Mindent elpusztít a szúnyogírtás! Mutatjuk, milyen veszélyei lehetnek - ismerd meg őket Te is

hirdetes

Ördögi kör – A szúnyogírtás többet árt, mint használ!

Szélesi Ferenc - Főkertész, GE.
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Nemcsak a szúnyogokkal, hanem mindennel végez az irtás!

Fizikai védekezés a szúnyogok ellen

Ezek a módszerek nem csökkentik a szúnyogállományt, tehát ugyanúgy ott lesznek mindenhol, ahogyan eddig, de a kellemetlen találkozást megszüntethetjük a segítségükkel. Érdemes erős szúnyoghálót felhelyezünk az ajtókra, illetve az ablakokra, használjunk este ultrahangos készülékeket, és érdemes kipróbálni a légáramláskeltést is. Érdemes megelőznünk a bajt, a szúnyogok állományát csökkenthetjük, ha megszüntetjük a pangó vizet kertünkben. Takarítsuk ki az ereszcsatornákat, a vízelvezető árkokat, gödröket, a házi állatok vizét cseréljük minden nap, és szüneteltessük az esővíz gyűjtését is. 

Biológiai védekezés a szúnyogok ellen

A nagy öregek mindig mindent jobban tudtak/tudnak, mint mi. Ők még odafigyeltek a környezetük jeleire, nemcsak a telefont nyomkodták egész nap…A régeik életmódbeli bölcsessége, a falusi települési és termelési viszonyok alkalmazkodtak és illeszkedtek az ökoszisztémába, segítették fajunk beilleszkedését a természeti rendszerekbe. A lakóházakat istállókkal vették körül, amik védőzónákat képeztek a legyek, illetve a szúnyogok ellen, így nem az embereket támadták a vérszívók.

hirdetes

Afrikában még ma is megfigyelhető ez a módszer, a kunyhók köré százas, vagy ezres szarvasmarha csordák karámjait építették, mert így folyamatosan gyérítették taposás által a trágyában fejlődő legyek állományát. A régi öregek kiegészítették a védőgyűrűt az eresz alatt költő fecskékkel, illetve a padlásokba beköltöző denevérekkel. Nekik ugyanis kedvenc táplálékuk a szúnyog. 

hirdetes

Mára megváltozott a helyzet, a mai emberek mindent pusztítanak, a fecskék fészkét egyszerűen leverik, a denevéreknek esélyt sem adnak a beköltözésre, ezek az állatcsoportok minden hazai faja védetté, veszélyeztetetté vált mára, az utóbbi 20 évben több mint a felére csökkent az állományuk, és ha így folytatjuk, teljesen el fognak tűnni. 

Ideje lenne, ha végre mindenki egy kicsit jobban odafigyelne az élővilágra, óvjuk meg közösen az állatállományt, eszméljetek rá végre, hogy szúnyogok, fecskék, és egyéb állatok nélkül összeomlana az egész ökoszisztéma, az pedig végzetes károkhoz vezetne! A fecskék védelméről korábbi cikkemben már beszéltem, olvassátok el ide kattintva, ha lemaradtatok volna róla! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-01-25

A vakond lett az év emlőse

A több mint 120 éve védett vakondot választotta 2023-ban az év emlősének a Vadonleső Program, amelyet az AM és a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. működtet.

2022-12-13

5 tipp: Így tartsd kis kedvencedet biztonságban, és nyugalomban Szilveszterkor

A tűzijáték, a hangos zene és a zajok miatt a szilveszter stresszes lehet kedvenced számára ez az éjszaka. Mutatunk néhány tippet, neked és kiskedvencednek!

2023-01-02

A legjobb madáreleségek: 7 dolog, amit adj a madaraknak télen

Szeretnél segíteni télen a madaraknak? De nem tudod,milyen eleséggel készülj a télre, miket tegyél az etetőbe? Mutatjuk a legjobb madáreleségeket a télre!

2022-11-17

Ehetnek a cicák felvágottat? Mennyire valók a csemegehúsok a macskáknak?

Ha tegyük fel, egy pulyka szendvicset eszel, egészen nagy esély van rá, hogy macskád kérni fog majd belőle. Adhatsz belőle neki, milyen felvágottat ehetnek?

2022-07-30

8 érdekesség a kutyákról: biztosan lesz olyan, amin Te is meglepődsz

Sokszor azt gondolhatjuk, annyira szeretjük négylábú kedvencünket, hogy mindent tudunk róla. De valóban így lenne? Nem is gondolnád, mennyi mindent értünk félre!

2022-08-20

5 igazán meglepő tény a csirkékről

Hogy a csirkéknek empátiájuk lenne és az alvási fázisaik még összetettebbek lennének, mint a miénk? Ezekről, és egyéb érdekességekről olvashatsz mostani cikkünkben!

2023-01-10

2023-ban a barkóscinege az év madara

A barkóscinegét választották a 2023-as év madarának az MME szavazásán, az év kétéltűje az alpesi gőte, a 2023-as év lepkéje pedig a fecskefarkú pillangó lett.

2023-01-13

Így hosszabbítsd meg kutyád életének aranyéveit

Ha idős a kutyusunk mindig félünk, mikor hagy itt bennünket: ezek az utolsó évek azonban ne félelemmel, hanem szeretettel és sok foglalkozással teljenek!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

84/2008. (VII. 3.) FVM rendelet

A Magyar Takarmánykódex kötelezõ elõírásairól szóló 44/2003. (IV. 26.) FVM rendelet... Tovább

etológia (szokástan, viselkedéstan)

az állatok viselkedésével foglalkozó tudományág. Célja, más tudományágak eredményeit... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok Állatorvos Állattenyésztés