Szobapáfrány - A szobapáfrány gondozása, a szobapáfrány nevelése

hirdetes

Hasznos tudnivalók a szobapáfrányok gondozásához!

Bohács Ádám - Kertépítő technikus,GE.
Szobapáfrány gondozása

A szobapáfrány szaporítása

A szobapáfrányokat általában szétválasztással, vagy indákkal szokás szaporítani. A szétválasztáshoz hagyd tovább száradni a talajt, mint két öntözés között. Ez a szobapáfrány gyökérzetét is kiszárítja egy kicsit. Ne félj, meglehetősen strapabíró növények. Vedd ki a szobapáfrányt a cserépből, vagy – ha a szabadban tartod – óvatosan ásd ki a talajból. Ez után fogj egy recés élű kést, és vágd ketté a gyökérzetét. A nagyobb gyökérzeteket akár négyfelé is vághatod, ha több páfrányt szeretnél.

Ültesd új cserepekbe a gyökérdarabokat, és tartsd alattuk nyirkosan a talajt, míg meg nem erősödnek (ne várd meg, hogy kiszáradjon, mint a kifejlett példányoknál). Az indás szaporításhoz meg kell várnod, míg a szobapáfrány indákat nem kezd növeszteni. Ezek az indák képesek gyökeret verni, és egy új páfránnyá fejlődni. Az indákat a szobapáfrány tövénél kell levágnod az „anyanövényről”, aztán elültetni őket egy új cserépbe.

hirdetes

A szobapáfrány átültetése

Akármelyik fent említett módszerrel is szaporítod páfrányaidat, ügyelj rá, hogy az újonnan ültetett példányok (indák vagy gyökérdarabok) steril, jó vízelvezetésű talajba kerüljenek, fertőtlenített cserepekben. Ezzel elkerülheted, hogy a kerti talajban leledző betegségek, kártevők, és gyommagok megnehezítsék a fejlődésüket, vagy egyszerűen elpusztítsák őket. A már megerősödött szobapáfrányokat nem igazán szükséges átültetni, hacsak nem szeretnéd kiültetni őket a kertbe, vagy nem szeretnéd, hogy nagyobbra nőjenek a házban (ehhez egy nagyobb cserépbe kell, hogy átkerüljenek).

hirdetes

A szobapáfrányok gyökerei idővel teljesen benövik majd a cserepet, amibe ültetted őket. Néhány évente érdemes felásni és a fent leírt módszerrel szétválasztani őket, nehogy túl zsúfolttá váljon gyökereiknek a cserép (persze csak akkor, ha nem szeretnéd egyre nagyobb és nagyobb cserépbe ültetni őket).

A szobapáfrány metszése

A szobapáfrányokat nem feltétlenül kell metszeni, de régebbi leveleket eltávolíthatod róluk a tövüknél, hogy helyükre új hajtások nőhessenek. Valójában tényleg csak az esetleges szépséghibáktól érdemes megszabadítani őket, hogy a szoba vagy kert mutatós díszei maradhassanak.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-05-09

Miért (és hogyan) védd meg kaktuszaidat az esőtől?

A kaktuszok száraz körülmények között érzik jól magukat, hiszen természetes élőhelyükön is ehhez szoktak hozzá. Hogyan védd meg a kaktuszokat az esőtől?

2022-04-11

A fák ág-boga

Te si sokat gondolkodtál már rajta, hogy a fák törzsén megejelnő nagy, labda-szerű dudorok mik lehetnek? Segítünk: ez a bog! Most azt is megtudhatod, mitől van!

2022-04-27

Az orchidea tökéletes ápolása- teljes szakértői útmutató

Ha te is szeretnél otthonodban gyönyörű orchideákat nevelni, akkor az alábbi szakértők által összeállított útmutatóban minden fontos tudnivalót megtalálsz ehhez!

2018-06-18

Korszerű vetéstechnológia repcében

Mostani cikkünkben a korszerű vetéstechnológiáról fogunk beszélni, mégpedig repcében. Olvasd el szakértőink remek írását, és tudj meg mindent te is a korszerű vetéstechnológiáról reppcében

2022-05-03

Tippek az orgona metszéséhez

Szépségének megőrzése érdekében az orgonát ritkítani és nyírni kell. Bemutatjuk, hogy mire kell figyelni az idős és a fiatal bokroknál egyaránt! Ezek a tippjeink

2017-01-18

Ez a gyümölcs tökéletesen helyettesíti a húst!

2022 sztárgyümölcse lesz, ami telis tele van értékes anyagokkal, ezáltal könnyedén fogja helyettesíteni a húst, ismerjétek meg ti is közelebbről most!

2017-01-09

A babér gondozása, nevelése

A babér egy nagyon sokoldalú dísznövény, igazán csodálatossá teszi, hogy szoliterként, sövényként is megállja a helyét, de szinte mindenhol jól mutat!

További cikkek ebben a témában


vérnyomás

A ->vér által a vérerek (->érrendszer) falára gyakorolt hidrosztatikus nyomás. A vér... Tovább

defektus

állandó jellegű kóros alaki eltérés, amely gyakran -> fejlődési rendellenességből... Tovább

Tovább a lexikonra
Nemesítés, biotechnológia Növénytermesztés Növényvédelem NVT, mezõgazdasági támogatások