Zöldségek, amik gyorsan fejlődnek

10 gyorsan fejlődő zöldség, aminek a termesztésébe még belevághatsz!

Szélesi Ferenc
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Gyorsan fejlődő zöldségek

Gyorsan érő zöldségek - Borsmustár (arugula)

A borsmustár egy fagytűrő fűszer, amit ha egyszer elültetsz, később gondoskodik saját magvai elvetéséről. Mindössze 3-4 nap alatt kicsírázik, és 30 napon belül szüretelhetővé érik. 3-11 USDA zónákban hidegtűrő, és jó vízelvezetésű, vályogos talajt igényel 6-7 pH között. Rendszeres öntözésre szorul, különösen forró időben. Szárazság hatására nagyon könnyedén felmagzik, ezért ne hanyagold el a locsolását!

A nyár végén elültetve kora télre már szüretelhetővé is érik. Persze tavasszal is ültethetsz belőle, amikor a talaj már megdolgozható a kertben (vagy kerülhetnek növénytartókba is). Ültesd a magokat 5-6 mm mélyre, nagyjából 2,5 cm-re egymástól, a sorok között pedig 25 cm-t hagyj. Öntözés előtt takard le őket egy vékony réteg talajjal. Ültess belőle 3 hetente, ha többre lesz szükséged.

Gyorsan érő zöldségek - Tarlórépa (levelei)

A tarlórépa egy ritkán emlegetett zöldség, pedig levelei és szárai kevesebb, mint 30 nap alatt szüretelhetővé érnek. Ha sűrűn ülteted őket, akkor elkerülheted, hogy gyökereikből kialakuljanak gumós terméseik. Ha csak a leveleikre fáj a fogad, akkor ez a legjobb módszer! Ezek a szívós növények 2-9 USDA zónákban hidegtűrők. Lehetőleg szerves anyagokban gazdag (trágyázott) talajba ültesd őket, 5,5-6,8 pH között.

A magokat csak pumpás flakonokkal öntözd, a nagyobb növényeket pedig már gazdagon. Ügyelj rá, hogy leveleik ne legyenek vizesek. Tavasszal ültesd el őket, melegebb éghajlatokon pedig inkább ősszel. A magok 1,5 cm mélyen, egymástól 5 centire kerüljenek a talajba, a sorok között pedig 30 cm helyet hagyj. A leveleiket később folyamatosan szüreteld, hogy gyökereik ne alakulhassanak át gumós termésekké. A zsenge leveleket spenóthoz hasonlóan használhatod fel a konyhában.

Gyorsan érő zöldségek - Mikrozöldek

A mikrozöldek valójában hétköznapi leveles zöldségek, amiket fiatal, zsenge formájukban használnak fel, mielőtt tovább érhetnének. Ezek az apró levelek tele vannak tápanyagokkal. Mivel a mikrozöldeket meleg, párás helyen kell kinevelni, így az USDA zóna nem szempont a termesztésükben. Kifejezetten mikrozöldeknek készített talajkeverékbe ültesd őket, habár vannak olyan csíráztatók is, amiket termőközeg nélkül kell használni.

Fontosak számukra a párás, nyirkos körülmények, így egy pumpás flakonból rendszeresen lásd el őket vízzel. Az egyik legegyszerűbb megoldás megtölteni egy csíráztató tálcát táptalajjal, elszórni rajta a magokat, majd befedni és vízzel lefújni őket. A legtöbb csíra néhány napon belül kibújik majd, és további néhány napig mikrozöldként is fogyaszthatók. Szüretelés után hűtőben még néhány napig megőrizhetők.

Jill Wellington képe a Pixabay -en.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

Gombaölo Zato Plus WG

Zato 50 WG + Merpan 80 WDG gombaölő permetezőszerek az almavarasodás, almalisztharmat és a... Tovább

elfajulás (degeneráció, disztrófia, degeneratio, dystrophia)

a sejtek különféle anyagcserezavarainak összefoglaló elnevezése, amikor a sejtek zavart... Tovább

Tovább a lexikonra
Zöldség