notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Tudd meg, miért fontos a tavaszi tápanyagellátás

Hirdetés

A tavaszi tápanyagellátás fontossága

Dr. Zsombik László

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Ismerd meg a tavaszi tápanyagellátás fontosságát

 

TápanyagellátásÖsszességében elmondható, hogy a kukorica és napraforgó hibridek új generációinak megjelenésével a tápanyagellátás mindkét növény esetében hibridspecifikussá vált, melyhez a termesztés során messzemenően alkalmazkodnunk kell.A tápanyagellátásánál több tényező befolyásolja a kijuttatott mennyiséget. A kijuttatás időpontjánál alapvető szempont, hogy a foszfor és kálium teljes mennyiségét ősszel, a nitrogén 0-30%-át ősszel, a fennmaradó mennyiséget tavasszal kell kijuttatni. Az ősszel kijuttatott mennyiséget jelentősen befolyásolja az elővetemény szármaradványainak mennyisége, melynek lebomlásához nagyobb mennyiségű nitrogénre van szükség. Az őszi kijuttatásnál célszerű – és egyre inkább terjed – a szuszpenziós műtrágyák alkalmazása. Előnye az, hogy a kijuttatás egyenletesebbé válik. Az ősszel kijuttatandó szuszpenziós műtrágyák többféle táparánnyal állnak a termelők rendelkezésére, így talajtípushoz, termesztett növényhez, előveteményhez alkalmazkodva tudja a helyes táparányú szuszpenziós műtrágyát kiválasztani.

 

A tavaszi tápanyagellátás célja őszi búzánál a tél végi regenerálódás elősegítése és a megfelelő vegetatív illetve generatív fejlődés biztosítása. A tavaszi kijuttatás több időpontban is történhet. Tél végén célszerű kiadni a nitrogén mennyiségének 50-70%-át – tehát döntő részét –, illetve szárbaindulás időszakában adható a nitrogénnek legfeljebb 30%-a. A kijuttatott műtrágyaformák közül a gyakorlatban elterjedt a 34% hatóanyag-tartalmú ammónium-nitrát illetve a 27% hatóanyag-tartalmú Pétisó, mely utóbbi a nitrogén mellett Ca-t és Mg-t is tartalmaz. Ezek kedvező hatása egyre inkább előtérbe kerül, hiszen talajaink Ca-ellátása egyre több helyen kívánnivalót hagy maga után, mindemellett a Ca talaj szerkezetére gyakorolt kedvező hatása sem hagyható figyelmen kívül. A szilárd műtrágyák mellett egyre inkább terjedőben van a folyékony nitrogén műtrágyák alkalmazása.

Hirdetés

 

Előnyei a következőkben foglalhatók össze:

  • a kijuttatás egyenletes,
  • a kijuttatás összekapcsolható egyéb anyagok kijuttatásával,
  • a kijuttatás szántóföldi permetezőgéppel és csapadékos tavaszon repülővel is megoldható.
  • Hirdetés


A nitrogén oldatok közül legnagyobb területen az UAN-oldat terjedt el, melynek hatóanyagtartalma 30%.

 

Őszi búza


Őszi búzában a kijuttatott mennyiségeket számos tényező (talajtípus, elővetemény, fajta, stb.) befolyásolja. Alapelvként – és közelítő értékként – elfogadható, hogy mezőségi csernozjom talajon 80-90 kg/ha, réti és öntés talajon 100-120 kg/ha, homoktalajon 100-140 kg/ha, szikes talajon ennél 10 kg/ha-ral nagyobb mennyiség kijuttatása javasolható. A kijuttatott mennyiség csökkenthető hüvelyes elővetemény esetén (-20-30 kg/ha), azonban cukorrépa, kukorica, kalászos, napraforgó, cirok elővetemény esetén a kijuttatandó mennyiséget 20-60 kg/ha mennyiséggel növelni kell. A képeken műtrágyázás nélküli és folyékony N-oldatot illetve szuszpenziós NPK-t kapott őszi búza táblák láthatók. A számottevő különbség (növénymagasság, szín) a termés mennyiségében is megmutatkozik, mely fajtától és talajtípustól függően 1,5-4,0 t/ha között változik.

 

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés

Még több cikk

2020-02-14

Ezért öntözd növényeidet tojáshéjteával!

A tojáshéjtea fantasztikus hatást gyakorol a növényekre, mostani cikkemben elmondom, hogyan készíthettek tojáshéjteát, és hogyan használhatjátok fel a tojáshéjteát!

2020-02-13

Forradalmi ötlet a palántanevelésben – Filléres módszerrel az egészségesebb növényekért!

A műanyag flakonos módszernek számtalan előnye van, érdemes nektek is megismerkednetek vele. Nézzük, mi szükséges ahhoz, hogy műanyag flakonban neveljünk palántákat.

2020-01-24

Az egres szakszerű metszése – Még tavasz előtt cselekednünk kell!

Az egres metszése nagyon fontos feladat, éppen ezért most mindent elmondok nektek az egres metszéséről! Fontos, hogy mindenképp elolvassátok cikkünket az egres metszéséről!

2020-02-14

Szerezz ingyen növényeket a kertedbe – 14 szuper tipp mindenkinek!

Szerezz te is teljesen ingyen növényeket, cikkünkben 14 remek tippet mutatunk, amik segítenek abban, hogy teljesen ingyen juthass növényekhez!

2020-01-21

Paprikapalánta nevelése – Szakértői kisokos mindenkinek!

A paprika palántázása, szakértőnk mindent elmond nektek a paprika palántázásáról, olvasd el remek írását, és tudj meg mindent a paprika palántázásáról.

2020-01-29

A zeller növényvédelme

A zeller növényvédelméről fogok most nektek beszélni, cikkemben minden kiderül a zeller betegségeiről, és a zeller növényvédelméről, tartsatok velem!

2020-02-04

Így metszd a mikulásvirágot, hogy jövőre még szebb legyen!

A mikulásvirág metszése, minden, amit tudni kell a mikulásvirág metszéséről, szakértőnk tapasztalatai, tanácsai a mikulásvirág metszéséről. A mikulásvirág metszése.

2020-01-11

Nyerteseket hirdettek a Nemzeti Agrártehetségek versenyében

Kihírdették a Nemzeti Agrártehetségek versenyének nyerteseit, mostani cikkünkben elmondjuk, kik lettek a Nemzeti Agrártehetségek versenyének nyertesei!

További cikkek ebben a témában
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
527 977
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2020. JANUÁR 1. ÓTA:
1 241 059
Közösség

biometeorológia

a meteorológiai viszonyok és az élő környezet (ember, állat, növény) közötti kapcsolattal... Tovább

.../2006. (...) FVM rendelet

a zöldség-gyümölcs termelõi értékesítõ szervezetek nemzeti szabályozásról szóló... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 215

Átlagos értékelés: 4.8

Gazdaság Mezőgazdaság Növénytermesztés Növényvédelem