Mikor ültessem át a növényt?

hirdetes

Ez a legjobb idő a növények átültetésére! – Útmutató házi kertészeknek

ZH
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

növényátültetés

Hogyan ültessük át a növényeket?

Íme néhány tipp, hogyan ültesd át a növényeidet, hogy az új helyükön boldoguljanak.

•    Válaszd ki a megfelelő évszakot az átültetéshez. A legtöbb növény átültetésére a legjobb idő tavasszal vagy ősszel van, amikor hűvös az idő és sok eső esik. Kerülje az átültetést nyáron, amikor a meleg megterhelheti a növényeket.
•    A növények átültetése előtt készítsd elő az új helyet. Győződj meg arról, hogy az új helyen sok napfény és jó vízelvezetésű talaj található. Ha cserépbe ültetünk, válasszunk olyan cserepeket, amelyek elég nagyok a növények gyökereihez.
•    Az átültetés előtt legalább egy órával alaposan öntözd meg a növényt. Ez megkönnyíti az átültetési folyamatot.
•    Ha készen állsz az átültetésre, gondosan ássuk ki a növényt, és vizsgáljuk meg a gyökereket. Ha összegabalyodtak, vagy gyökérrothadásra és/vagy egészségtelen gyökerekre utaló jeleket látunk, óvatosan bontsuk ki a gyökereket, és távolítsd el az összes látható beteg gyökeret.
•    Helyezd a növényt az új helyre, és töltsd fel a lyukat talajjal. Jól öntözzük meg a növényt.

hirdetes
•    Az átültetés után figyeld a növényeket, és győződj meg arról, hogy elegendő vizet kapnak. Fontos, hogy az átültetés utáni első hetekben rendszeresen öntözzünk, hogy a gyökerek alkalmazkodni tudjanak új helyükhöz.


A transzplantációs sokk elkerülése


hirdetes
Fontos, hogy elkerüljük a transzplantációs sokkot, amikor szeretett növényeinket átültetjük. Ezt az állapotot gyakran a környezet hirtelen változása okozza, például a hőmérséklet vagy a páratartalom. A transzplantációs sokk tünetei közé tartozik a hervadás, a levélhullás és a növekedés visszaesése. Bár csábító lehet, ha megpróbáljuk gyorsan átültetni a növényeket új otthonukba, fontos, hogy szánjunk rá időt, és lassan szoktassuk őket új környezetükhöz, hogy elkerüljük a transzplantációs sokkot.

Íme néhány tipp a transzplantációs sokk elkerülésére:

•    Találd meg az időzítést. A növényeket akkor ültessük át, amikor még nem fejlődnek. Ez azt jelenti, hogy kerülni kell a forró nyári napokat. Mint említettük, az átültetés ideális ideje kora reggel vagy este.
•    Légy gyengéd. Amikor átülteted a növényeket, óvatosan bánj velük. Kerüld a levelek vagy szárak zúzódását vagy összezúzását.
•    Átültetni hasonló környezetbe. Ha lehetséges, próbáld meg növényeit olyan környezetbe ültetni, amely hasonló a jelenlegihez. Ez segít csökkenteni az átültetés okozta stresszt, és megkönnyíti a növények számára az új környezethez való alkalmazkodást.
•    Lassan akklimatizálódjon. Miután átültetted a növényeket, ne tedd ki azonnal teljes napfénynek vagy szélsőséges hőmérsékletnek. Ehelyett lassan akklimatizáld őket úgy, hogy részlegesen napozzák ki őket, és fokozatosan növeld a közvetlen napfényben töltött időt. Hasonlóképpen, ha az új helyükön a hőmérséklet eltér a jelenlegi helyüktől, ne tedd ki őket egyszerre a teljes hőmérsékleti tartománynak. Fokozatosan növeld vagy csökkentsd a hőmérsékletet, amíg meg nem szokják az új környezetet.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

dúsítás

különböző anyagok koncentrációjának (töménység) növelése. Végezhető kioldással v.... Tovább

koronafürt (Coronilla)

a pillangósok családjának egyik nemzetsége; fajai közül hazánkban a tarka k(C. varia)... Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert