notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Örökzöldek betegségei – Nézzük, hogyan védekezhetünk ellenük!

Hirdetés

Örökzöldek betegségei és az ellenük való védekezési módok

Bohács Ádám - Kertépítő technikus

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Örökzöldek leggyakoribb betegségei

Örökzöldek betegségei - Ágelhalás

Örökzöldek hajtáselhalását, ág pusztulását egy másik gombás betegség okozza. A hajtáscsúcs és az egyéves ág sárgul. Az egészséges és a beteg rész élesen elválik. A fertőzés ősszel következik be, de csak februárban–márciusban válik láthatóvá a növényeken. A kórokozó a sebzéseken keresztül jut be a növénybe, rovarkártétellel esetleg mechanikai sebzéseken keresztül (célszerű ilyenkor a metszőollót illetve az ágvágót menet közben fertőtleníteni). A kórokozónak a magnézium-, és a mangánhiány is kedvez, ezért célszerű összetett és komplex műtrágyát használni.

 

Az örökzöldek betegségei – Az örökzöldek rovarkártevői

Tujafúró aranymoly (Tujaaknázó moly) –  A hajtáscsúcs sárgul, barnul és lehullik, pikkelylevelekben parányi hernyók aknáznak. A lepkék rajzása után (nyár eleje, közepe) lerakják tojásaikat, az augusztusban kikelő lárvák pedig befúrják magukat a levélbe. Ha a csúcshajtásokat megvizsgáljuk áteső fényben, és ha áttetsző, akkor meg lehet találnia a lárvát és az ürüléket is. A lepke rossz repülő, ritkán hagyja el azt a növényt, amelyen kifejlődött. A fertőzött részeket azonnal vágjuk le, égessük el.

Hirdetés

 

Pajzstetvek – Kártétele nyomán a hajtások gyengülnek, torzulnak, és végül elhalnak. Nagyon nehéz védekezni ellenük, mert a pajzsuk alá vannak húzódva, és annak védelmében szívogatják a növényt. Tavasszal addig tudunk védekezni ellenük kémiailag, míg az áttelelő lárvák pajzsa ki nem alakul, vagy a nyári rajzás idején.

Hirdetés

 

Takácsatka – Takácsatka kozta fertőzésekkel csak nyáron, száraz melegben találkozhatunk. A levélfonákon pókhálószerű szövedékben él. A leveleken szívogatásuktól fehéres-sárgás pontok láthatók. 

 

Örökzöldek betegségei - Javasolt szerek a védekezésre

  • Szabad forgalmú szerek:  Bordói lé nano, Bordói lé nano+S(lemosás), Sanmite (atka), Dithane M45 (gomba)
  • Engedélyhez kötöttek (II.kat.): Antracol, Cercobin, Ortus. Remélem, hogy tudtam segíteni nektek az örökzöldek betegségeink megismerésében, védekezzetek eredményesen ellenük! 
Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés

Még több cikk

2019-12-05

Többé nem álom – Így alakítsd ki a saját mediterrán kertedet!

Mediterrán kert létrehozása – Bármennyire is hihetetlen, te magad is létrehozhatsz egy szuper mediterrán kertet, mostani cikkemben mindent elmondok a mediterrán kertről!

2019-11-27

A szőlő teleltetése, a szőlő téli védelme

A szőlőtőkéknek is szükségük van téli védelemre, éppen ezért hoztam el nektek ezt a remek írást, most mindent megtudhattok a szőlő teleltetéséről!

2019-11-19

Te is termesztheted a jövő szupernövényét, a kiwanot!

A kiwano nem véletlenül a jövő egyik legfontosabb szupernövénye, mostani cikkemben mindent elmondok nektek a kiwano-ról, tartsatok velem, megéri!

2019-12-06

Szakértői tippek a növények téli takarásához!

A növényeknek nagy szükségük van a téli védelemre, sokan mégsem tudják, hogy mit kell tenni akkor, ha közeleg a tél. Nézzük a téli növénytakarás fontos lépéseit!

2019-11-18

Itt a világ első növényeknek szóló mesekönyve!

Szobanövényeknek szóló mesekönyv jelent meg, amit egyelőre csak angol nyelven lehet elérni, de csak idő kérdése, hogy mikor jelenik meg magyarul!

2019-11-29

Szépek és hasznosak – 19 légtisztító szobanövény

Mostani cikkemben egész pontosan 19 szobanövényt mutatok be nektek, amik nemcsak szépek, hanem nagyon hasznosak is, ismerjétek meg a legjobb levegőtisztító növényeket!

2019-12-13

Kiaknázatlan kincs - Termesszünk jamszgyökeret!

Cikkünkben mindent elmondunk nektek a jamsz termesztéséről, a jamszgyökér jótékony hatásairól, a jamszgyökér gondozásáról. Ismerkedjetek meg ti is a jamszgyökérrel!

2019-12-04

Egy gyümölcs, ami maga az ízletesség – A csirimojó bemutatása

A csirimojó egy nagyon ritka, de annál ízletesebb gyümölcs, amit egyszer az életben mindenkinek meg kell kóstolni. Mostani cikkemben mindent elmondok a csirimojóról.

További cikkek ebben a témában
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
349 245
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
7 592 366
Közösség

12/2007. (II. 28.) FVM rendelet

a növényegészségügyi feladatok végrehajtásának részletes szabályairól szóló 7/2001. (I.... Tovább

83/2008. (VI. 30.) FVM rendelet

Az Európai Mezõgazdasági Vidékfejlesztési Alapból nyújtandó vidékfejlesztési... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 2

Átlagos értékelés: 5.0

Növénytermesztés Növényvédelem