Minden a földimogyoró termesztéséről - ismerd meg Te is szakértőnk tanácsait

Minden, amit a földimogyoró termesztéséről tudni érdemes

Szélesi Ferenc
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Hasznos tanácsok a földimogyoró termesztéséhez

Betegségek, kártevők és egyéb problémák elkerülése és orvoslása

Mindig használj hatékony rotációt, ami a legjobb megelőzési módszer a kártevők és fertőzések ellen. Lehetőleg ne ültess földimogyorót olyan helyre, ahol legutóbb borsók, babok, vagy bármilyen más hüvelyes növényt termesztettél (és persze fordítve). A leggyakrabban előforduló betegség a földimogyoróknál a levélfoltosodás. Ezt egy gomba okozza, és fekete, sárga vagy barna foltok formájában jelenik meg a leveleken, amelyek idővel elhalnak és lehullanak.

Ha csak egyetlen levél kapja el a fertőzést, akkor még nincs ok az aggodalomra, azonban ha több, vagy akár az egész növény megbetegszik, akkor annak súlyos következményei lesznek a termés mennyiségét és minőségét illetően. Ha a rotációval nem tudod visszafogni a gombákat, akkor használj gombairtókat. A sárguló levelek a nitrogénhiány jelei is lehetnek, különösen ha a növényt nem oltással ültették el. Ez az állapot könnyedén megkülönböztethető a gombás foltosodástól, és sokkal egységesebben jelenik meg a leveleken. A nitrogénhiány miatt elsárgult leveleknek továbbá van esélyük újra kizöldülni, ha a növény időben elegendő tápanyagot kap. A mogyorók tovább jó néhány kártevő kedvelt célpontjai is, amelyek a leveleket és a földalatti hüvelyeket is megtámadhatják.

Szüretelés, feldolgozás és tárolás

A mogyorók akkor szüretelhetők, ha a hüvelyek felületén megjelenik jellegzetes erezetük, belülről pedig elkezdenek sötétté válni. Ennek ellenőrzéséhez kénytelen leszel néhány hüvelyt felásni. A szüreteléshez használj ásót vagy vasvillát, amikkel fellazíthatod majd kiforgathatod a talajt. Áss mélyre, nehogy megsértsd a hüvelyeket. Ez után lényegében a növényt egészben kiemelheted a talajból. A szüretelést akkor érdemes elvégezni, amikor a talaj száraz, mert ilyenkor sokkal egyszerűbb lerázni és ledörzsölni a homokot a hüvelyekről.

Miután kész vagy a szüreteléssel, a mogyorókat szárítani vagy tartósítani kell. Ez a földeken közvetlenül a rendekben történik. Ez után a hüvelyeket leválasztják a növényről (kézzel vagy kombájnnal) és egy bűvös, száraz helyen száradni hagyják őket (természetesen ott, ahol a rágcsálók nem férhetnek hozzájuk). A hüvelyeket ehhez egyetlen rétegben kell szétteríteni, mert egymásra pakolva könnyedén penészesekké válhatnak és elrohadhatnak. Nagyjából három hétnyi szárítást követően a hüvelyeket jól levegőző tartókban kell tárolni sötét, száraz, hűvös helyen.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-06-22

Mit lehet tenni, ha megégtek a növényeim a napon?

Gondoskodj róla, hogy szobanövényeid ne kapjanak túl sok napfényt, mert megéghetnek és elfonnyadhatnak. Mit lehet tenni, ha megégtek a növényeim a napon?

2024-06-21

Hogyan használjuk a metélőhagymát - A kertben és a konyhában

Fedezd fel, hogyan használhatod a metélőhagymát a kertben és a konyhában. Ismerd meg termesztési tippeket és finom recepteket, amelyekkel feldobhatod ételeidet!

2024-06-21

Ez az a virág, amitől az összes méh bezsong

A varjúháj, különösen a sárga, igazi méh-mágnes, amely nemcsak a kert szépségét növeli, hanem könnyen gondozható is. Ismerd meg, miért imádják a kertészek!

2024-06-21

Kerti munkák a nyár derekán: mit tegyünk a kertben július elején?

Fedezd fel, mit tegyünk a kertben július elején! Tippek zöldségek, gyümölcsök gondozására, fűszernövények betakarítására és a gyerekek bevonására a kerti munkákba.

2024-06-22

Ezek a házi növényvédő szerek minden kártevőt elűznek a kertből - Hihetetlen, de igaz

A kártevők a legtöbb kerttulajdonos életét megnehezítik, de ezek a házi növényvédő szerek garantáltan megoldják a problémádat. Ne habozz, próbáld ki őket.

2023-12-31

Wasabi: Tudtad, hogy a világ egyik legnehezebben termeszthető fűszernövénye?

A világ egyik legdrágább és legnehezebben termeszthető fűszernövénye, a wasabi, különleges ízével és egyedi jelenlétével hódítja meg a gasztronómia szerelmeseit.

2023-12-31

Autópálya-matrica árak 2024-ben: Holnaptól már érvényben!

2024-től az e-matrica árak emelkednek, és további útszakaszok válnak fizetőssé, ezért érdemes időben beszerezni a matricát, és tervezni az útvonalat az esetleges költségek miatt.

2023-12-31

Látványos égi jelenséggel kezdődik az Új Év – Itt a Quadrantidák Meteorraj

Készüljünk fel a természet egyik leglenyűgözőbb show-jára, és merüljünk el az égi csillagok varázslatos világában! Látványosan indul az Új Év!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

szamáröszvér

szamárkanca és lómén ivadéka. Durvább szervezetű a lóöszvérnél, feje otromba, szerzete... Tovább

ES Astrid (EGH 021)

Õszi káposztarepce Cél: olajipari Leírás:Erukasavmentes fajta. A levél közepesen zöld... Tovább

Tovább a lexikonra
Nemesítés, biotechnológia Növénytermesztés