5 ötlet, hogyan szerettesd meg kerted a vörösbeggyel

hirdetes

Hogyan vonzd kertedbe a vörösbegyet

TK, ZH
Vörösbegy

3.    Madárház biztosítása


A párok év elején kezdenek el kialakulni, így fontos hogy egy madárházzal is készülj nekik, amit majd március/április környékén fognak majd belakni. Jegyezd meg, hogy a madarak a tágas helyeket szeretik, nyitott kilátással. Ezután elkezdheted elhelyezni a madárházat, az előző szempontok által megfelelőnek ítélt helyen.

Fontos, hogy:

-    nyugodt környezetben legyen
-    1,50 – 3 m magasan helyezkedjen el
-    nagyobb fák árnyékot adjanak neki
-    vastagabb ágon, esetleg falon helyezkedjen el, ne egy gallyon
-    a bejárata délre, vagy délkeletre nézzen


Ügyelj arra, hogy például a vörös cédrusból készült madárházak könnyen beleolvadnak a természetbe. Válassz olyan fát, ami nem ment át semmiféle kezelésen, így egészségesebb körülményeket biztosít bérlőidnek.

hirdetes


4.    Tartsd meg a vörösbegyet kertedben


A vörösbegy nagyon ragaszkodik a területéhez, még a legzordabb körülmények között is. Ha megfelelően viseled gondját, minden évben visszatérő vendéged lesz. Az előkészületeknek is meg kell felelniük bizonyos feltételeknek, hogy vörösbegyed már érkezésekor jól érezze magát otthonában.


-    Hajtsd meg a madárházat tartó ágat egy kicsit, így minimalizálva az időjárás okozta károkat.
-    Takarítsd ki „lakását” évente egyszer, így megelőzve a különböző megbetegedéseket. 

hirdetes
-    A vörösbegy senkivel sem osztja meg otthonát. Hogyha több madarat szeretnél kertedben, lakásaikat legalább 4 méterre helyezd el egymástől.


5.    Biztosítsd számára a megfelelő környezetet


A vörösbegy minden zöld területet egy sövényből, vagy egy kisebb bokorból közelít meg. Ugyanezen az elven, általában minden kerítésen, ablakpárkányon, ablakkereten, és erkély korlátján megfordul. Növények szempontjából vedd figyelembe, hogy a madarak kedvelik a fákat, illetve cserjéket (pl. mogyoró), a gyümölcsösöket (pl. málnások), és az olyan fajtákat, melyek magvakat hoznak (pl. mák, zab). A vörösbegy nem fél, képes a földön vadászni, és harcolni élelméért, abban az esetben is, ha az ragadozóktól veszélyeztetett lehet környezete. Amennyiben macskával rendelkezel, mindenképpen úgy telepítsd be a madárházat és etetőt, hogy az ne férjen hozzá. 


Hogyha egyszer egy vörösbegyet magadhoz szoktatsz, mindenképp két dologra kell figyelned; egy védett helyre, illetve a táplálékukra.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-08-01

A növényeink újjáélesztése, ha hőkárt szenvedtek

A legrosszabb, ami megtörtént növényeinkkel a hőkár. Ellenőrizd a növényeidet, és ha elhervadtak vagy leégtek, akkor tedd meg a fontos lépéseket hőkár esetén!

2022-07-31

Hogyan állítsuk meg az invazív növények terjedését?

Kezdenek teret hódítani a kertedben a nem őshonos növények? Mutatunk néhány módszert amivel lelassíthatod, megállíthatod és akár meg si előzheted a terjedésüket!

2022-07-28

Cserepes virágok az esküvőkön a legújabb őrület- nektek is tetszeni fog ez a trend!

A környezetbarát esküvők trendjének egyik leglátványosabb velejárója, hogy vágott virágok helyett mezei virágokkal, valamint cserepes növényekkel dekorálnak.

2022-07-31

Ismerjétek meg ti is a csodálatos bakopát

Ismerjétek meg ti is ezt a tündéri kis virágot, a bakopát. Mindent, az ültetéséről, teleltetéséről és a gondozásáról. Cikkünkből megtudhattok mindent a bakopa virágról!

2022-07-29

Nyárvégi teendők a kertben

Akárhogy is, kertednek augusztusban is szüksége van az odafigyelésedre. Íme a legfontosabb nyárvégi teendők a kertben! Mutatjuk mit csinálj, és milyen sorrendben!

2022-07-26

Így használd fel az extra uborkákat

Az uborka savanyítása, kovászos uborka készítése remek ötlet a tartósításra, de más módja is van az uborka felhasználásának. Ízletes alapanyag főzéshez is!

2022-07-31

Minden, amit a hortenzia neveléséről tudni érdemes

Ha nem virágoznak a hortenziáid, vagy csak néhol szárad a lebvelük, nem reménytelen a helyzet. Még Neked is lehetnek gyönyörű hortenziáid! Mutatjuk, hogyan!

2022-07-31

Vízipálma – avagy esernyős szobanövények: Információk az esernyőnövény termesztéséről és gondozásáról

A vízipálmát esernyőnövénynek is hívják, ugyanis míg valódi levelei a szárára csavarodnak - igazán egzotikus hatást keltve, fellevelei kis esernyőt képeznek.

További cikkek ebben a témában


drazsírozógép

munkája a szemenkénti vetésre teszi alkalmassá a koptatott, ill köszörült, sarkos, tapadó,... Tovább

98/2008. (VIII. 6.) FVM rendelet

A Magyar Méhészeti Nemzeti Program alapján 2007/2008. évi végrehajtási idõszakban nyújtott... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok dísznövény kert