiniből!
Túl sok cukkini termett a kertedben, és nem tudod, mit kezdj velük? Ne hagyd, hogy kárba menjenek a hatalmasra nőtt zöldségek! Készíts belőlük egészséges és sokoldalúan...
Bokashi komposztálás: konyhai hulladékból készíts tápanyagot a kertnek
Képzeld el, hogy a konyhai hulladékod szinte teljes egészében feldolgozásra kerül, és ebből nemcsak kiváló minőségű komposzt, hanem tápoldat is készül – mindezt...
Ezért szedd fel a burgonyát a kertből a nagy esőzések előtt
A burgonya termesztése nagy odafigyelést igényel, hiszen számos tényező befolyásolhatja a termés mennyiségét és minőségét. Az időjárási körülmények kulcsfontosságúak...
A kert csodaszere: a bio neem olaj természetesen véd a kártevők ellen
A kertészkedés örömeit gyakran árnyékolhatják be a különféle kártevők, amelyek megfertőzik a növényeinket, tönkreteszik a termést, és komoly károkat okozhatnak a...
Gyümölcsfa metszése aszály után: így alkalmazkodjunk a metszés során
Az elmúlt években tapasztalt aszályos időjárás, korai tavasz, kései ősz és a gyümölcsfa korai érésének jelenségei jelentős hatással voltak a gyümölcsfák gondozására...
Íme 5 bevált tipp és hasznos tanács a banánfa teleltetésének sikeréhez
A banánfa egzotikus szépsége otthonunk és kertünk igazi ékköve lehet, de a hideg téli hónapok komoly kihívást jelenthetnek számára, különösen, ha a szabadban marad. Ha a...
Itt az almamoly következő generációja - küzdjünk most bio módszerekkel
Az almamoly (Cydia pomonella) következő generációja megjelent, ami komoly kihívást jelent az alma- és más gyümölcsfák tulajdonosai számára. Ez a kártevő nemcsak esztétikailag...