Penészes ételek elfogyasztása - lehet belőle baj?

hirdetes

Penészes ételt ettem, lehet tőle bajom? Most mindenre választ kapsz!

Szélesi Ferenc - Főkertész, NA
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Penészes étel fogyasztása

A penészes ételekről

Legtöbbször azt lehet hallani, hogy a kenyereken illetve a sajtokon megjelenő penész nem okoz problémát (ezt laikus emberek állítják), ezekben az esetekben elég, ha levágják a penészes részt, a többit nyugodtan el lehet fogyasztani, mivel nincs egészségkárosító hatása. Az igazság viszont az, hogy a penész nemcsak az élelmiszerek felületén jelenik meg, hanem az étel mélyebb rétegeibe is beássa magát, hála gyökereinek, és ez bizony akkor is így van, ha szabad szemmel nem látjuk! 

A penészes étel elfogyasztása nagyon kellemetlen következményekkel járhat, mivel a penész olyan káros, mycotoxinnak nevezett anyagot termek, amely szervezetünkbe kerülve hányást, allergiás reakciókat, és légzési nehézségeket okozhat. A penész rendkívüli módon fokozza az asztmás tüneteket, és még bőrpanaszokat is okozhat.

hirdetes

Ha még ez sem győzött meg, hozzáteszem gyorsan, hogy a mycotoxinok egy típusáról már bebizonyosodott, hogy rákkeltő hatása van, különösen a nem megfelelő módon tárolt őrölt magvakon megjelenő penész méreganyaga, az aflatoxin.

Sajnos sok esetben nem látjuk szabad szemmel a penészt, viszont nem érdemes megszagolnunk a romlottnak gyanított ételeket, mivel ezzel a láthatatlan spórákat belélegezhetjük, ami szintén káros. Ha nem látunk penészre utaló nyomokat, de mégis gyanús az étel külseje (például nyálkás a felülete), ne habozzunk, dobjuk ki inkább!

hirdetes

A legkeményebb sajtok jelentik csak a kivételeket, például a parmezánról vagy a chedarról levághatjuk a penészes részeket, ugyanis ezeknek a belsejében nem képesek behatolni a gombák. Érdemes legalább egy kisujjnyi vastagon eltávolítani a fertőzött részt, lekaparni viszont meg se próbáljuk, mert így csak szétszúrjuk a spórákat! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2024-03-27

Így szaporíthatod a leandert akár egyetlen ágról is

Tudtad, hogy a csodaszép mediterrán eredetű leandert egyetlen kis ágacska segítségével is könnyedén szaporíthatod? Részletes útmutatóhoz kattints!

2024-03-26

Tavaszi tuja mosás: 5 fontos lépés a betegségek elkerüléséhez

Fedezze fel az 5 legfontosabb lépést a tuják tavaszi ápolásához: így óvhatja meg növényeit a kártevőktől és betegségektől! Így egész évben egészségesek maradnak.

2024-03-26

Honnan tudhatom, ha elfagyott a gyümölcsfám?

A jelenlegi tavaszi időjárás sajnos még hajnalban és este tartogat fagyokat, így a gyümölcsfáink könnyen elfagyhatnak, érdemes tudni, hogyan lehet megállapítani!

2024-03-19

Vetés áprilisban: ezt az 5 zöldséget elültetheted áprilisban

Ne maradj le a tavaszi frissességéről! Ismerj meg 5 könnyen termeszthető zöldséget, amelyeket áprilisban vethetsz kezdő kertészként is. Tippek, tanácsok vetéshez.

2024-03-25

Közösségi összefogással újul meg a Budai Arborétum

Az egykori Kertészeti Egyetem gyűjteményes kertjében megkezdődött a felújítási program, a MATE budai kampuszának otthont adó arborétum megtisztítása céljából.

2024-03-26

Ezzel a trükkel a levendulád jobban fog illatozni, mint valaha

Ha azt szeretnéd, hogy idén szebb és illatosabb legyen a levendulád, mint eddig bármikor, akkor ezt a tippet neked is érdemes követned, amit a kertészünk ajánl!

2024-03-26

A tavasz dalnoka: 5 érdekes tény a barátposzátáról

Fedezd fel az 5 legérdekesebb tényt a barátposzáta madárról: történelmi hátterük, táplálkozási szokásaik, társas viselkedésük, hosszú vándorlásaik történetével!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

Csávázó Cruiser 70 WS

Por alakú rovarölő csávázószer.Hatóanyag: 700 g/kg tiametoxamFelhasználható: a cukorrépa... Tovább

kemolitotróf szervezetek

azok az alacsonyabb rendű, főleg a mikroorganizmusok csoportjába tartozó élőlények, amelyek a... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Házi kert