Ez a sikeres gazdálkodás titka

Tippek az otthoni gazdálkodás beindításához

Szélesi Ferenc - Főkertész
Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Szeretnél saját gazdálkodást? Megmutatom, mit kell tenned érte!

4. Készíts gilisztafarmot

Szeretnél pazarlás nélkül megszabadulni konyhai maradékaidtól, de nincs időd vagy lehetőséged egy tyúkól fenntartására? Készíts gilisztafarmot! A gilisztakomposzt rettenetesen egyszerűen elkészíthető, ráadásul alig igényel némi karbantartást és akár házon belül is megtermelheted. A giliszták emésztőrendszerében élő mikrobák tápanyagokban gazdag egészséges trágyává alakítják át a konyhai hulladékot, amit ráadásul a növények sokkal egyszerűbben képesek feldolgozni, mint a hagyományos trágyákat.

 

5. Szerezz tejtermelő kecskéket

Nem, a haszonállattartás nem feltétlenül igényel több hektárnyi zöld legelőt, különösen akkor nem, ha az ember kecskéket szeretne tartani otthon. Egy kisebb kecskenyáj páratlanul hasznos lehet házi gazdálkodásod számára – a gyomlegelés, a trágyatermelés és az organikus tej csupán néhány a megannyi előny közül. Érdemes legalább két példánnyal nekilátni a kecsketartásnak, már csak azért is, hogy ne érezzék magukat egyedül a jószágok. Tartsd észben, hogy jóval magasabb kerítésre lesz szükséged, mint gondolnád, a kecskék ugyanis meglepően jól értenek a látványos meneküléshez! És hogy miért érdemes mindenképpen kecskét tartani? Korábbi cikkünkben ezt is kifejtettük nektek, kattintsatok ide, ha lemaradtatok volna! 

Hirdetés

 

6. Szárítsd kötélen (vagy fregolin) ruháidat

A megújuló gazdálkodás nem csak az élelmiszertermelésről és az állattartásról szól. Az egész elv lényege, hogy minél kevesebb erőforrást használj fel, és ezzel minél kevesebbet követelj meg a természettől. A ruhák természetes szárítása remek példa erre. Egy ruhaszárító kötélen ugyan úgy megszáradnak a ruhák, mint egy centrifugában, mégis lényegesen kevesebbe kerül és nem igényel túl sok helyet sem. A levegőn szárított ruhák továbbá természetes illatot vehetnek fel, az időjárástól függően pedig meglehetősen gyorsan meg is tudnak száradni. Egy ruhaszárító fregoli tökéletes az olyan otthonokba, ahol nem opció egy szárítókötél kifeszítése, vagy ahol a kinti levegő nem alkalmas a ruhák szabadtéri szárítására.

Hirdetés

 

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés

Még több cikk

2019-04-24

Így védd meg kertedet fóliaalagutakkal

A fóliaalagút egy nagyon szuper módszer, ami sajnos nem terjedt még el annyira, amennyire kellene. Most elmondom, miért kellene nektek is kipróbálnotok minél hamarabb!

2019-04-19

10 dolog, amire minden kosárkertnek szüksége van az egészséges, dús terméshez

Minden, amit tudni érdemes a kosárkertekről, cikkünkben elmondom, hogyan termeszthettek növényeket a kosárkertben, de az is kiderül, milyen növények alkalmasak erre!

2019-04-19

Termelj akár egy város közepén is oszlopos gyümölcsfákkal

Kis hely is elegendő ahhoz, hogy sikeresen termesszünk gyümölcsöket, mostani cikkemben az oszlopos gyümölcsfákat mutatom be nektek, amik nevelésével mindenképp meg kell próbálkoznotok!

2019-04-12

Miért szokás lemeszelni a fák törzsét?

A fatörzsek meszelését már régebben is ajánlották a szakkönyvek, mostanra sajnos erről sokan elfeledkeznek. Mostani cikkemben elmondom, mikor, hogyan és miért kell meszelni a fák törzsét!

2019-04-23

Természetes megoldás – Vakond ellen ültess vakondfüvet!

A vakondfű egy természetes megoldás a vakondok távoltartásához, mostani cikkemben mindent elmondok nektek a vakondfű alkalmazásáról, érdemes megismerkednetek vele közelebbről!

2019-04-11

12 rendkívül tápláló élelmiszer, amiket otthon is megtermelhetsz magadnak

Kertünkben rengeteg olyan élelmiszert termeszthetünk, amik rendkívül táplálók, mostani cikkemben 12 ilyen szuper növényt mutatok be nektek, termesszétek bátran mindegyiket!

2019-04-16

Itasd te is a méheket, de ne cukros vízzel! – Így készíts méhitatót!

A cukros víz hihetetlenül ártalmas a méhekre nézve, mégis nagyon sokan ezt alkalmazzák. Mostani cikkemben elmondom, mivel segíthetsz a méheken, ha a szükség úgy akarja!

2019-04-05

9 dolog, amikről mindenki tévesen hiszi, hogy nem lehet komposztálni!

Mostani cikkemben kilenc olyan dolgot mutatok be nektek, amikről tévesen azt gondolják sokan, hogy nem lehet komposztálni. A komposztálás nagyon jó dolog, vágjatok bele minél hamarabb!

További cikkek ebben a témában
Hirdetés
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
446 971
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
2 863 789
Közösség

orrfolyás

az orr- és melléküregei (—>szaglószerv), a légzacskó, a torok, a gége, valamint a... Tovább

ivartalanítás

az ivarmirigyek műtéti eltávolítása (hímeknél a herélés, nőstényeknél a miskárolás).... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 232

Átlagos értékelés: 4.7

Gazdaság Házi kert Kertészet Környezetgazdálkodás Mezőgazdaság Növénytermesztés