notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Hogyan kell tartani egy birkát? Milyen tápláléko


Online tanácsadás

Hirdetés

Kérdés:


Kérdést felvető neve: Agrár Oldal admin


Hogyan kell tartani egy birkát?
Milyen táplálékot kaphat?
Mekkora kifutóra és boxra van szüksége?
Válaszát köszönöm előre.
L.Anna



Válasz:


Tisztelt Anna! Első kérdésére (Hogyan kell tartani egy birkát?) nem tudok kielégítő választ adni, mert túl sok mindent kellene leírni. Kérem szerezzen be egy jó szakkönyvet, amelyre lehetőséget ad a mezőgazdasági kiállítás Bábolnán (2006. szeptember 14-17. csütörtöktől vasárnapig). Amennyiben mélyebben érdekli a takarmányozás, javaslom az alábbi könyvet: • Schmidt János (szerk): Gazdasági állataink takarmányozása. Mezőgazda Kiadó. 1995. A tartás és takarmányozás kisüzemi kérdéseiről számos könyv szól. Ajánlom a ‚Hasznos füzetek’ sorozatot. Amennyiben tájékozódni szeretne egyéb könyvekről, úgy talál egy részletes szakkönyvlistát az alábbi internetportálon: www.olwass.hu. Ha telefonon vagy e-mailben szeretne egyes kiadványok felől érdeklődni, úgy ajánlom a 06/30 515-2983 telefonszámon, vagy az mkalaszi@gak.hu címen Kalászi Miklós agrármérnök kollégát. Továbbá javaslom, keressen fel hosszabb ideje gyakorló és/vagy szakirányú végzettséggel rendelkező juhászt, mielőtt hozzákezdene a témához. Második kérdésére (Milyen táplálékot kaphat?) könnyebben tudok válaszolni. Lassan vége a vegetációs szezonnak. A legeltetési idény vége Szent Mihály napja, szeptember 29. Ezért már a télre kell készülni. Télen tartósított takarmányokat etetünk. • abrakot:  energiahordozók: árpa, búza, zab, tritikálé, esetleg kukorica;  fehérjehordozók: borsó, napraforgó: extrahált vagy hidegen préselt formában, továbbá  ocsú és egyéb tisztítási vagy malomipari melléktermékek • szénát (lucerna-, zabosbükköny vagy rétiszéna), • szalmát (szereti a borsószalmát), esetleg • erjesztett takarmányt (kukoricaszilázst, szenázst). Az olcsó melléktermékekkel javaslom, vigyázzon, mert változó a minőségük és az előforduló szennyező anyagok mellett könnyen avasodnak, penészednek. Kérdés, hogy Ön milyen célból tartja ezeket az állatokat és hány állata van/lesz. Az előbb említett takarmányokat eltérő összetételben kell etetni, attól függően, hogy szoptató anyajuh, vemhes anyajuh, kis-, közepes- vagy nagyrámájú (testű) választott jerke vagy kosbárány, jerketoklyó vagy kostoklyó, esetleg vemhes jerketoklyó, pecsenyebárány vagy tenyészkos az állatunk. Több állat esetében célszerű elkülöníteni ezeket a csoportokat. Így lenne szakszerű, de kisüzemben ez nehezen megoldható. Összetételtől függően télen 30 dkg és 80 dkg/nap/állat közé tehető az átlagos abrakfogyasztás. Egy vemhes anyajuh és egy pecsenyebárány átlagos abrakadagja 30-40 dkg/nap/állat, míg a szoptató anyajuh napi adagja 80 dkg/nap/állat (szintén összetételtől függően). A tenyészkos napi adagja 40 dkg, fedeztetési idényben azonban akár 1 kg/nap/kos is lehet a szükséglete. Amennyiben még legeltetünk és a legelő minősége megfelelő, úgy széna és szalma adható, de nem szükséges. Télen viszont a bárány szénafogyasztása kb. 30 dkg/nap/állat, a vemhes anyajuh megeszik napi 2 kg szénát és/vagy szalmát, a szoptató anyajuh adagja lehet 2,5 kg széna vagy 2 kg széna és 2-3 kg kukoricaszilázs. Az erjesztett tömegtakarmányok nedvességtartalmuk révén segítik a bendőműködést. Gyakoribb hibák: • A sovány állat ugyanolyan