Nyílt légterű irodák: előnyök, hátrányok és döntést befolyásoló tényezők

hirdetes

Nyílt légterű irodák, vagy zárt ajtók mögött végzett munka? Előnyök és hátrányok, amelyeket érdemes mérlegelni

A cégvezetők egyik legfontosabb feladata, hogy a megfelelő munkahelyi környezetet megteremtsék alkalmazottjaik számára. Sajnos azonban sok esetben mások az elvárások, más számít kényelmesnek és „alkalmasnak” a munkatársak számára, mint amit a vezetők hisznek… Vajon a nyílt légterű irodák tényleg annyira hatékonyak lennének? Nézzük az előnyöket és hátrányokat! 

nyílt légterű irodák

A nyílt légterű irodák az elmúlt években nagy fénykorukat élték

A nagyméretű, egy légtérben történő munkavégzés nem újkeletű dolog, de kétség sem férhet hozzá hogy az elmúlt néhány évben új erőre kapott népszerűsége. Míg anno, több mint 50 évvel ezelőtt az egyenlőséget szimbolizálta, mára praktikusabb indokokkal került több nagyvállalatnál bevezetésre ez az irodatípus, amely azonban – megannyi hátrányának köszönhetően – ma már leáldozóban van. De miért is próbálják egyre többen elszeparálni a kollégákat? Mutatjuk az előnyöket és hátrányokat! 

A nyílt légterű irodák előnyei és hátrányai

A kommunikáció, a csapatmunka, a lojalitás és a nyitott ajtók elve egyre jobban érvényesül a mai modern társadalomban, ha munkavégzésről van szó. Ezeket a nyitott irodákkal igyekeztek elősegíteni a nagyvállalatok, azonban csak részsikereket értek el. 
A nyitott irodák előnyei között tudhatjuk, hogy az ilyen jellegű munkahelyen valóban rugalmasabban áramolnak az információk, növelheti a csapat összetartó erejét és megkönnyíti, hogy barátságok köttessenek köztük, ami hosszú távon kívánatos és előnyös a vállalat szempontjából is. 

hirdetes


Azonban ahány előnye, legalább ugyanennyi hátránya is van ezeknek az egy légterű irodahelyiségeknek. A kommunikáció erősödése mellett a zavaró tényezők is jobban elérnek minden kollégát: a többi kolléga beszélgetése, az irodai munkával járó háttérzaj csökkenti a teljesítményt és a koncentrációs képességet, amely lassabb és pontatlanabb munkavégzéshez vezet. 


Emellett fontos tényező a kollégák megbecsülés-érzése: egy saját irodával, egy kényelmes kis kuckóval növelhetjük ezt az érzést, míg egy zajos asztal a tér közepén azt az érzetet keltheti, hogy nem elég fontos személy a vállalatban! 

hirdetes

Mi a megoldás? A nyílt légterű irodák elszeparálása, költséghatékonyan

Amennyiben Te is úgy gondolod, hogy vállalatod életében nem bizonyult elég hatékonynak a nyílt légterű iroda bevezetése, változtathatsz ezen. Nincs szükség hatalmas felújítási munkálatokra, építkezésre – hiszen a mai modern megoldások már lehetővé teszik, hogy térelválasztó falrendszerekkel, moduláris megoldásokkal gyorsan és költséghatékonyan szeparáld el a területet kedvedre! 

Hogyan tarthatjuk meg a nyílt légterű irodák előnyeit, a hátrányok kiküszöbölésével?

Bizonyos területeken előfordul, hogy a nyílt légterű iroda előnyeit szeretnénk érvényesíteni, de egy picivel több privát szférát biztosítanánk. Ilyen esetben nincs szükség a teljesen zárt irodák kialakítására, elegendő néhány dekoratív üvegfallal boxokat kialakítani, amelyeket akusztikus elemekkel tehetünk nyugodtabbá, kiegyensúlyozottabbá. 

Amennyiben szeretnéd, ha az iroda minden munkafolyamathoz megfelelő helyszínt biztosítana, akár mobilfalakban is gondolkodhatsz. Ezek az elhúzható falrendszerek kiváló lehetőséget nyújtanak, hiszen azokon a napokon mikor nagy koncentrációt igénylő feladatot végeznek a kollégák zárttá alakíthatod az irodát, ha pedig szükséges, akár el is húzhatod a falakat, megnyitva ezzel a teret! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes


fogkopási rendellenességek

elsősorban olyan állatokban (pl. ló) fordulnak elő, amelyeknek —>fogai állandóan kopnak... Tovább

avasodás

a telítetlen ->zsírsavak és a ->neutrális zsírok oxidációja, amelynek folyamán mérgező... Tovább

Tovább a lexikonra