Mikre érdemes odafigyelni a kerti tavak kapcsán, ha lehűl az idő? Ezeket ne felejtsd el

hirdetes

Érkezik a hideg időszak – ezeket ne felejtsd el kerti tavad kapcsán

TK, NA
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Kerti tó

Ezután egy nagyobb vízzel telített hordóba helyezzük el őket, s igyekezzünk állandó 2 – 5 fokos, nem túl árnyékos helyet biztosítani számukra egészen tavaszig.


Az olyan növényeket, melyek a tó partján „laknak”, nem szükséges kiásni.


Vigyázz a berendezésekre is


Fontos, hogy időben eltávolítsd a vízi berendezéseidet is – szűrőket, szökőkutakat, szivattyúkat, s egyéb eszközöket, melyek nem lesznek fagyállóak. Tisztítsd meg őket, s egy fagymentes helyiséget biztosíts számukra egészen tavaszig – amennyiben ugyanis fagyponthoz közeli hőmérsékletben tartod őket, könnyedén használhatatlanná válhatnak. 


A kint maradó csöveket pedig mindenképpen víztelenítsd, ezzel is óvva életüket.


Mi legyen az élőlényekkel?

hirdetes


Amennyiben halaknak is otthont jelent kerti tavad, fontos tudnod, hogy az olyan tavakban, amik másfél méternél sekélyebbek, semmiképpen sem hagyhatod őket.


Halászd ki pici élőlényeidet, s egy nagyobb hordóban helyezd őket el, fagymentes helyek. Ilyenkor nem fontos etetésük, csupán egy-két alkalom elegendő lesz számukra, hiszen anyagcseréjük a hideg időben le fog lassulni. Abban az esetben ugyanakkor, ha szobahőmérsékleten fognak tartózkodni, fontos, hogy rendszeres legyen etetésük.


hirdetes
Mi a helyzet akkor, ha ennél mélyebb kerti tavad?


Ha másfél méternél mélyebb kerti tóval rendelkezel udvarodon, kertedben, akkor azzal kell számolnod, hogy mind növényeidnek, mind halaidnak szükségük lesz oxigénre. Ez azt jelenti, hogy rendszeresen meg kell majd akadályoznod, hogy összefüggő jégréteg keletkezzen tavad felszínén, folyton lékelned kell azt. Amennyiben ez nem történik meg, akkor élőlényeid el fognak pusztulni. 


Ilyen esetben érdemes benne hagyni tavadban a szivattyút, mely biztosítani fogja majd számukra a folyamatos vízmozgást, illetve a buborékok kibocsájtását. Gondolkozhatsz ilyenkor akár egy vízmelegítő készülékben vagy egy elektronikus és mechanikus befagyás-gátlón.


Amennyiben ezekre a lépésekre akár csak minimális figyelmet is fordítasz, biztos lehetsz abban, hogy jövőre is meseszép lesz kerti tavad, s sértetlenül átvészeli majd a téli időszakot.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-12-05

Télen gólyát látunk? Ezt kell tenni!

Amikor gólyákkal találkozunk télen, fontos megértenünk, hogyan segíthetünk nekik, és mikor hagyjuk őket békén. Ezt kell tenni ha télen gólyát látunk itthon!

2023-12-06

5 Kihagyhatatlan magyar természeti csoda télre

A hideg hónapokban is érdemes felfedezni a természet varázslatait, és Magyarország bővelkedik olyan természeti csodákban és különlegességekben, amik télen is lenyűgözőek.

2023-12-05

Növények a fürdőszobában: páfrány, aloe vera és orchidea, ne hagyd növény nélkül a fürdőt!

Növényeket a fürdőszobába! Talán nem is gondolnánk, de az olyan növények, mint az orchideák, páfrányok és aloe verák kiválóan érzik magukat a nedves klímájú térben!

2023-12-05

Természetes tápanyagok a szobanövények számára: banánhéj, zacc és cukor?

Természetes tápanyagok segítségével, a cukor, kávézacc, zöldségek főzőlevének és banánhéjnak titkait megismerve kertünkben exponenciálisan növelhetjük a növények szépségét

2023-12-05

Műfenyő vagy vágott fenyő? – Ez egy teljes tévhit!

A Karácsonyfa-vásárlás kapcsán felmerülő dilemmát érintve Kovács Erik, a Klímapolitikai Intézet kutatója cáfolja a műfenyő környezetbarátságával kapcsolatos tévhiteket.

2023-12-05

A kínai hibiszkusz teleltetése: ezekkel a tippekkel túléli a telet!

A kínai hibiszkusz fagyérzékeny növény, ezért fontos, hogy időben megkezdjük a teleltetését, mégpedig ezekkel a tippekkel, így biztosan sikerül a teleltetés!!

2023-12-05

A citromfa egyszerű teleltetése lépésről lépésre

Ha olyan szerencsés vagy, hogy van otthon citromfád, akkor a tél neki nem barátja, ideje megóvnod őt a fagyoktól, mégpedig ezeknek a tippeknek a segítségével!

2023-12-05

Tudtad hogy ezekben a magyar fürdőkben gyulladáscsökkentő gyógyvízben lehet fürdeni?

Felfedezzük azokat a kivételes fürdőket, ahol nemcsak kellemesen pihenhetünk, de a gyulladáscsökkentő gyógyvíz áldásos hatásaival is gondoskodhatunk egészségünkről.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

Egri Körzeti Földhivatal

Földhivatal Körzeti Földhivatal Cím: Eger Barkóczy u. 7. 3300 Magyarország Tovább

Gyomirtó Dezormon

Gyomirtó permetezőszer kalászosok és kukorica gyomirtására.Hatóanyag: 600 g/l 2,4 - D... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok dísznövény Házi kert kert