notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Örökzöldek betegségei – Nézzük, hogyan védekezhetünk ellenük!

Kiszállító és termelő kereső
hirdetes

Örökzöldek betegségei és az ellenük való védekezési módok

Bohács Ádám - Kertépítő technikus
Örökzöldek leggyakoribb betegségei

Örökzöldek betegségei - Ágelhalás

Örökzöldek hajtáselhalását, ág pusztulását egy másik gombás betegség okozza. A hajtáscsúcs és az egyéves ág sárgul. Az egészséges és a beteg rész élesen elválik. A fertőzés ősszel következik be, de csak februárban–márciusban válik láthatóvá a növényeken. A kórokozó a sebzéseken keresztül jut be a növénybe, rovarkártétellel esetleg mechanikai sebzéseken keresztül (célszerű ilyenkor a metszőollót illetve az ágvágót menet közben fertőtleníteni). A kórokozónak a magnézium-, és a mangánhiány is kedvez, ezért célszerű összetett és komplex műtrágyát használni.

Az örökzöldek betegségei – Az örökzöldek rovarkártevői

Tujafúró aranymoly (Tujaaknázó moly) –  A hajtáscsúcs sárgul, barnul és lehullik, pikkelylevelekben parányi hernyók aknáznak. A lepkék rajzása után (nyár eleje, közepe) lerakják tojásaikat, az augusztusban kikelő lárvák pedig befúrják magukat a levélbe. Ha a csúcshajtásokat megvizsgáljuk áteső fényben, és ha áttetsző, akkor meg lehet találnia a lárvát és az ürüléket is. A lepke rossz repülő, ritkán hagyja el azt a növényt, amelyen kifejlődött. A fertőzött részeket azonnal vágjuk le, égessük el.

hirdetes

Pajzstetvek – Kártétele nyomán a hajtások gyengülnek, torzulnak, és végül elhalnak. Nagyon nehéz védekezni ellenük, mert a pajzsuk alá vannak húzódva, és annak védelmében szívogatják a növényt. Tavasszal addig tudunk védekezni ellenük kémiailag, míg az áttelelő lárvák pajzsa ki nem alakul, vagy a nyári rajzás idején.

hirdetes

Takácsatka – Takácsatka kozta fertőzésekkel csak nyáron, száraz melegben találkozhatunk. A levélfonákon pókhálószerű szövedékben él. A leveleken szívogatásuktól fehéres-sárgás pontok láthatók. 

Örökzöldek betegségei - Javasolt szerek a védekezésre

  • Szabad forgalmú szerek:  Bordói lé nano, Bordói lé nano+S(lemosás), Sanmite (atka), Dithane M45 (gomba)
  • Engedélyhez kötöttek (II.kat.): Antracol, Cercobin, Ortus. Remélem, hogy tudtam segíteni nektek az örökzöldek betegségeink megismerésében, védekezzetek eredményesen ellenük! 
hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2020-07-07

Vegyszermentes kertészkedés – 5 organikus tipp a teljesen vegyszermentes kertért!

Vegyszermentés kertészkedés, tippek a teljesen vegyszermentes kertészkedésért, mostani cikkemben mindent elmondok nektek a vegyszermentes kertészkedésről.

2020-06-10

Levéltetvek elleni szerek – Melyik mire jó és hogyan alkalmazzuk?

Levéltetvek elleni szerek bemutatása, melyik levéltetű elleni szer mire való, hogyan alkalmazzuk a levéltetű elleni szereket? Most mindent elmondunk a levéltetvek elleni szerekről.

2020-06-09

Hogyan lehet hatalmas, különleges illatú bazsalikombokrod? Szakértőnk titkai segítenek!

Legyen neked is hatalmas, és különleges illatú bazsalikombokrod! Szakértőnk olyan tippeket oszt most meg, amik segítenek abban, hogy a bazsalikombokrod akkora legyen, mint még soha!

2020-05-29

Hőhullámok a kertben – így védd növényeidet a nyári melegben!

A nyári melegben fokozottan oda kell figyelnünk a növényeinkre, éppen ezért mostani cikkemben mindent elmondok nektek a növények nyári védelméről.

2020-06-13

Filléres csodaszer – Készítsünk kalciumos levéltrágyát házilag!

Saját kezűleg készíthetünk, fillérekből kalciumos levéltrágyát, most elmondjuk nektek, hogyan és miért érdemes mindenkinek kalciumos levéltrágyát készítenie!

2020-06-13

Mar, mint a mustár – Termesszünk sikeresen wasabit!

A wasabi termeszthető a magyarországi kertekben is, mostani cikkemben mindent elmondok nektek a wasabi termesztéséről. Tegyetek meg mindent a sikeres wasabi termesztésért!

2020-07-03

Cserépben is termeszthető padlizsán – Tippek/trükkök mindenkinek!

Padlizsán termesztése cserépben, cserépben is termeszthetünk padlizsánt, nézzük, hogyan lehet padlizsánt termeszteni cserépben, próbáljátok ki ti is ezt a szuper módszert!

2020-07-03

Pekándió sikeres termesztése

Pekándió sikeres termesztése, mostani cikkemben mindent elmondok nektek a pekándió sikeres termesztéséről, próbálkozzatok meg sikeresen a pekándió termesztésével!

További cikkek ebben a témában
hirdetes
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
145 086
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2020. JANUÁR 1. ÓTA:
5 462 545

Békés Megyei Földhivatal

Földhivatal Földhivatal Cím: Békéscsaba József Attila u. 2-4. 5600 Magyarország Tovább

Egri Körzeti Földhivatal

Földhivatal Körzeti Földhivatal Cím: Eger Barkóczy u. 7. 3300 Magyarország Tovább

Tovább a lexikonra
Növénytermesztés Növényvédelem