Mikre érdemes odafigyelni a kerti tavak kapcsán, ha lehűl az idő? Ezeket ne felejtsd el

Érkezik a hideg időszak – ezeket ne felejtsd el kerti tavad kapcsán

TK, NA
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Kerti tó

Ezután egy nagyobb vízzel telített hordóba helyezzük el őket, s igyekezzünk állandó 2 – 5 fokos, nem túl árnyékos helyet biztosítani számukra egészen tavaszig.


Az olyan növényeket, melyek a tó partján „laknak”, nem szükséges kiásni.


Vigyázz a berendezésekre is


Fontos, hogy időben eltávolítsd a vízi berendezéseidet is – szűrőket, szökőkutakat, szivattyúkat, s egyéb eszközöket, melyek nem lesznek fagyállóak. Tisztítsd meg őket, s egy fagymentes helyiséget biztosíts számukra egészen tavaszig – amennyiben ugyanis fagyponthoz közeli hőmérsékletben tartod őket, könnyedén használhatatlanná válhatnak. 


A kint maradó csöveket pedig mindenképpen víztelenítsd, ezzel is óvva életüket.


Mi legyen az élőlényekkel?


Amennyiben halaknak is otthont jelent kerti tavad, fontos tudnod, hogy az olyan tavakban, amik másfél méternél sekélyebbek, semmiképpen sem hagyhatod őket.


Halászd ki pici élőlényeidet, s egy nagyobb hordóban helyezd őket el, fagymentes helyek. Ilyenkor nem fontos etetésük, csupán egy-két alkalom elegendő lesz számukra, hiszen anyagcseréjük a hideg időben le fog lassulni. Abban az esetben ugyanakkor, ha szobahőmérsékleten fognak tartózkodni, fontos, hogy rendszeres legyen etetésük.


Mi a helyzet akkor, ha ennél mélyebb kerti tavad?


Ha másfél méternél mélyebb kerti tóval rendelkezel udvarodon, kertedben, akkor azzal kell számolnod, hogy mind növényeidnek, mind halaidnak szükségük lesz oxigénre. Ez azt jelenti, hogy rendszeresen meg kell majd akadályoznod, hogy összefüggő jégréteg keletkezzen tavad felszínén, folyton lékelned kell azt. Amennyiben ez nem történik meg, akkor élőlényeid el fognak pusztulni. 


Ilyen esetben érdemes benne hagyni tavadban a szivattyút, mely biztosítani fogja majd számukra a folyamatos vízmozgást, illetve a buborékok kibocsájtását. Gondolkozhatsz ilyenkor akár egy vízmelegítő készülékben vagy egy elektronikus és mechanikus befagyás-gátlón.


Amennyiben ezekre a lépésekre akár csak minimális figyelmet is fordítasz, biztos lehetsz abban, hogy jövőre is meseszép lesz kerti tavad, s sértetlenül átvészeli majd a téli időszakot.
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-06-12

Teljes útmutató a komposztáláshoz kezdőknek: Az alapok lépésről lépésre

Szívesen belevágnál az otthoni komposztálásba de nem tudod, hogyan? Itt a teljes lépésről lépésre követhető útmutató az otthoni komposztálás elkezdéséhez.

2024-06-12

Top 5 szívós növény kora nyárra, amivel feldobhatod a kertedet

Megtörnéd a zöld kerted látványát virágzó növényekkel kora nyáron? elhoztuk neked a top 5 strapabíró növényt, amik a kora nyári időszakban a legpompásabbak.

2024-06-13

16 érdekesség a földigilisztákról - Te tudtad ezeket?

Ebben a cikkben olyan érdekességeket olvashatsz a talaj csendes hőseiről, a földigilisztákról, amiket lehet, hogy még sosem hallottál. Tarts hát velünk!

2024-06-11

Csiga ellen természetesen: egy kertész hasznos tanácsaival

A csigák bosszantó állatok a kertben, ezért érdemes módjával, de ritkítani őket, de természetesen! Semmiképpen se bántsuk a csigákat, kövessük ezeket a tippeket.

2024-06-13

Az öntözés 7 aranyszabálya - Öntözési stratégiák és szabályok

Ne küzdj tovább a kókadozó levelekkel! Tanulj meg helyesen öntözni. Itt megtalálod az öntözés 7 aranyszabályát, amiket ha ismersz, hálásak lesznek növényeid.

2024-06-11

5+1 ok, amiért nem csíráznak a magjaid a kertben

A magok vetése nem mindig gyerekjáték, sokszor előfordul, hogy nem kezdenek el kicsírázni a földben, megmutatjuk a cikkben, hogy mik lehetnek ennek a fő okai!

2024-06-14

Fűszernövény kisokos - Pezsdítsd fel a konyhád ízet!

Fűszernövényeket ültetni nemcsak egyszerű, de nagyon hasznos is. Élénk ízükkel felpezsdítheted a konyhád ízeit, miközben élvezheted, hogy saját termésedet eszed.

2024-06-14

Gyümölcsfák kezdőknek - Ezeket ültesd el, ha pár éven belül termést szeretnél

Azon gondolkoztál, hogy jó lenne végre a kertedbe gyümölcsfákat is ültetni, de nem tudod milyeneket válassz? Elhoztuk a legjobb gyümölcsfákat kezdőknek.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

Budapesti 2. számú Körzeti Földhivatal

Földhivatal Körzeti Földhivatal Cím: Budapest Váci út 9-15. 1134 Magyarország Tovább

fajta-előállítás

az a nemesítési tevékenység, amelynek eredményeként új, hasznos tulajdonságokat hordozó és... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok dísznövény Házi kert kert