A görögdinnye magja - így használd fel a görög dinnye magját, próbál ki ezeket a szuper ötleteket Te is!

Soha ne dobd ki a görögdinnye magját, mutatom, mire használhatod fel!

Szélesi Ferenc - Főkertész, GE.
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Igazi csodaszer a görögdinnye magja

Dinnyelé-kúra

A dinnyelé segít a májból feloldani és kijuttatni a méreganyagokat. Ezért ha az ember krónikus májbetegségben szenved, vagy, valamilyen mérgezésen esett át, erős antibiotikumokat szedett  próbálja kis a háromnapos görögdinnye kúrát. Ekkor annyi t ehetünk belőle amennyi jólesik -  két fontos szabály betartásával. Egyrészt a dinnye ne legyen nagyon hideg és legalább három órával étkezés után együk, másrészt nem fogyasztunk semmi mást mellette.

Dinnyelé

gyümölcscentrifugával, vagy gyümölcspréssel a görögdinnye minden részét ki tudjuk préselni, így héjastul, magvastul azok minden hasznos tulajdonságával rendelkező levet kapunk, illetve a héjban lévő klorifil is hasznosul egyúttal. A görögdinnye fogyasztására vonatkozó szabályok a lére is vonatkoznak.

Görögdinnye méz - pekmez

A görögdinnyeléből is készítenek pekmezt, ami nem más, mint sűrített szirup, s ehhez valóban mézédes dinnyére van szükség. Kiszedjük a piros részét, összevágjuk és szitán, vagy gézen keresztül kinyomjuk a levét. Főzzük állandó keverés mellett, időnként leszedve a habját. Megint leszűrjük, és újból feltesszük főni mérsékelt tűzön, vigyázva, hogy ne égjen le. Amikor 5-6-szor kevesebb a lé mennyisége, akkor ellenőrizzük, kész van e a pekmez. Egy kistányérra cseppentünk belőle, és ha nem folyik szét gyorsan, akkor a „dinnye méz” elkészült.

Savanyított dinnye

A savanyított görögdinnyének van egy nagyon különleges sajátos íze, ami megkülönbözteti a többi savanyúságtól. A sózás eredményeképpen a zöldségben lévő cukor tejsavas erjedése megy végbe. Csak teljesen ép, nem túl nagyméretű, vékony héjú dinnyék felelnek meg savanyítás céljára. Ehhez a görögdinnye másodtermését használják. A dinnyéket alaposan megmossuk, több helyen megszurkáljuk, és szorosan a savanyító edénybe tesszük (lehet üveg, zománcos, agyagedény, fahordó), leöntjük a sós oldattal (1 liter vízhez 60g só). 1-2 napig szobahőmérsékleten tartjuk, ha kell, felöntjük még sós lével, majd hűvös helyen tároljuk. Egy hónap után már fogyasztható lesz.

Legyünk óvatosak!

Ha szeretnénk teleenni magunkat görögdinnyével, oly módon, hogy hasznos is legyen a szervezetünknek, akkor 2-3 órával előtte és utána ne fogyasszunk semmilyen sós táplálékot. Ennek az az oka, hogy a só visszatartja a folyadékokat a szervezetünkben, és így a dinnyével az ellenkező hatást érjük el, vagyis nagy terhelés a szívnek, és ödéma lehet a következmény. Ne egyenek dinnyét a cukorbetegek és az ödémás terhesek az utolsó három hónapban.

Forrás: valodisafrany.blog.hu

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-04-09

Málnatermesztés mesterfokon - ezekre figyelj oda egy kertész szerint

A málnatermesztés nem ördöngösség, de vannak bizonyos tippek és praktikák, amiket neked is be kell tartanod, mutatjuk egy kertész tanácsival, hogy mire figyelj.

2024-04-09

Egy citrus hibrid, melyet már kaphatunk itthon, és akár kertben is jól érezheti magát

Fedezd fel a limequat egzotikus ízét és dekoratív külsejét! Ismerd meg a gondozás titkait, és élvezd a frissítő termést egy kertész tanácsaival és tippjeivel.

2024-04-03

5+1 növény, amit meg kell metszeni áprilisban

Metszésre fel: ezeket a növényeket meg kell metszened áprilisban, ha azt akarod, hogy virágozzanak és termést hozzanak, mutatjuk a tippeket, ezekre figyelj!

2024-04-03

Dél-Olaszország különleges növénye – most kell elültetni a szagos bükkönyt

A szagos bükköny (Lathyrus odoratus) egy egynyári kúszóvirág, ami egyenesen Szicíliából került át Európába. Mutatjuk mikor és hogyan ültesd el, gondozd.

2024-04-22

Itt az idő: Így alakítsd ki a tökéletes veteményeskertet!

Már egy ideje tervezgeted a veteményeskertet? Itt a tökéletes idő, alakítsunk ki együtt egy a tökéletes veteményeskertet! Hoztunk ehhez szakértői tippeket.

2024-04-22

Ezzel az egyszerű trükkel megduplázhatod a bazsalikom termésedet

Duplázd meg te is a bazsalikom termésedet, ráadásul egy nagyon egyszerű trükkel, ami valóban segít, hogy még több, ízletes bazsalikom termésed legyen neked is!

2024-04-24

Elmondom miért termesztem a krumplit konténerben, ezután te is így fogod

Mutatunk egy spórolós titkot! Tudj meg te is mindent a konténeres krumpli termesztésről - élvezd a friss, otthon nőtt finomságot konténerben, mutatjuk a trükköt!

2024-04-24

Ettől lesz garantáltan sikeres a magról történő növénytermesztés

Tippek a sikeres magról történő növénytermesztéshez: levegő, víz, fény. Fedezd fel a levegő, víz és fény fontosságát a magról történő növénytermesztéshez.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

hangyasavas tartósítás

az egyik legolcsóbb, természetes anyagú hangyasavval (karbonsavak) jól konzerváló... Tovább

kukoricakombájn

két francia gyár által kialakított önjáró gép, amely a kukorica morzsolt betakarítását... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek gyümölcs