Minden a földimogyoró termesztéséről - ismerd meg Te is szakértőnk tanácsait

hirdetes

Minden, amit a földimogyoró termesztéséről tudni érdemes

Bohács Ádám - Kertépítő technikus
Hasznos tanácsok a földimogyoró termesztéséhez

Betegségek, kártevők és egyéb problémák elkerülése és orvoslása

Mindig használj hatékony rotációt, ami a legjobb megelőzési módszer a kártevők és fertőzések ellen. Lehetőleg ne ültess földimogyorót olyan helyre, ahol legutóbb borsók, babok, vagy bármilyen más hüvelyes növényt termesztettél (és persze fordítve). A leggyakrabban előforduló betegség a földimogyoróknál a levélfoltosodás. Ezt egy gomba okozza, és fekete, sárga vagy barna foltok formájában jelenik meg a leveleken, amelyek idővel elhalnak és lehullanak.

Ha csak egyetlen levél kapja el a fertőzést, akkor még nincs ok az aggodalomra, azonban ha több, vagy akár az egész növény megbetegszik, akkor annak súlyos következményei lesznek a termés mennyiségét és minőségét illetően. Ha a rotációval nem tudod visszafogni a gombákat, akkor használj gombairtókat. A sárguló levelek a nitrogénhiány jelei is lehetnek, különösen ha a növényt nem oltással ültették el. Ez az állapot könnyedén megkülönböztethető a gombás foltosodástól, és sokkal egységesebben jelenik meg a leveleken. A nitrogénhiány miatt elsárgult leveleknek továbbá van esélyük újra kizöldülni, ha a növény időben elegendő tápanyagot kap. A mogyorók tovább jó néhány kártevő kedvelt célpontjai is, amelyek a leveleket és a földalatti hüvelyeket is megtámadhatják.

hirdetes

Szüretelés, feldolgozás és tárolás

A mogyorók akkor szüretelhetők, ha a hüvelyek felületén megjelenik jellegzetes erezetük, belülről pedig elkezdenek sötétté válni. Ennek ellenőrzéséhez kénytelen leszel néhány hüvelyt felásni. A szüreteléshez használj ásót vagy vasvillát, amikkel fellazíthatod majd kiforgathatod a talajt. Áss mélyre, nehogy megsértsd a hüvelyeket. Ez után lényegében a növényt egészben kiemelheted a talajból. A szüretelést akkor érdemes elvégezni, amikor a talaj száraz, mert ilyenkor sokkal egyszerűbb lerázni és ledörzsölni a homokot a hüvelyekről.

hirdetes

Miután kész vagy a szüreteléssel, a mogyorókat szárítani vagy tartósítani kell. Ez a földeken közvetlenül a rendekben történik. Ez után a hüvelyeket leválasztják a növényről (kézzel vagy kombájnnal) és egy bűvös, száraz helyen száradni hagyják őket (természetesen ott, ahol a rágcsálók nem férhetnek hozzájuk). A hüvelyeket ehhez egyetlen rétegben kell szétteríteni, mert egymásra pakolva könnyedén penészesekké válhatnak és elrohadhatnak. Nagyjából három hétnyi szárítást követően a hüvelyeket jól levegőző tartókban kell tárolni sötét, száraz, hűvös helyen.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-01-09

14 tipp a növények beltéri tárolásához és gondozásához télen

Néha még a szobanövények is nehezek vészelik át a telet, de szerencsére sok mindent megtehetünk az egészségük és fejlődésük érdekében a hideg időben.

2022-01-09

Az orchideák téli igényei: orchidea gondozása a hideg évszakban

Az orchideákra érdemes télen is megfelelően odafigyelni, ezzel is biztosítva virágzásukat és fejlődésüket. Cikkünkből tudj meg mindent az orchideák téli gondozásáról!

2021-11-22

12 szobanövény, amivel csak a gond lesz

A szobanövények széles választéka manapság majdnem olyan lenyűgöző, mint a kerti növényeké. Mégis vannak olyanok, melyekkel csak a baj van - lássuk őket!

2021-11-10

6 növény, amelyek nyugalmat visznek otthoni irodánkba

Érdemes irodánkba növényeket elhelyezni, ugyanis azok nem csak a környezetünkét fogják feldobni és tisztítani a levegőt, de hangulatunkat is befolyásolják majd.

2022-01-09

9 tipp, hogy kertedet előkészítsd a kései kertészkedéshez

Akár hiszed, akár nem, a termékeny időszak nem ér véget a nyárral együtt. A késői szezonban történő ültetés sikeres és hatékony termesztési lehetőség, amely friss őszi, sőt, téli terményt eredményez.

2020-11-10

A tél legcsodálatosabb éke – A mikulásvirág gondozása/tippek, trükkök szakértőktől!

A mikulásvirágról nagyon sokan kérdeztetek tavaly és már idén is, éppen ezért most elhoztam nektek szakértőnk szuper cikkét, tudjatok meg mindent róla!

2020-11-26

A legcsodálatosabb karácsonyi növények - És a gondozásuk

Minden, amit tudni érdemes a karácsonyi növények gondozásáról, karácsonyi növények neveléséről. Szakértőnk mindent elmond a karácsonyi növények gondozásáról!

2020-11-24

10 titok a szobanövények gondozásához, ha te is egész télen pompázó virágokra vágysz!

Nagyon hasznos trükköket gyűjtöttem össze nektek, amik nem csak hasznosak, de nagyon olcsók is. Próbáld ki mindet és virágozzanak a szobanövényeid egész télen!

További cikkek ebben a témában


angolnacsapda

az ->angolnák összefogására szolgáló berendezés, amelyhez a zsilipnyílásokra szerelt... Tovább

88/2006. (XII. 28.) FVM rendelet

a nemzeti agrárkár-enyhítési rendszerrõl szóló 2006. évi LXXXVIII. törvény... Tovább

Tovább a lexikonra
Nemesítés, biotechnológia Növénytermesztés