Az inkagumó termesztése

Kiszállító és termelő kereső
hirdetes

Diétás burgonya a kertből – A yacon termesztése

Szélesi Ferenc - Főkertész
Hasznos tanácsok az inkagumó termesztéséhez

Ültetés növénytartóba

Az inkagumót növénytartókban (cserepekben, ládákban) ajánlott termeszteni, ami a szüreteléskor válik majd evidenssé. A helyzet az, hogy a növény gumós termései nagyon törékenyek lehetnek, és könnyedén széttörhetnek, amikor kiássák őket a talajból. Ha azonban egy cserépből kell kiszedned őket, akkor sokkal kíméletesebben bánhatsz velük.

Fogj egy kicsíráztatott gumót és ültesd el egy legalább 20 literes cserépbe. Töltsd fel jó minőségű virágfölddel, amiben elegendő tápanyagot kap majd néhány hétre előre. A gumó nagyjából 15 cm mélyre kerüljön, ha pedig végeztél, akkor öntözd meg, hogy a talaj benyirkosodjon körülötte. Havonta egy alkalommal tápláld őket folyékony műtrágyával, és ne hagyd, hogy a talaj kiszáradjon alattuk.

hirdetes

Ültetés kerti ágyásba

Ha mégis inkább ágyásokba szeretnéd elültetni inkagumóidat, akkor először is lazítsd fel nekik a talajt egy 40 cm mély és ugyan ilyen széles területen. Ez egy gumónak elegendő hely – így biztosíthatod neki, hogy a talajban kényelmesen lesz hová terjeszkednie gyökereivel. Ültetéskor ne felejts el érlelt trágyát dolgozni a talajba, mert az inkagumó éhes növény, ami gyorsan növekszik, ehhez pedig sok tápanyagra van szüksége.

A gumót nagyjából hét-nyolc cm mélyre helyezd a talajban úgy, hogy a csírázott vége felfelé nézzen. Temesd be talajjal, majd finoman paskold le azt. Ez után alaposan önözd meg, hogy beilleszkedhessen új környezetébe. Ne hagyd, hogy a talaj kiszáradjon körülötte!

hirdetes

Az inkagumó nagyjából 1,8 méter magasra nő meg, ezért ha helyszűkében vagy, vagy nem tudod megvédeni palántáidat a széltől, akkor szerezz kisebb fajtát. Most pedig nézzük, mit érdemes tudni az inkagumó gondozásáról, neveléséről, a következő oldalon ezt fogom elmondani nektek, érdemes tehát lapozni egyet, tartsatok velem továbbra is! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
hirdetes


olajok

ált. a növényi anyagcserében keletkező szerves vegyületek. A zsíros o. különböző... Tovább

épületek tájolása

az épületek elhelyezésekor az égtájak, a szélirány és egyéb természeti, ill. mest. úton... Tovább

Tovább a lexikonra
Növénytermesztés