Tudd meg, miért fontos a tavaszi tápanyagellátás

hirdetes

A tavaszi tápanyagellátás fontossága

Dr. Zsombik László, ZH, NA
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Ismerd meg a tavaszi tápanyagellátás fontosságát

TápanyagellátásÖsszességében elmondható, hogy a kukorica és napraforgó hibridek új generációinak megjelenésével a tápanyagellátás mindkét növény esetében hibridspecifikussá vált, melyhez a termesztés során messzemenően alkalmazkodnunk kell.A tápanyagellátásánál több tényező befolyásolja a kijuttatott mennyiséget. A kijuttatás időpontjánál alapvető szempont, hogy a foszfor és kálium teljes mennyiségét ősszel, a nitrogén 0-30%-át ősszel, a fennmaradó mennyiséget tavasszal kell kijuttatni. Az ősszel kijuttatott mennyiséget jelentősen befolyásolja az elővetemény szármaradványainak mennyisége, melynek lebomlásához nagyobb mennyiségű nitrogénre van szükség. Az őszi kijuttatásnál célszerű – és egyre inkább terjed – a szuszpenziós műtrágyák alkalmazása. Előnye az, hogy a kijuttatás egyenletesebbé válik. Az ősszel kijuttatandó szuszpenziós műtrágyák többféle táparánnyal állnak a termelők rendelkezésére, így talajtípushoz, termesztett növényhez, előveteményhez alkalmazkodva tudja a helyes táparányú szuszpenziós műtrágyát kiválasztani.

 

A tavaszi tápanyagellátás célja őszi búzánál a tél végi regenerálódás elősegítése és a megfelelő vegetatív illetve generatív fejlődés biztosítása. A tavaszi kijuttatás több időpontban is történhet. Tél végén célszerű kiadni a nitrogén mennyiségének 50-70%-át – tehát döntő részét –, illetve szárbaindulás időszakában adható a nitrogénnek legfeljebb 30%-a. A kijuttatott műtrágyaformák közül a gyakorlatban elterjedt a 34% hatóanyag-tartalmú ammónium-nitrát illetve a 27% hatóanyag-tartalmú Pétisó, mely utóbbi a nitrogén mellett Ca-t és Mg-t is tartalmaz. Ezek kedvező hatása egyre inkább előtérbe kerül, hiszen talajaink Ca-ellátása egyre több helyen kívánnivalót hagy maga után, mindemellett a Ca talaj szerkezetére gyakorolt kedvező hatása sem hagyható figyelmen kívül. A szilárd műtrágyák mellett egyre inkább terjedőben van a folyékony nitrogén műtrágyák alkalmazása.

hirdetes

Előnyei a következőkben foglalhatók össze:

  • a kijuttatás egyenletes,
  • a kijuttatás összekapcsolható egyéb anyagok kijuttatásával,
  • a kijuttatás szántóföldi permetezőgéppel és csapadékos tavaszon repülővel is megoldható.
  • hirdetes


A nitrogén oldatok közül legnagyobb területen az UAN-oldat terjedt el, melynek hatóanyagtartalma 30%.

Őszi búza


Őszi búzában a kijuttatott mennyiségeket számos tényező (talajtípus, elővetemény, fajta, stb.) befolyásolja. Alapelvként – és közelítő értékként – elfogadható, hogy mezőségi csernozjom talajon 80-90 kg/ha, réti és öntés talajon 100-120 kg/ha, homoktalajon 100-140 kg/ha, szikes talajon ennél 10 kg/ha-ral nagyobb mennyiség kijuttatása javasolható. A kijuttatott mennyiség csökkenthető hüvelyes elővetemény esetén (-20-30 kg/ha), azonban cukorrépa, kukorica, kalászos, napraforgó, cirok elővetemény esetén a kijuttatandó mennyiséget 20-60 kg/ha mennyiséggel növelni kell. A képeken műtrágyázás nélküli és folyékony N-oldatot illetve szuszpenziós NPK-t kapott őszi búza táblák láthatók. A számottevő különbség (növénymagasság, szín) a termés mennyiségében is megmutatkozik, mely fajtától és talajtípustól függően 1,5-4,0 t/ha között változik.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

Nikosi (NX 18665)

Napraforgó Cél: olajipari Leírás:Hypokotilja nagyon gyengén-gyengén antociános.... Tovább

törek

Gabonafélék hagyományos csépelésekor a rostán áthulló szalma- és levélrészek keveréke. (pelyva) Tovább

Tovább a lexikonra
Gazdaság Mezőgazdaság Növénytermesztés Növényvédelem