A téli mogyoró gondozása és termesztése házi kertünkben

A téli mogyoró termesztése és gondozása

ZH
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

A téli mogyoró a varázsmogyoró családjába tartozó, Japánban honos, közepes méretű lombhullató cserje. Általában legfeljebb 6 láb magasra nő meg, többszárú, terjedő növekedési szokásokkal, és jó tájképi példány mérsékelt éghajlaton él. A lombozat tavasszal és nyáron nem különösebben látványos, bár kiváló fészkelőhelyet biztosít a madarak és a kisemlősök számára. A faj ősszel és télen ragyog igazán.

téli mogyoró

Minden, amit tudnod kell a téli mogyorófáról!

Ősszel a levelek ragyogóan tűzsárgává válnak, és lehullanak, hogy utat engedjenek a kísérteties szürke ágaknak, amelyek rövid ideig egyáltalán nem mutatnak életjelet. Ekkor kezdődik a műsor. A tél végén az ágak mentén vöröses virágbimbók formájában új növekedés kezd kialakulni. Hamarosan ezek kipattannak, és illatos boglárka színű virágok lelógó fürtjét tárják fel, amelyek az időjárástól függően néhány héttől néhány hónapig megmaradnak.

A téli mogyorót általában faiskolai cserepes növényként ültetik tavasszal vagy ősszel. Lassú növekedési üteme van, és akár 10 évig is eltarthat, amíg eléri teljes méretét.

A téli mogyoró gondozása

Télen a mogyorófa könnyen növekszik dús, nedves, jól vízelvezető talajban és teljes napos vagy részleges árnyékos helyen, de ragaszkodik a meglehetősen savas pH-hoz. Érdemes a talajt ültetés előtt elemezni, és követni a jelentésben a megfelelő pH-érték létrehozásához szükséges módosításokra vonatkozó ajánlásokat. A szilárdsági tartomány északi végén egy védettebb hely biztosítja a tél túlélését.

A téli mogyoró ültetési technikája minden cserjére vagy fára jellemző. Áss egy lyukat szélesebbre és mélyebbre, mint a gyökérgolyó. Önts komposztot a lyukba, majd helyezd el a növényt úgy, hogy a gyökérgomba a talajvonallal egyenlítsen. Töltse ki a lyukat komposzt keverékével, az eltávolított talajjal, néhány púpozott marék perlittel, majd fedd le talajtakaróval a csepegtetővezetékig. Az első vegetációs időszakban hetente, mélyen és alaposan meg kell öntözni a növényt. Miután megtelepedett egy téli mogyorócserje, élvezd azt a reményt, amelyet minden évben kelt a gyönyörű illatokkal, amelyeket a ropogós téli levegőbe szabadít.

A mogyorófa fényigénye

Ez a cserje jól viseli a teljes napsütést a részleges árnyékban, bár a több nap általában több virágot jelent.


A mogyorófa talajigénye

A téli mogyorónak ideális talaja savanyú, könnyű, szerves dús, jó vízelvezetésű, nem tűri a nehéz, tömör agyagos talajt.


A mogyorófa vízigénye

Az első évben ügyelj arra, hogy hetente öntözd. Ha megtelepedett, a téli mogyoró öntözését a természetre bízhatjuk, kivéve, ha kifejezetten száraz területen élünk, vagy ha szárazságot tapasztalunk.


A mogyorófa hőmérséklet és páratartalom igénye

A téli mogyorót szívós fának tekintik. keménységi zónájában, de szívóssága megkérdőjelezhető ennek a tartománynak az északi végén. A kertészeknek ajánlott védett helyet adni neki, mivel a virágbimbók károsodhatnak a kora tavaszi fagyoktól. A cserje egyformán jól érzi magát száraz és párás légköri körülmények között is, feltéve, hogy megfelelő a talajnedvesség.

 

A mogyorófa trágyázási igénye

Az éves tápozás segíthet a virágtermesztésben. A téli mogyoró kedveli a savas talajokat, ezért a talaj pH-értékének évente történő tesztelését prioritásként kell kezelni, hogy megtudjuk, melyik műtrágya lesz a leghasznosabb. A savanyító műtrágya, például az azáleáknak szánt készítmény gyakran jó megoldás.

Kattints a következő oldalra, ha tudni szeretnéd milyen téli mogyoró fajtákat nevelhetsz a kertedben! További gondozási tippeket is a cikk folytatásában találsz!
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

Tappancs Állatvédõ Alapítvány

Állatvédõ szervezet Gyakorlati állatmentéssel, ismétlõdõ ivartalanítási programmal,... Tovább

fogszuvasodás (kariesz, caries)

a fog állományának körülírt pusztulása, szétesése. Baktériumtevékenység következménye,... Tovább

Tovább a lexikonra
Növénytermesztés