Málnatermesztés otthon - szakértői tanácsok, hogyan legyen egészséges növényed, gyümölcsöd

Málnatermesztési kisokos mindenkinek

Szélesi Ferenc - Főkertész, GE.
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Termesszünk sikeresen málnát

Málnatermesztés – Ültetés

Szerezhetünk kertészetből is szaporítóanyagot, de ha már van a kertünkben málnabokor, és az egészséges, akkor nyugodtan használhatjuk a növény gyökérsarját a szaporításhoz. Fontos, hogy ősszel telepítsük, a legideálisabb időszak szeptember-október környéke. A talajt trágyázzuk be az ültetés előtt, a sarjakat pedig úgy válasszuk, hogy az mindenképp erős legyen – nagy gyökérrel rendelkezzen, és legalább két járulékos rüggyel a tövén. A vesszőket körülbelül 50-60 centiméter mélyre ültessük, ugyanekkora távolságra egymástól. 

Már az első évben érdemes támrendszert építenünk a málnavesszők mellé, mert a termővesszők közelében új tősarjakat és gyökérsarjakat fog hozni. 4-5 méterenként verjünk le karókat és feszítsünk ki rajta huzalokat, a vesszőket pedig húzzuk be a huzalok közé. Fontos megjegyezni azt is, hogy a málna erősen gyomosodik, ezért folyamatosan gondoskodnunk kell a gyomlálásról, kapálás idején viszont vigyázzunk a sekélyen elhelyezkedő gyökerekre! 

Málnatermesztés – A betakarítás

Nagyon fontos odafigyelni betakarításnál, ugyanis csak teljes érettségben érdemes leszednünk a bogyókat, mert leszedés után már nem fog beérni! Az érett gyümölcs viszont könnyedén és gyorsan túlérik, ha rajta hagyjuk a bokron, szétesik és lehullik a földre. Ezért érdemes a szüretet reggelre időzíteni, és figyeljünk arra is, hogy minél hűvösebb idő legyen! Ezzel nagyjából végére is értünk cikkünknek, viszont van még egy fontos dolog, amit el kell mondanunk, ez pedig nem más, mint a málna metszése! 

Málnatermesztés – Metszés

Tavasszal érdemes arasznyira visszavágni a vesszőket, a következő évre a megmaradt vesszők megnőnek, ezeket érdemes 140-150 centiméter fölött visszavágni. Az ezt követő tavaszon figyeljünk arra, hogy 3-4 vesszőnél több ne legyen. A második évben, termésérlelés után, a letermett vesszőket tőből vágjuk ki, és ezután se hagyjunk többet 4-7 vesszőnél! 

A málnáknak két fajtájuk van: folyton termő, illetve egyszer termő. Fontos, hogy mind a két fajtát másképpen kell metszeni! A folyton termő metszése egyszerű, ősszel az összes hajtást vissza kell vágnunk, ki kell takarítanunk, a gyomoktól meg kell szabadítanunk, és június közepén utómetszéskor el kell távolítanunk a gyenge sarjakat. 

Az egyszer termő málna metszése már kicsit bonyolultabb, mivel téli és nyári metszést is kell végeznünk. A téli metszés egyszerűbb, érdemesebb még az előző év augusztusában elvégezni. A téli metszés során a letermett vesszőket a talaj felett közvetlenül le kell vágni, ezzel egy időben vágjuk ki a fiatal, gyenge hajtásokat is, és csak az erőteljeseket hagyjuk meg. A nyári metszés egy ritkító metszés, amit közvetlenül szüret után kell elvégeznünk, mert a szüret végére a málnasorok tömötté válnak, és ilyenkor már hosszú ideje nem részesültek növényvédelemben sem.

Ekkor ritkítsuk meg jó alaposan a bokrokat, gyomláljuk ki a környékét, és végezzük el azokat a növényvédelmi műveleteket, amit feltétlenül kell. A legtöbb gondot a málna vesszőfoltossága okozhatja, melyet a vesszőkön látható kékes foltokról ismerhetünk fel. Fontos, hogy szüret után a letermett vesszőket azonnal távolítsuk el, és semmisítsük meg. Az elöregedett növények is növelik a betegségre való hajlamot, azokat is el kell távolítanunk!  

A tápanyaghiányt a levelek megváltozott színe jelzi, ha ezt tapasztaljuk, jutassunk a sorközökbe komposztot, vagy trágyát az őszi időszakban! Virágzás előtt nagyobb mennyiségű tápanyagra van szüksége, egészen a szüret végéig, ezért gondoskodjunk ebben az időszakban a kellő tápanyag-utánpótlásról! 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-03-27

Így szaporíthatod a leandert akár egyetlen ágról is

Tudtad, hogy a csodaszép mediterrán eredetű leandert egyetlen kis ágacska segítségével is könnyedén szaporíthatod? Részletes útmutatóhoz kattints!

2024-03-19

5 tipp a kora tavaszi vetések sikeréhez

A kora tavaszi vetés tartogat veszélyeket, de vannak tippek, melyek segítségével legyőzhetjük ezeket: most 5 tippet mutatunk a sikeres, kora tavasziv etéshez!

2024-03-05

Csinos szellőrózsa: így ültesd el márciusban és minden évben visszatér

Az elképesztően szép, csinos szellőrózsa nevű virágot márciusban is elültetheted többek között, jövőre pedig már vissza fog térni hozzád, fogadd meg ezeket!

2024-03-15

Ritka kék virágot találtak a Bükkben, mindenki a csodájára jár

Hihetetlen felfedezés a Bükkben! Egy kiránduló ritka kék leánykökörcsinre bukkant az erdőben, ami eltér a megszokottól, szerencsére kép is készült a növényről!

2024-01-29

Így védd meg növényeidet a februári hőingadozással szemben

Ha eljön a február, akkor érdemes figyelnünk ilyenkor a kertben a hőingadozásokra, hiszen ezek károsíthatják növényeinket, kövesd ezeket a tippeket!

2024-01-18

Mikor kezdjük el a gyümölcsfák lemosó permetezését?

A gyümölcsfák lemosó permetezése a tél végén egy fontos feladat, ezért összegyűjtöttük nektek, mik a lépései ennek a tél végi tevékenységnek!

2024-03-05

Ezért jobb tavasszal elültetni a levendulát, mint ősszel

Levendula ültetés márciusban? Naná, hiszen ez a legjobb és legalkalmasabb időpont több okból kifolyólag is egy kertész szerint, mutatjuk mire figyelj kifejezetten!

2024-03-13

Ezzel a trükkel szüretelj rengeteg málnát idén nyáron

Tanulj meg metszeni málnát, hogy a növény erősebb, a termés pedig több és jobb minőségű legyen. Ismerd meg a metszés előnyeit, mikor és hogyan kell metszeni!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

Darius (DS 4060)

Cukorrépa Cél: rizománia toleráns Leírás:Monogerm, diploid hibrid, a csíranövény... Tovább

Közbeszerzési referens

A közbeszerzési referens egy igazi sztárszakmává nőtte ki magát. Nem véletlen, hisz... Tovább

Tovább a lexikonra
Nemesítés, biotechnológia Növénytermesztés Növényvédelem