hiba, mint a túletetett, elhizlalt állat. Az ún. túlkondíció rontja a vemhesülést, lábproblémákat, nehéz ellést okozhat és károsodhat a máj is. Mozgásszegény környezetben, télen erre vigyázni kell. • Az abrak túlzott mennyiségű etetése a bendő elsavanyodását és tejsavmérgezést okoz, ezért gondosan kell ellenőrizni az abraketetést, valamint (ha közelben van) a gabonatárolót. • A kérődzőknek szükségük van a szerkezettel bíró rostra, ezért feltétlenül szükséges széna vagy szalma etetése télen, amikor nincs más rostforrás. Szerkezettel bíró, ún. struktúrrost hiányában leáll a kérődzés és a bendőműködés, az állat elpusztul. • A szalma csak akkor etethető, ha nem penészes vagy dohos! • A penészes takarmány (a benne lévő penészgombák által termelt gombatoxinok miatt) vetélést és egyéb más súlyos betegséget okoz! • A (lassan már nem aktuális) zöldtakarmányok esetében is vannak veszélyforrások! Golyvát okozhat a káposzta, a repce, tejsavmérgezést a takarmány- és cukorrrépa, idegrendszeri károsodást a csillagfürt, belső és felületi bevérzéseket a somkóró, habos-erjedéses felfúvódást a lucerna, amit ezért csak fonnyasztás után szabad etetni (szénaként etetve már nincs veszély). Ezekről tájékozódjon szakkönyvekből. Harmadik kérdésére (Mekkora kifutóra és boxra van szüksége?) a választ a közép- és nagyüzemi adatokkal tudom csak megválaszolni. Ezekből kiindulva eldöntheti, hogy saját ’háza táján’, mi lesz a megoldás. A juhok elhelyezését közép- és nagyüzemben az ivar, az életkor, a vemhesség és a hasznosítás szerint eltérő szükséglet határozza meg. Ideális esetben az alábbi csoportok kialakítása történik meg. Ezen csoportok vagy eltérő bánásmódot vagy eltérő összetételű takarmányt igényelnek: 1. Ellető-fogadtató (6 nap + 1 nap szervíz): itt ellenek egyedi elhelyezésben a vemhes anyjuhok. A munkaritmus általában 1 hetes. 1 hét után kerülnek át másik helyre az anyák a bárányokkal. 2. Szoptató anyajuh csoport: ha 42 napos választással számolunk, akkor a fogadtatóban eltöltött hét után még 5 hetet van együtt a bárány az anyjával választásig. A csoport úgy kerüljön elhelyezésre, hogy mellette legyen egy-egy bárányóvoda, ahova csak a bárányok tudnak bemenni. 3. Hízlalda: a hízlalás kb. 60 nap, 8 hét. Hogy a testsúlykülönbség, rangsor ne okozzon csökkent takarmányfelvételt és kiegyenlítetlen állományt, csak az azonos héten született bárányokat tartsuk egy csoportban. Ha a tenyészjerke bárányokat (a jerkebárányok 50%-a) külön tartjuk, úgy ezeknek külön 1 csoportot kell kialakítani. 4. Tenyészjerke csoport: a tenyészjerke bárányok átkerülnek a tenyészjerke csoportba, és itt vannak az első sikeres termékenyítésig (kb. 18 hónap). 5. Üres csoport anyák csoportja 6. Korai vemhes csoport: egy csoportban vannak az üres anyák, míg a másik csoportban vannak a korai vemhes anyák. A vemhes anyajuhok esetében a vemhesség 5 hónapjában takarmányt kell váltani 7. Tenyészkos: csoportos elhelyezés. Férőhelyigény közép- és nagyüzemi, intenzív körülmények között: 1,5 m2/1 anya + 1 bárány; 0,5 m2/bárány; 0,5-1 m2/1 jerke; 1 m2/vemhesanya; 1,5 m2/1 kos Gyakorló szakemberrel történő személyes beszélgetés és az állományának, valamint a napi gyakorlatnak a ’tanulmányozása’ nélkül, javaslom, ne kezdjen bele! Az állatok és az Ön számára is veszélyes lehet. Tisztelettel Dr. Orosz Szilvia Egyetemi docens

Hirdetés

címkék:
Kapcsolódó cikkek
Készítsünk tökéletes főtt kukoricát!

Így készíthetsz te is tökéletes főtt kukoricát!

Lassan itt a nyár, végre ismét jön a főtt kukorica szezonja, a legtöbb ember erre vár egész évben. A most következő cikkben elmondjuk nektek, hogyan készíthetitek el a...

Vermelés tudnivalók

Őseink bevált módszerei – A földalatti tartósítás

A modern technológia vívmányainak köszönhetően élelmiszereink akár hetekig is fogyaszthatók maradhatnak, miután megvásároltuk őket az üzletekből. Ezt különféle...

Gyapjaslepke megjelenése

Megjelent a gyapjaslepke, így védekezz ellene!

Idén is számítani kell a gyapjaslepkék tömeges megjelenésére. Ezek a rovarok bármilyen gyümölcsfát és növényt képesek megrongálni a rágásukkal, éppen ezért érdemes...

Ismerjétek meg 2019 legszebb gazdászlányát

Okos és szorgalmas 2019 legszebb gazdászlánya – Interjú Hegyesi Katalinnal

Idén negyedik alkalommal került megrendezésre a Gazdász Szépe, amit Hegyesi Katalin nyert meg. Készítettünk egy interjút a 22 éves lánnyal, akinek a személyében egy nagyon...

Az őszibarack bemutatása

A legkedveltebb magyar gyümölcs – Az őszibarack (Termesztési kisokos)

Egy harapás barack egy harapás nyárnak felel meg, és a nyár mindig az ember saját kertjéből a legízletesebb. Bizonyára felesleges lenne hosszasan ecsetelni, hogy miért érdemes...

Tudj meg mindent a majoránna termesztéséről

Egy fűszernövény, ami nem hiányozhat a kertedből – A majoránna termesztése

Mégis melyik zöldségeskertből hiányozhatna a majoránna (Origanum majorana)? Ez a méltán közkedvelt fűszernövény nem csak konyhádat, hanem kertedet is illatosabbá teheti,...

Salsa kert létrehozása

Így állítsd össze a tökéletes salsa kertet magadnak (szósz recepttel)

Vannak azok az emberek, akiknek a salsáról egy tánc jut az eszükbe, és vannak azok, akiknek egy szósz. Ha az utóbbi táborba tartozol, akkor ez az útmutató neked szól. A salsa egy...

Bírság jár a parlagfűmentesítés elmulasztásáért

Parlagfű irtása – Akár 5 millió forint is lehet a bírság!

Idén is elérkezett a parlagfűszezon, éppen ezért hívjuk fel ismételten mindenki figyelmét arra, hogy védekeznünk kell ezen növények ellen, és nemcsak azért mert...

Betakarítási kisokos mindenkinek

Mikor és hogy végezzük a betakarítást? – Szüretelési kisokos mindenkinek

Amikor a növénytermesztésről beszélünk, sokan csak az ültetési és gondozási fázisra gondolnak, pedig azt, hogy mikor (és hogyan) szüreteli le az ember munkája gyümölcsét...

Saját kezűleg készíthetünk paradicsomszószt

Így készül a tökéletes házi paradicsomszósz – RECEPT!

A paradicsomszósz egy sokoldalú hozzávaló, ami egyetlen olasz ízeket kedvelő házigazda konyhájából sem hiányozhat. Ha vannak saját, házi termesztésű paradicsomaid (vagy...

Így használhatod fel a műanyag kannákat

16 dolog, amire felhasználhatsz egy műanyag kannát

Habár a műanyag kannák haszna egyértelmű egy gazda, vagy otthontulajdonos számára, némi kreativitással elképesztően sokat ki lehet hozni ezekből az egyszerű, de nagyszerű...

Most mindent elmondunk a paradicsom trágyázásáról

Mivel és hogyan trágyázd paradicsomaidat

Most kell a legjobban odafigyelnünk a paradicsom tápanyagutánpótlására, mert ha nem tesszük meg, akkor nem is várhatunk nagy termést. Mostani cikkemben elmondok mindent a paradicsom...