Mindent elpusztít a szúnyogírtás! Mutatjuk, milyen veszélyei lehetnek - ismerd meg őket Te is

Ördögi kör – A szúnyogírtás többet árt, mint használ!

Szélesi Ferenc - Főkertész, GE.
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Nemcsak a szúnyogokkal, hanem mindennel végez az irtás!

Fizikai védekezés a szúnyogok ellen

Ezek a módszerek nem csökkentik a szúnyogállományt, tehát ugyanúgy ott lesznek mindenhol, ahogyan eddig, de a kellemetlen találkozást megszüntethetjük a segítségükkel. Érdemes erős szúnyoghálót felhelyezünk az ajtókra, illetve az ablakokra, használjunk este ultrahangos készülékeket, és érdemes kipróbálni a légáramláskeltést is. Érdemes megelőznünk a bajt, a szúnyogok állományát csökkenthetjük, ha megszüntetjük a pangó vizet kertünkben. Takarítsuk ki az ereszcsatornákat, a vízelvezető árkokat, gödröket, a házi állatok vizét cseréljük minden nap, és szüneteltessük az esővíz gyűjtését is. 

Biológiai védekezés a szúnyogok ellen

A nagy öregek mindig mindent jobban tudtak/tudnak, mint mi. Ők még odafigyeltek a környezetük jeleire, nemcsak a telefont nyomkodták egész nap…A régeik életmódbeli bölcsessége, a falusi települési és termelési viszonyok alkalmazkodtak és illeszkedtek az ökoszisztémába, segítették fajunk beilleszkedését a természeti rendszerekbe. A lakóházakat istállókkal vették körül, amik védőzónákat képeztek a legyek, illetve a szúnyogok ellen, így nem az embereket támadták a vérszívók.

Afrikában még ma is megfigyelhető ez a módszer, a kunyhók köré százas, vagy ezres szarvasmarha csordák karámjait építették, mert így folyamatosan gyérítették taposás által a trágyában fejlődő legyek állományát. A régi öregek kiegészítették a védőgyűrűt az eresz alatt költő fecskékkel, illetve a padlásokba beköltöző denevérekkel. Nekik ugyanis kedvenc táplálékuk a szúnyog. 

Mára megváltozott a helyzet, a mai emberek mindent pusztítanak, a fecskék fészkét egyszerűen leverik, a denevéreknek esélyt sem adnak a beköltözésre, ezek az állatcsoportok minden hazai faja védetté, veszélyeztetetté vált mára, az utóbbi 20 évben több mint a felére csökkent az állományuk, és ha így folytatjuk, teljesen el fognak tűnni. 

Ideje lenne, ha végre mindenki egy kicsit jobban odafigyelne az élővilágra, óvjuk meg közösen az állatállományt, eszméljetek rá végre, hogy szúnyogok, fecskék, és egyéb állatok nélkül összeomlana az egész ökoszisztéma, az pedig végzetes károkhoz vezetne! A fecskék védelméről korábbi cikkemben már beszéltem, olvassátok el ide kattintva, ha lemaradtatok volna róla! 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-03-25

Ezért nem érdemes nyuszit venni húsvétra a gyerekeknek

Bár egy húsvéti nyuszi aranyos és vonzó ajándék lehet gyerekeknek, fontos megfontolni néhány szempontot, mielőtt döntést hoznál, méghozzá ezeket!

2024-03-04

A juhászok is készülnek a húsvétra

Az európai piacon egyre erősödő kereslet tapasztalható, amit a korai húsvéttal egybeeső muszlim ramadán ünnep is tovább növel, ezért a juhászok is készülnek.

2024-01-12

Sokak örülni fognak: Újra megjelenik A kutya című újság

Ennek a hírnek minden bizonnyal sokan örülni fognak! Az Agrárminisztérium (AM) támogatásával januártól újra megjelenik nyomtatásban A kutya című újság.

2023-12-31

Autópálya-matrica árak 2024-ben: Holnaptól már érvényben!

2024-től az e-matrica árak emelkednek, és további útszakaszok válnak fizetőssé, ezért érdemes időben beszerezni a matricát, és tervezni az útvonalat az esetleges költségek miatt.

2023-12-31

Rothad a karácsonyi kaktusz gyökere - Mit kell tenni?

Ha a karácsonyi kaktusz gyökerei rothadnak, ne essen pánikba! Ez a cikk praktikus tippekkel és tanácsokkal szolgál, hogy visszaállítsa ezen ünnepi növények egészségét és szépségét.

2023-12-31

Látványos égi jelenséggel kezdődik az Új Év – Itt a Quadrantidák Meteorraj

Készüljünk fel a természet egyik leglenyűgözőbb show-jára, és merüljünk el az égi csillagok varázslatos világában! Látványosan indul az Új Év!

2024-02-13

Csirkék, tyúkok nagy kedvence ez a csodálatos virág – Ültess kerti sarkantyúkát!

A kerti sarkantyúka egy csodaszép növény, ami feldobaja a kerteket, na meg a csirkeólakat. Mutatjuk hogyan ültesd el, és etesd vele a csirkéket, tyúkokat.

2024-03-18

Sokan nem tudják: Ezek a tavaszi virágok mérgezőek a kutyákra

Kutyatartóként nagyon óvatosnak kell lennünk, mert elég egyetlen óvatlan pillanat, és meg is van a baj. Több olyan tavaszi virág van, ami mérgező a kutyákra.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

atom

az anyagnak kém. folyamattal tovább nem osztható része, fiz. eszközökkel ún. elemi... Tovább

talajkonzisztencia

különböző nedvességtartalomnál tapasztalható fiz. állapotváltozás. Vizsgálatakor 100 g... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok Állatorvos Állattenyésztés