10 növény, amit imádnak a madarak

hirdetes

10 növény, amiért nagyon hálásak lesznek a madarak!

Szélesi Ferenc
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Növények madarak számára

Kökény

Ez a tövises cserje a szilva egyik rokona, egy-négy méter magasra nő meg, lombhullató. Termése apró, kékesfekete, hamvas, csonthéjas, szeptember környékén érik. Éretlen termésének húsa erősen fanyar ízű, éppen ezért gyűjteni akkor érdemes, amikor a dér már megcsípte, ekkorra ugyanis megpuhul, és nem lesz annyira fanyar, sőt, inkább enyhén édes ízűvé válik. De ha nem szedjük, akkor a madarakat fogja boldoggá tenni! Korábbi cikkünket ide kattintva olvashatod el, ahol mindent elmondunk a kökényről! 

Galagonya

A galagonya tövises cserje vagy fa, termése almatermés, mely a vacok megduzzadásával keletkezik, termésfala nagyon kemény. Több mindent szeretnél tudni a galagonyáról? Kattints ide, és olvasd el korábbi írásunkat! 

Berkenye

A berkenye virágai lapos bogernyőben nyílnak, melyből kerek termései élénkvörös színben érnek be. A Sorbus aucurparia var. edulis termése emberek számára is ehető, ezért leginkább ezt szokás termeszteni. A termések általában ősszel érnek be, a dércsípte bogyókat gyűjtik, és száraz, napos helyen szárítják. A berkenyéről is írtunk már bővebben, kattints ide és olvasd el cikkünket! 

hirdetes

Fehér eperfa

A fehér eperfa akár tízméter magasra is megnövő fa, aminek sűrű lombozata védelmet nyújt a madarak számára. Gyümölcsei rövid kocsányon fehérek, néha halvány rózsaszínűek. Folytonérő, az első és utolsó lehullott szemek között akár másfél hónap is eltelhet. Érése június-július között jellemző. A fehér eperfát korábbi cikkünkben mutattuk be bővebben, kattints ide, ha el szeretnéd olvasni! 

Kányabangita

A kányabangita 2-5 méter magasra növő cserje, melynek termése borsónyi, gömbalakú, üvegesen fénylő piros, húsos, csonthéjas. 

hirdetes

Napraforgó

A napraforgót nyáron is kedveljük, mivel hatalmas tányérjai nagyon szépek, és még a rovarok számára is hasznosak. Ugyanakkor ősszel és télen is érdemes foglalkozni a napraforgóval, mivel ilyenkor a madarak örülnek neki a legjobban, számukra olyan ez a növény, mint egy büféasztal. Nálunk többnyire csapadákos az ősz és a tél, ezért érdemes a napraforgó fejét levágni érés után, és hagyni, hogy megszáradjon egy védett helyen. Ezután a madarak elvégzik a dolgukat és jól laknak majd.

Magyal

A magyalok többsége örökzöld, csak néhány faja lombhullató. Bogyói számos madár és növényevő gerinces kedvelt csemegéje. Termése élénkpiros, 8-10 milliméter hosszúságú, a csúcsa bemélyed. Fontos tudni, hogy az emberek számára mérgezők a bogyói! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-12-06

5 Kihagyhatatlan magyar természeti csoda télre

A hideg hónapokban is érdemes felfedezni a természet varázslatait, és Magyarország bővelkedik olyan természeti csodákban és különlegességekben, amik télen is lenyűgözőek.

2023-12-05

Télen gólyát látunk? Ezt kell tenni!

Amikor gólyákkal találkozunk télen, fontos megértenünk, hogyan segíthetünk nekik, és mikor hagyjuk őket békén. Ezt kell tenni ha télen gólyát látunk itthon!

2023-12-05

7 hangulatos és izgalmas téli program Erdélyben

Készülj fel egy varázslatos téli kalandra Erdélyben, ahol a hóba borult kastélyok, síparadicsomok, karácsonyi vásárok és egyedi élmények sokasága vár téged!

2023-12-05

A Balaton télen is mesés, ezek a legjobb balatoni programok télen

A Balatont télen is érdemes megnézni, hiszen számos remek program van ebben az évszakban is a Balaton környékén, összegyűjtöttük most nektek a kedvenceinket!

2023-12-05

A kínai hibiszkusz teleltetése: ezekkel a tippekkel túléli a telet!

A kínai hibiszkusz fagyérzékeny növény, ezért fontos, hogy időben megkezdjük a teleltetését, mégpedig ezekkel a tippekkel, így biztosan sikerül a teleltetés!!

2023-12-05

Természetes tápanyagok a szobanövények számára: banánhéj, zacc és cukor?

Természetes tápanyagok segítségével, a cukor, kávézacc, zöldségek főzőlevének és banánhéjnak titkait megismerve kertünkben exponenciálisan növelhetjük a növények szépségét

2023-12-05

Növények a fürdőszobában: páfrány, aloe vera és orchidea, ne hagyd növény nélkül a fürdőt!

Növényeket a fürdőszobába! Talán nem is gondolnánk, de az olyan növények, mint az orchideák, páfrányok és aloe verák kiválóan érzik magukat a nedves klímájú térben!

2023-12-06

Milyen lehet egy gyönyörű borospincében telelni a Balatonnál?

Téli pihenés a Balaton nyugalmába: Fedezzük fel a Kislaki Bormanufaktúrát, ahol a minőségi borok és a vidéki elvonulás egészen egyedülálló élmény lehet telelésre.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

látószervek

a fényingerek érzékelésére szolgáló szervek. A l.-hez tartozik a —>szemgolyó, a... Tovább

kiválasztószervek

az anyagcserében keletkező fölösleges v. káros anyagok eltávolítását, valamint a só- és a... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok Érdekességek Házi kert